Šport > Košarka
109 ogledov

Slovenke do zmage tudi v gosteh

ženska košarkarska reprezentanca twitter KZS
Košarkarice Slovenije so v 2. krogu kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2021 (skupina A) premagale Bolgarijo z 72:64 (12:22, 31:34, 51:44).

Slovenske košarkarice so z odliko opravile uvodno tretjino naloge na poti do tretje zaporedne uvrstitve na evropsko prvenstvo. Čeprav močno oslabljene, saj sta manjkali dve članici začetne peterke, poškodovani Eva Lisec in Shante Evans, so zabeležile dve zmagi.

V četrtek so v Celju premagale na papirju najmočnejšo ekipo v skupini, Grčijo, danes pa so bile na gostovanju v Sofiji boljše od Bolgarije z 72:64. Kvalifikacije za eurobasket, ki bo v Španiji in Franciji, se bodo nadaljevale novembra 2020, ko bodo varovanke selektorja Damirja Grgića gostovale na Islandiji in v Grčiji. Na evropsko prvenstvo se bodo uvrstile zmagovalke devetih kvalifikacijskih skupin ter pet najbolje drugouvrščenih reprezentanc.

Dvoboj ekip, ki sta v prvem krogu zmagali - Bolgarke so na Islandiji slavile s 84:69, je bil bolj izenačen, kot je bilo pričakovati. Za to so poskrbele Slovenke, ki so se tekme lotile premalo zbrano in agresivno, kar so domačinke izkoristile in na začetku druge četrtine prišle do prednosti 13 točk (25:12).

ženska košarkarska reprezentanca Kvalifikacije Šport Nova pot na EP se je začela uspešno

Slovenija je potrebovala kar nekaj časa, da je izpostavila ravnotežje (32:31), do prednosti, ki ji je omogočila mirno končnico, pa je po zaslugi individualne kakovosti prišla šele v zadnji četrtini (55:44). Slovenske košarkarice so tretjo četrtino dobile z 20:10, drugi polčas pa z 41:30.

Vseh deset igralk, na katere je lahko računal selektor Grgić - Aleksandra Krošelj zaradi težav s stopalom ni bila sposobna za igro, ob prihodu v Bolgarijo pa je zbolela Tina Cvijanovič - je stopilo na parket, med strelke pa se jih je vpisalo sedem. Znova je izstopala Teja Oblak, ki je bila z 19 točkami prva strelka tekme. Na koš je iz igre vrgla kar 23-krat (7:17 za dve točki, 1:6 trojke), ob tem pa je imela osem skokov, pet ukradenih žog, štiri skoke, tri podaje in sedem izgubljenih žog.

Nika Barič je dosegla 13 točk (met iz igre 5:14, 6 podaj), 12 ob stoodstotnem metu jih je zbrala Tina Trebec (8 skokov), po deset pa sta jih prispevali Annamaria Prezelj (7 skokov) in Tina Jakovina (9 skokov).

Izjavi po tekmi:

Damir Grgić, selektor Slovenije: "Čestitke igralkam za težko prigarano zmago. Bilo je težje, kot smo pričakovali, saj smo tekmo začeli zelo slabo. Do polčasa smo vzpostavili ravnotežje, v tretji četrtini naredili razliko in jo v četrti zadržali. Zadovoljen sem, da smo kljub težavam s poškodbami zabeležili dve zmagi, s katerima smo bližje evropskemu prvenstvu, predvsem pa me veseli dejstvo, da smo na teh dveh tekmah dobili igralsko širino, torej da so v ospredje stopile igralke, ki do zdaj niso imele pravih priložnosti. To je za reprezentanco iz majhne Slovenije zagotovo zelo spodbudno, saj bomo imeli v naslednjem kvalifikacijskem ciklu širši nabor igralk."

Teja Oblak: "Izpolnile smo zastavljeni cilj - dve zmagi na startu kvalifikacij, ki nam bodo v naslednjih štirih tekmah precej olajšale delo. Pohvale gredo vsem puncam, saj so znova dokazale, da lahko Slovenija zmaga tudi brez dveh ključnih igralk. Tekmo smo sicer začele preveč ležerno, nezbrano, nato pa smo se do konca borile in mučile za ti dve zelo pomembni točki."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.