Šport > Košarka
687 ogledov

Šok! Vsaj toliko časa bo ameriška košarkarska zvezda za zapahi

Šport: Šok! Vsaj toliko časa bo ameriška košarkarska zvezda za zapahi - Brittney Griner Profimedia
Brittney Griner bo v priporu vse do konca leta.

Rusko sodišče je danes Brittney Griner, nosilki dveh zlatih olimpijskih odličij v košarki, podaljšalo pripor pred sojenjem, poroča nemška tiskovna agencija. Američanka bo morala v Rusiji ostati vsaj do 20. decembra, sojenje pa se bo začelo v petek.

Američanka, ki se je v Rusiji znašla v priporu zaradi obtožb o posedovanju prepovedanih drog, se bo od petka naprej v glavni obravnavi zagovarjala v mestu Himki v moskovski oblasti, je v ponedeljek sporočilo sodišče. V ponedeljek se je prvič pojavila tudi na predobravnavnem naroku, ki je potekal pred zaprtimi vrati.

Brittney Griner | Avtor: Profimedia Profimedia

Košarkarico Phoenix Mercuryja v ameriški ženski košarkarski ligi WNBA in ruskega Jekaterinburga, so 17. februarja aretirali, potem ko so ji na moskovskem letališču Šeremetjevo zasegli prtljago zaradi posedovanja vstavkov za elektronsko cigareto z vsebnostjo konopljinega olja. Obtožena je bila tihotapljenja prepovedanih mamil, za kar je v Rusiji zagrožena kazen do 10 let zapora.

Primer ameriške košarkarice vse od začetka skrbi za dodatne napetosti med Moskvo in Washingtonom. Grinerjevo so v Rusiji aretirali le teden dni pred začetkom ruske invazije na Ukrajino, zaradi katere so zahodne sile uvedle obsežne sankcije proti Rusiji in poslale vojaško pomoč Kijevu.

Odgovorne osebe košarkarske lige WNBA se trudijo, da bi košarkarico pripeljale domov. Njen primer je administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna predala organom, zadolženim za reševanje talcev, ki pa Grinerjeve še niso uspeli rešiti.

Brittney Griner | Avtor: Profimedia Profimedia

Novico, da so 206 centimetrov visoko zvezdnico ekipe Phoenix Mercury aretirali, so sicer v ZDA dolgo časa skrivali, prvič so jo objavili šele mesec po aretaciji.

Košarkarica se je medtem iz pripora enkrat oglasila in sporočila, da v zaporu biva v izredno slabih pogojih, med drugim se je pritožila zaradi premajhne postelje.

Grinerjeva sicer razen za WNBA ekipo Phoenix Mercury že od leta 2015 istočasno nastopa tudi za Jekaterinburg, kjer je najboljša igralka te ruske ekipe, s katero je trikrat osvojila rusko prvenstvo in kar štirikrat Evroligo.

Brittney Griner | Avtor: Profimedia Profimedia

Je ena velikih ameriških športnih zvezdnic, saj velja za eno najboljših košarkaric na svetu, v svoji karieri pa je enkrat osvojila šampionski prstan, sedemkrat je bila izbrana na tekmo vseh zvezd, dvakrat pa je zaključila sezono kot najboljša strelka lige WNBA in osemkrat kot najboljša blokerka.

Trikrat je bila izbrana v prvo peterko lige in trikrat v drugo, dvakrat pa je bila izbrana za najboljšo obrambno igralko lige. Leta 2016 in 2021 je z ameriško košarkarsko reprezentanco osvojila tudi zlato olimpijsko medaljo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.