Šport > Košarka
881 ogledov

Slovo legendarnega slovenskega igralca

Primož Brezec Saša Despot
Primož Brezec bo odigral še zadnjo tekmo.

V soboto ob 19. uri se bo na tekmi druge lige med Mesarijo Prunk Sežano in Plamo Purjem iz Ilirske Bistrice poslovil slovenski košarkarski zvezdnik Primož Brezec. Ta je v Sežano, kjer je začel svojo košarkarsko pot, povabil svoje prijatelje in najbližje ter številne slovenske košarkarje, s katerimi je igral v bogati karieri.

Brezec je poklicno športno pot začel v sezoni 1996/7 pri takratnem Kraškem zidarju v Sežani in po dobri sezoni odšel k Union Olimpiji. Leta 2000 ga je 27. po vrsti na naboru lige NBA izbrala ekipa Indiana Pacers in večino poklicne poti je Brezec preživel prav v ligi NBA, najmočnejši košarkarski ligi na svetu.

Pot ga je iz Indiane vodila v Charlotte, Detroit, z Rašom Nesterovićem je bil nato skupaj v Torontu, od koder se je vrnil v Evropo k rimski Lottomatici. "Takrat sem bil tudi blizu tudi Olimpiji, a sem se odločil za odhod v Rim. V tem obdobju sem se pripravljal v Las Vegasu in tam so me prepričali, da grem na Apeninski polotok," je danes v Ljubljani razkril košarkar.

Mirza Begic in Primoz Brezec | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

A Rim in Evroliga sta bila kratka epizoda, saj se je Brezec vrnil v ZDA k Philadelphii in kasneje k Milwaukeeju. Skupaj je Brezec, ki je po očetu Hilariju, ta je bil košarkar Slovana in Olimpije, podedoval številko sedem, v karieri zaigral za 15 klubov. Iz ZDA je odšel v Rusijo, kjer je igral za tri klube, prav ob koncu karieri pa je odšel še na Ciper in v Kuvajt.

"Pred odhodom na Ciper sem bil nekako že prepričan, da sem končal kariero, a me je v to prepričal moj menedžer Boris Gorenc. Šlo je za končnico, dva meseca in pol, a sem nato tam ostal še eno sezono ter se na koncu dvakrat veselil državnega naslova in enkrat pokalnega. Pred Kuvajtom pa me je poklical Marko Milič, skupaj sva nastopila na prvenstvu zalivskih klubov in zaigrala v finalu," je o sklepnem delu kariere povedal Brezec, ki je 49 tekem odigral tudi za slovensko reprezentanco.

Mnogo je bilo ugibanj, kakšna bi bila Brežčeva kariera, če bi pred odhodom v ZDA ostal še nekaj let v Ljubljani, a 216-cm visoki Sežančan na to odgovarja: "Prav za nič mi ni žal. Če bi se še enkrat odločal, bi se še enkrat odločal enako. Žal mi je le, da s takratno reprezentanco nismo postavili pike na i, saj smo bili na Poljskem zelo blizu, zato pa sem še posebej vesel za lanski uspeh reprezentance na evropskem prvenstvu."

Košarka Bivši NBA-jevec: Šport Primož Brezec: Če imaš dva ferrarija v ekipi, ne moreš igrati kot fičo Primož Brezec Bivši reprezentant Šport Končal kariero in hitro dobil nove zadolžitve v NBA

A s sobotno tekmo v Sežani se Brezec poslavlja le od aktivne košarke. Z njo ostaja povezan kot skavt ekipe Cleveland Cavaliers, za katero išče talente predvsem na Balkanu in na Apeninskem polotoku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.