Šport > Košarka
235 ogledov

Sporu ni videti konca, tekem konec tedna ne bo!

košarka žoga vzn
Nesoglasjem med vodstvom Košarkarske zveze Slovenije in sodniki košarkarskih tekmovanj zaenkrat še ni videti konca.

Po besedah predstavnikov KZS ligaških tekmovanj prihajajoči konec tedna prav gotovo ne bo, sodniki so v pričakovanju nadaljevanja pogovorov med stranema.

KZS je zaradi stavke sodnikov v torek prestavila začetek vseh tekmovanj pod njenim okriljem. Kot je zapisala v sporočilu za javnost, so do nadaljnjega odložene vse tekme v prvi ligi Nova KBM, 2. SKL, 3. SKL, 1. ženski SKL ter pokalu Spar.

Uvodne tekme nove sezone so bile na sporedu za prihajajoči konec tedna. Prva že v petek, in sicer med državnim prvakom Petrol Olimpijo in novincem v ligi Nova KBM Ilirijo. Preostale so bile predvidene za soboto. Odložene so tudi štiri tekme 1. SKL za ženske, šest tekem 2. SKL ter devet tekem 2. kroga pokala Spar, ki bi morale biti na sporedu 3. in 4. oktobra. Novi termini niso znani, KZS pa sporoča, da bo naredila vse, kar je v njeni moči, za nemoten začetek tekmovanj.

"Na žalost smo bili zaradi nepripravljenosti sodnikov za sojenje prisiljeni odložiti uvodne tekme članskih ligaških tekmovanj. Košarkarska zveza se aktivno vključuje v reševanje problematike med sodniki in klubi. Spor bomo skušali rešiti v najkrajšem možnem času in na takšen način omogočiti začetek tekmovanj v članski in vseh mlajših kategorijah."

 generalni sekretar KZS Radoslav Nesterović

Maja letos je izvršni odbor Košarkarske zveze Slovenije sprejel sklep o višini sodniških stroškov, ki je med drugim znižal višino potnih stroškov za poti sodnikov na tekme pod okriljem KZS. Takšen sklep je bil sprejet na podlagi enotnega predloga združenj vseh slovenskih klubov in je predstavljal izhodišče za nadaljnje pogovore med klubi in sodniki o sistemski rešitvi vprašanja višine sodniških stroškov.

Sredi septembrskega evropskega prvenstva na Finskem in v Turčiji so se razmere zaostrile, saj sodniki niso bili pripravljeni soditi tekem pod novimi pogoji.

Kot je sporočila KZS, je v preteklem tednu zveza organizirala sestanek, ki se ga je udeležilo okoli sto sodnikov. Tudi na omenjenem srečanju do dogovora o višini potnih stroškov ni prišlo.

"Zaenkrat novi sestanki niso predvideni, vsaj ne v tem tednu. Kolikor vem iz medijev, so se predstavniki KZS sestali tudi s predstavniki klubov, od našega sestanka pa je minil en teden. Na zvezi so nam sicer pritrdili, da sklep, ki je bil izdan, ni ustrezen, zdaj se pogovarjamo o nekem prehodnem obdobju šestih mesecev."

predstavnik združenja sodnikov Željko Jovanović

"Mislim, da gre zgolj za pomanjkanje ustrezne komunikacije, da potrebujemo pogovor brez fige v žepu in da bomo našli rešitev, ki bo ustrezna za vse vpletene. Je pa dejstvo, da ta nižja kilometrina sodnikom tekem mlajših kategorij, ki prihajajo večinoma iz študentskih vrst, ne pokrije niti prevoza na tekmo. Obenem se tudi zavedamo, da si klubi želijo stroške čim bolj oklestiti," je še dejal Jovanović.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.