Šport > Košarka
23 ogledov

Smodiš odšel v slogu: vzel še en naslov Olimpiji

Krka Union Olimpija liga Telemach finale
1/15
Saša Despot
Košarkarji Krke so na četrti tekmi finala lige Telemach premagali Union Olimpijo in dosegli odločilno tretjo zmago, s katero so potrdili osvojitev četrtega zaporednega državnega naslova (71:61). Za šesto zvezdico Krke v klubski zgodovini je blestel Matjaž Smodiš, prvi strelec večera, ki je potrdil, da je bila to njegova zadnja tekma v profesionalni karieri.

V prvi četrtini je Krka povedla že na začetku tekme, Union Olimpija se je vrnila v igro v 5. minuti (6:7). Toda do konca prvega dela igre so Dolenjci spet stopili na plin, prišli do občutnega vodstva (18:11) in čeprav so Zmaji v zadnji minuti imela dva prosta meta in še en napad za znižanje vodstva, je razlika ostala nespremenjena.

V 14. minuti so gostje povedli že za deset (27:17), Zmaji pa so odgovorili s petimi zaporednimi točkami in Gašper Potočnik je moral vzeti minuto odmora. Ta je očitno zalegla, saj so njegovi varovanci v 17. minuti že bili v prednosti za 13 točk (35:22). Ljubljančani so do konca prvega polčasa uspeli ujeti priključek in na odmor so odšli z zmernim zaostankom (30:36).

"Vroči" Smodiš hitro dobil četrto osebno

Drugi polčas je Krka začela nervozno in po tehnični napaki Smiljanu Paviću, ki je najprej odrinil Jana Močnika in nato opsoval enega od sodnikov, je Olimpija s prostimi meti sicer nerazpoloženega Jake Blažiča izenačila na 40. Z novo trojko "vročega" Matjaža Smodiša in lahkom košem Jakova Vladovića pa so krkaši štiri minute pred koncem četrtine s serijo 0:9 spet ušli (49:40).

Toda ob novem približanju zeleno-belih je četrto osebno napako dobil Smodiš, prvi strelec tekme pa se je dve minuti pred koncem četrtine usedel na klop. Edo Murić je v enem zadnjih napadov zadel pomembno trojko, ki je pred odločilno četrtino pomenila prednost osmih točk (54:46). Hitro se je na klop s petimi osebnimi napakami usedel Jure Lalić, s trojko pa je Olimpijo približal Klemen Prepelič (56:49).

Nič od napete končnice

Neverjetni Smodiš je na svoji upokojitveni tekmi zadel še eno trojko prek roke in Krko oddaljil na plus deset, toda Dolenjci so s peto osebno napako kmalu izgubili še svojega drugega centra Pavića, Sasu Salin pa je s trojko točno šest minut pred koncem tekme poskrbel za priključek zmajev (59:54). 

A polaganje Jake Klobučarja, nekaj rutiniranih potez Smodiša in trojka Murića so krkaše tri minute in pol pred koncem oddaljile na verjetno odločilno razliko (65:54). Tomaž Bolčina je po skoku pod košem Olimpije "nokavtiral" Teemuja Rannikka in domačim z nešportno osebno napako ponudil žarek upanja.

Po zgrešenem metu za tri točke Jana Močnika je bilo 1:07 pred koncem že praktično vse odločeno. Krka je vodila za šest točk (67:61), njeni navijači pa so lahko v Stožicah potihoma že slavili četrto zaporedno in šesto skupno zvezdico v zgodovini kluba.

Druga zaključna žoga srečna za Krko

Za novomeško Krko je bila to druga zaključna žogica za zmago, potem ko so prvo zapravili v petek v domači dvorani. Poleg četrtega zaporednega naslova je to njihov šesti v zgodovini košarke v dolenjski prestolnici.

V zgodovini državnih prvenstev Slovenije se še ni zgodilo, da bi ekipa obrnila zaostanek 0:2 v končno zmagoslavje. Že večkrat pa so moštva vodila z 2:1 in na koncu izgubila finale, nazadnje Union Olimpija proti Krki v sezoni 2010/11.

Liga Telemach, finale, četrta tekma:

Union Olimpija : Krka 61:71 (11:18, 19:18, 16:18, 15:17) /1:3/
Prepelič in Salin 14 točk, Perković, Blažič in Omić 8; Smodiš 21, Vladović 9, Lučić 8

/X:Y/ - v poševnicah je izid v zmagah, igrali so na tri

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.