Šport > Košarka
890 ogledov

Slovenski selektor: "To je zgodovinski dosežek!"

Damir Grgić Epa
Slovenke so na drugi tekmi letošnjega evropskega prvenstva v košarki v Nišu premagale Turkinje z 62:55.

Slovenska ženska košarkarska reprezentanca se je hitro pobrala po nesrečnem porazu v prvem kolu proti Madžarkam, saj je že v naslednjem kolu prišla do zgodovinske zmage nad prvimi favoritinjami skupine.

Slovenska ženska košarkarska reprezentanca Evropsko prvenstvo Šport Poškodba ključne igralke zlomila Slovenke

Slovenke so namreč z 62:55 odpravile reprezentanco Turčije, ki velja za šesto najboljšo reprezentanco na svetu po Fibini lestvici.

Zmaga Slovenije je bila veliko presenečenje, predvsem pa zgodovinski trenutek za slovensko žensko košarko. Slovenija namreč šele drugič nastopa na evropskem prvenstvu, na prvem pred dvema letoma pa je zabeležila le zmago proti Grčiji.

Slovenska ženska košarkarska reprezentanca Zgodovinska zmaga! Šport Slovenke brez poškodovane Liščeve nadigrale prve favoritinje skupine!

"Vsaka čast puncam, pokazale so veliko srce in karakter. Ponosen sem, da sem njihov trener. Situacija pred tekmo, ko smo spoznali, da Eva Lisec ne bo mogla igrati, ni bila rožnata, toda dekleta so pokazala ogromno znanja in srčnosti ter dokazala to, kar poudarjam že nekaj let, da lahko igramo z vsemi reprezentancami na svetu. Premagati takšno ekipo, kot je Turčija, in to v nepopolni postavi je zgodovinski dosežek," je bil po tekmi nad svojimi varovankami navdušen slovenski selektor Damir Grgić, ki se ni pozabil zahvaliti niti navijačem.

"Zahvaliti se moram tudi slovenskim navijačem na tribunah. Takšnega vzdušja še nisem doživel v svoji karieri in verjamem, da bo na naslednjih tekmah še boljše."

Slovenska ženska košarkarska reprezentanca | Avtor: Epa Epa

"Pustile smo dušo in srce na igrišču. Prav vsaka igralka, ki je stopila na parket, je dala svoj maksimum. To je res velika zmaga in kapo dol vsej reprezentanci od prvega do zadnjega. Vedele smo, da je zmaga ključna za ohranitev upanja, saj bi bile sicer odvisne od drugih rezultatov, hkrati pa smo tik pred tekmo izvedele, da se bomo morale še toliko bolj potruditi, saj Eva ni bila pripravljena za igro. A pred takšnimi slovenskimi navijači, ki te bodrijo vseh štirideset minut, ni težko iztisniti iz sebe še zadnje atome moči. Tudi z njihovo pomočjo smo obdržale zbranost in v odločilnih trenutkih ohranile mirno roko," je bila z razpletom tekme zadovoljna prva današnja strelka Teja Oblak, ki je dosegla 18 točk.

Slovenska ženska košarkarska reprezentanca | Avtor: Epa Epa

 

Slovenske košarkarice že imajo zagotovljen repesaž v Beogradu

 

Po odigranih vseh tekmah drugega kroga v skupini C evropskega košarkarskega prvenstva za ženske v Nišu je jasno, da si je Slovenija z današnjo zmago proti Turčiji z 62:55 že zagotovila mesto v kvalifikacijah oziroma repesažu za četrtfinale.

Slovenijo v predtekmovanju v nedeljo čaka še tekma z Italijo, ki bo odločala o drugem ali tretjem mestu v skupini. Prvo mesto si je že zagotovila Madžarska, ki je v četrtek premagala Slovenijo (88:84) in danes Italijo z 59:51, zadnja in brez možnosti za napredovanje pa je Turčija, ki je bila sicer prvi favorit skupine v Nišu.

V primeru zmage v nedeljo ob 18.30 proti Italiji bi Slovenija zasedla drugo mesto in se v torek pomerila s tretjeuvrščeno ekipo iz skupine D, ob porazu pa jo čaka drugouvrščena reprezentanca iz takoimenovane skupine smrti, v kateri nastopajo Srbija, Rusija, Belgija in Belorusija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.