Šport > Košarka
133 ogledov

Nova pot na EP se je začela uspešno

ženska košarkarska reprezentanca twitter KZS
Slovenske košarkarice so bile boljše od Grkinj.

Slovenska ženska košarkarska reprezentanca je uspešno začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2021. Čeprav močno oslabljena, je v Celju premagala Grčijo s 70:64. V novembrskem ciklu jo v nedeljo čaka še gostovanje v Bolgariji. Slovenke se potegujejo za tretji zaporedni nastop na evropskem prvenstvu, v njihovi skupini pa je še Islandija. Na EP 2021, ki bo v Španiji in Franciji, se bodo uvrstile zmagovalke devetih kvalifikacijskih skupin ter pet drugouvrščenih ekip.

Zmaga proti na papirju proti najmočnejši ekipi v skupini je velika spodbuda za slovensko reprezentanco in hkrati dokaz, da so jo košarkarski strokovnjaki pred začetkom kvalifikacij upravičeno uvrstili med najbolj perspektivne ekipe v Evropi. Do dveh sila pomembnih točk, ki Sloveniji dajeta pravico razmišljanja o prvem mestu v skupini, so izbranke selektorja Damirja Grgića prišle brez dveh ključnih igralk in stebrov igre pod obročema, poškodovanih Eve Lisec in Shante Evans.

Njuno odsotnost so nadomestile z borbenostjo in ekipnih duhom, ključno vlogo pri tem pa je poleg seveda glavnih strelk, Teje Oblak, Nike Barič, Zale Friškovec in Tine Jakovine, odigrala 20-letna Teja Goršič, ki je s svojimi 189 centimetri izrinila visoke grške igralke izpod koša in kot je po koncu tekme dejal selektor Grgić, verjetno odigrala svojo najboljšo tekmo v karieri.

Goršičeva je v igro prvič prišla, ko je imela Grčija prednost 25:21, od tedaj dalje pa do konca prvega dela je Slovenija naredila delni izid 15:5. Prednost je v uvodnih minutah drugega polčasa je nato povišala na 43:32, a prišle so črne minute, v katerih so gostje dosegle deset zaporednih točk in se približale na vsega točko zaostanka. To je bil pravi trenutek za ponovni vstop Teje Goršič in čas, ko se je razigrala še njena vrstnica Zala Friškovec.

Slovenija je imela pred zadnjimi desetimi minutami deset točk prednosti, vseeno pa je morala do zadnjih minut trepetati za zmago. Grkinje, ki so na lestvici Fiba trinajsta reprezentanca, pred štirimi leti pa so bile četrte na EP v Pragi, so se tri minute pred koncem približale na 61:58.

Ko je bilo najbolj pomembno, sta v ospredje stopili najizkušenejši. Nika Barič je najprej zadela dva prosta meta, nato je štiri točke dosegla Teja Oblak, zadnji žebelj v krsto Grčije pa je zabila Tina Jakovina za 68:62 dobro minuto pred koncem.

Teja Oblak je bila z 19 točkami (met iz igre 8:12, 6 podaj, 4 skoke) prva strelka tekme. Po dvanajst točk so dosegle Nika Barič (5 podaj), Zala Friškovec (trojke 4:6, 4 skoke) ter Tina Jakovina (met 4:7, 7 skokov).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice