Šport > Košarka
177 ogledov

Ogroženo tekmovanje za 14 centov na km

Union Olimpija MZT Skopje Aerodrom liga ABA Stožice sodnik žoga Adidas znamka Nebojša Tejić/ABA
Grožnje slovenskih sodnikov košarke je generalni sekretar KZS Radoslav Nesterović ocenil za nepotrebne in škodoželjne ter napovedal, da če Društvo košarkarskih sodnikov Slovenije ne bo upoštevalo sklepa izvršnega odbora KZS, bodo slovensko prvenstvo sodili tuji sodniki.

Po ponedeljkovem nenavadnem obveščanju javnosti glede spora med Društvom košarkarskih sodnikov Slovenije in krovno košarkarsko organizacijo je danes pred zbrane novinarje na evropskem prvenstvu v Helsinkih stopil Rašo Nesterović in pojasnil zaplet. Srž težave je 14 centov, za kolikor je izvršni odbor KZS znižal obračun kilometrine za sodnike. Ti so namreč do zdaj za prevoze na tekme dobili po 32 centov na prevoženi kilometer, po junijskem sklepu izvršnega odbora pa le še 18 centov na kilometer.

"Že dolgo časa vemo za finančne težave slovenskih klubov, zato je košarkarska zveza hotela tem pomagati in je društvu sodnikov ter združenju slovenskih klubov že decembra lani naročila naj najdeta rešitev. Ker je v pol leta nista našla oziroma so se njuna stališča še bolj oddaljila, je izvršni odbor KZS na junijski seji sprejel sklep o znižanju kilometrine pri potnih stroških," je uvodoma pojasnil Nesterović.

Košarkarska žoga Spor Šport KZS: Ogorčeni smo nad izsiljevanjem sodnikov

Nato je Nesterović povedal, da je bil predsednik Združenja košarkarske lige NKBM Kristijan Novak, ki je v ponedeljek poslal nasprotujočo izjavo tisti, ki jo je javnosti naslovila KZS, eden od dvanajstih članov IO, ki so glasovali za spremembo kilometrine (proti je bilo le društvo sodnikov). Hkrati je izrazil začudenje, da je spor znotraj košarkarske družine prišel v javnost ravno v času odličnih iger Slovenije na evropskem prvenstvu na Finskem.

"Zadevo moramo rešiti z dialogom znotraj hiše. Upam, da ti nepotrebni zapleti ne bodo vplivali na fante, ki se srčno borijo na igrišču. Vsekakor pa bo treba spoštovati sklep izvršnega odbora," je dodal Nesterović in zaključil: "Z zadevo smo seznanili tudi Fibo Europe, ki nam je povedala, da nismo edini s tovrstno težavo. Če slovenski sodniki ne bodo sprejeli sklepa IO, je možno, da se bo državno prvenstvo začelo z zamudo in da ga bodo sodili tuji sodniki."

Komentarjev 1
  • Lavdan 19:29 05.september 2017.

    Če se sliši tako malo, zakaj jim jih potem ne dajo.