Šport > Košarka
90 ogledov

Slovenci izrekli ''dobrodošlico'' Kosovu

košarka Saša Despot
Slovenska košarkarska reprezentanca je v prvem krogu kvalifikacijskega turnirja za nastop na evropskem prvenstvu 2017 nadigrala Kosovo s 113:68 (33:19, 31:12, 20:18, 29:19)

Slovenski košarkarji so na najbolji možen način začeli kvalifikacije za evropsko prvenstvo leta 2017! Varovanci Igorja Kokoškova so v dvorani Stožice, kjer se je zbralo 4000 gledalcev, s kar 45 točkami razlike premagali izbrano vrsto Kosova, ki je odigrala prvo uradno tekmo v zgodovini samostojne države.

Najboljša strelca slovenske reprezentance sta bila brata Dragić. Goran je prispeval 22 točk in osem podaj, Zoran se je ustavil pri 18 točkah. Po 15 točk so dosegli Edo Murić (15 točk, met iz igre 7:10, 7 podaj, 6 skokov), Alen Omić (15 točk, met 6:8, 5 skokov) ter Gašper Vidmar (15 točk, 5 skokov, 4 podaje).

''Pričakovali smo, da bo energija na visoki ravni in tako se je tudi zgodilo. Začetna peterka je povlekla, tako kot mora, hitro naredila visoko razliko, ki je nismo več izpustili iz rok. Upam, da bomo tako nadaljevali tudi na naslednjih tekmah. Čestitke si zaslužijo tudi igralci Kosova, ki so se zapisali v zgodovino,'' je po tekmi dejal Jaka Blažič.

Slovenci zagospodarili na parketu

Slovenci, ki so dobili sedem od osmih pripravljalnih tekem, so srečanje odprli silovito in pobegnili na 4:0. Z zabijanjem se je po podaji Eda Murića izkazal Gašper Vidmar, med strelce pa so se nato vpisali še Goran Dragić, Klemen Prepelič, Edo Murić in Zoran Dragić. Prvi uradni koš za Kosovo je dosegel Drilon Hajrizi.

Kosovčani so poskušali z meti z razdalje, ki pa niso obrodili sadov. Arben Krasniqi je po manj kot treh minutah zahteval prvi odmor, a stanje na igrišču se ni spremenilo. Slovenci so odlično metali iz igre in nasprotniku v petih minutah dopustili vsega tri točke.

Prednost hitro naraščala, na odmor s +33

Obe ekipi sta hitro zaključevali akcije, a bistveno uspešnejši so bili varovanci Igorja Kokoškova. Gostje so se nekoliko približali z dvema zaporednima trojkama, nato pa s košem Justina Doellmana znižali na 10 točk razlike. 

Saša Zagorac je s košem izza črte Slovenijo odlepil na +13, a Kosovčani so odgovorili z dvema lahkima košema pod obročem. G. Dragić je v naslednjem napadu zadel in izsilil še prosti met ter tako prekinil pobudo gostujoče reprezentance.

Prevlada Slovencev se je nadaljevala v drugi četrtini. Več kot pet minut pred iztekom drugega dela je na semaforju pisalo 51:23 v korist domače reprezentance. Stotica je bila neizbežna, kar se je potrdilo v nadaljevanju.

''Gogi'' zadeval in podajal

Kosovčani tudi v drugem delu niso imeli odgovora na razpoložene Slovence. Starejši od bratov Dragić je navduševal z izjemnimi podajami, eno takšnih je v uvodu v drugi polčas priskrbel Vidmarju, ki je postregel z atraktivnim zabijanjem. Slovenci so tudi drugi del odprli udarno in v manj kot dveh minutah dosegli šest točk.

Slovencem je v zaključku tretje četrtine popustila zbranost, kljub nekaj zapravljenim žogam pa so po pol ure igre vodili z varnimi 35 točkami razlike.

Domači košarkarji so v zadnji četrtini samo še nadzorovali potek srečanja in pred koncem pobegnili na več kot 40 točk razlike, saj je vidno utrujenim Kosovčanom zmanjkalo moči za kakršenkoli odpor.

"V športu ni velikih in malih tekem. Vseh se moraš lotiti enako in na koncu štejejo le zmage. Vesel sem zanjo in upam, da bomo v takem ritmu nadaljevali. Vsi smo komaj čakali uvodno preizkušnjo, fantov je bilo dovolj treningov, zato se je videlo, da so uživali. Imeli smo sicer vzpone in padce, kar se nam dogaja na vseh tekmah, zagotovo pa smo bili v obrambi premalo odgovorni. Tekmec nam je dal preveč točk in tega se moramo v prihodnje zavedati,'' pa je vtise po tekmi strnil selektor Kokoškov.

Eurobasket 2017, kvalifikacije, 1. krog:

Skupina E

Slovenija : Kosovo 113:68 (33:19, 31:12, 20:18, 29:19)
G. Dragić 22, Z. Dragić 17, Omić 15, Vidmar 15, Murić 15; Berisha 21, Rugova 15

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.