Šport > Košarka
955 ogledov

Slovenija se je močno oddaljila od svetovnega prvenstva 2019

Slovenija:Črna Gora
1/18
Anže Petkovšek
Košarkarji Slovenije so v 6. krogu kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2019 izgubili s Črno goro s 74:87 (14:24, 39:46, 56:58).

Košarkarji Slovenije so v zadnji tekmi prvega dela kvalifikacij za svetovno prvenstvo doživeli boleč poraz. V Stožicah jih je premagala Črna Gora, kar pomeni, da imajo varovanci selektorja Rada Trifunovića po uvodnih šestih tekmah le dve zmagi in zelo majhne možnosti za uvrstitev na prvenstvo, ki bo septembra 2019 na Kitajskem.

Slovenija je ta teden v Stožicah nastopila močno oslabljena. Tako proti Španiji kot Črni gori so manjkali štirje glavni stebri reprezentance iz septembrskega evropskega prvenstva. Luki Dončiću so nastop prepovedali novi delodajalci iz Dallas Mavericks, Anthony Randolph je nastop odpovedal zaradi zdravstvenih težav, enako tudi Gašper Vidmar ter Zoran Dragić, Goran Dragić pa je končal reprezentančno kariero.

Slovenija:Črna Gora | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Z drugorazredno ekipo v primerjavi z zlato zasedbo je bila Slovenija lahek zalogaj za Črnogorce, ki so v primerjavi s prvo tekmo v Podgorici, nastopili močnejši za dva visoka igralca. Prav ta razlika pod košema je bila odločilen jeziček na tehtnici (skok 34:44).

Slovenija je odigrala katastrofalnih prvih petnajst minut, v katerih si je nabrala zaostanek 18:35, precej boljših drugih petnajst in na koncu znova slabih deset, v katerih se je morala posloviti od zmage.

Zaostanek sedemnajstih točk je znižala na 37:41 in kakšnim 5000 gledalcem v Stožicah ponudila priložnost, da so tradicionalno poskakovali na "kdor ne skače, ni Sloven'c". Upanje je nato tlelo še celo tretjo četrtino, v kateri je Slovenija dobila skok z 12:11, zmaga pa je izpuhtela v uvodnih minutah zadnjega dela.

Slovenija:Črna Gora | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Namesto, da bi Aleksej Nikolić, Vlatko Čančar in Jaka Blažič zadeli "zicerje" za izenačenje ali vodstvo, je Črna gora v 34. minuti prišla do prednosti 69:58 in zanesljive zmage, ki je bila na koncu celo višja kot slovenska februarja v Podgorici.

Pri Sloveniji so trije igralci dosegli po 15 točk - Luka Rupnik (trojke 4:6), Klemen Prepelič (met iz igre 4:12, 7 skokov, 4 podaje, 4 izgubljene žoge) in Vlatko Čančar (met 5:15, 8 skokov) - razočarala pa je znova centrska naveza Žiga Dimec - Sašo Zagorac, ki je imela skupaj štiri skoke, ter organizacija igre s strani Alekseja Nikolića, ki v dveh tekmah ni dosegel točke, tokrat pa je ostal tudi brez podaje.

Slovenija:Črna Gora | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Vedeli smo, da imamo težave z višino in čeprav smo se temu segmentu še dodatno posvetili, se žal na koncu ni izteklo pozitivno. Na trenutke smo igrali dobro, vendar pa vseh štirideset minut nismo sledili igri Črne gore, ki je zmagala povsem zasluženo. Fantom nimam kaj oporekati, saj so se borili, dali vse od sebe, škoda le za nekaj zgrešenih lahkih košev na začetku zadnje četrtine. Kljub slabemu izhodišču v drugem delu moramo vztrajati do konca in verjeti, da se lahko uvrstimo na SP," ne izgublja upanja slovenski selektor Rado Trifunović.

Slovenija:Črna Gora | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Slovenijo v drugem delu kvalifikacij čakajo trije novi tekmeci, Turčija, Latvija in Ukrajina. Naslednjo tekmo bo igrala 14. septembra proti Latviji v gosteh, nato pa bo na prvo obletnico evropskega naslova iz Istanbula, torej 17. septembra, gostila Turčijo. Konec novembra sledi gostovanje v Ukrajini, nato domača preizkušnja z Latvijo ter februarja 2019 Turčija v gosteh in Ukrajina doma.

Slovenija bo drugi del v skupini I začela z zadnjega mesta. Španija je na vrhu s stoodstotnim izkupičkom in je praktično že uvrščena na SP. Drugo mesto s 4-2 si delita Turčija in Latvija, 3-3 pa imata Ukrajina in Črna gora. Na svetovno prvenstvo se bodo uvrstile prve tri ekipe.

Komentarjev 2
  • Avatar olor
    olor 23:04 01.julij 2018.

    Brez veze, naj končajo ti junaki tudi kariero v tujih klubih. Kje je tu nacionalni ponos, ko so za državo igrali zastonj. Požrtija je hujša od lakote.

Sorodne novice