Šport > Košarka
231 ogledov

Spremembe v ligah Aba in Aba2

Petrol OLimpija MZT Skopje Aerodrom/Dragan Mitreski - Dadi
V najmočnejšem jadranskem tekmovanju bo prišlo do sprememb.

Na skupščini regionalne košarkarske lige Aba v Beogradu so danes sprejeli nov način določanja udeležencev v ligi Aba in ligi Aba2, prav tako pa tudi nov sistem tekmovanja v Aba2, po katerem bodo igrali od sezone 2018/19 dalje.

Tako prva kot druga liga Aba bosta šteli po 12 ekip. "Cilj je zaščita kakovosti tekmovanja, ob upoštevanju izključno športnih kriterijev pa se je skupščina odločila, da za uvrstitev v ligo Aba ne bo več nacionalnega ključa in da bodo od sezone 2018/19 o udeležencih lige Aba odločali zgolj rezultati pod okriljem Abinih tekmovanj," so pojasnili v sporočilu za javnost.

Posledično bo moč v ligo Aba priti izključno skozi ligo Aba2. Zadnjeuvrščena ekipa lige Aba v sezoni 2017/18 izgubi pravico nastopa v tej ligi v sezoni 2018/19, nadomesti pa jo prvak lige Aba2. Od sezone 2018/19 dalje bo predzadnje moštvo lige Aba z drugouvrščenim iz Aba2 igralo kvalifikacije za ligo Aba v sezoni 2019/20. Igrali bodo na dve zmagi.

V prvi ligi Aba lahko sodeluje največ pet ekip iz iste države, tako bodo v sezoni 2018/19 igrali Budućnost Voli, Cedevita, Cibona, Crvena zvezda, FMP, Igokea, Mega Bemax, Mornar, Partizan NIS, Petrol Olimpija, Zadar in prvak lige Aba2.

Klubi, ki izpadejo iz lige Aba, imajo zagotovljeno mesto v ligi Aba2, ostale udeležence druge lige pa bodo dala domača prvenstva. Vsaka država bo imela po dva predstavnika. Zadnjeuvrščena ekipa v sezoni 2017/18 izgubi pravico nastopa v tem tekmovanju v naslednji sezoni ne glede na razplet v domačem prvenstvu.

Po odločitvi skupščine se ta sistem ne bo menjal do vključno sezone 2024/25, razen v primeru drastičnih sprememb v evropski košarki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.