Šport > Košarka
1438 ogledov

Tekma z Madžarsko odločena v zadnjih sekundah

košarkarska reprezentanca twitter KZS
Kvalifikacije za evropsko prvenstvo je Slovenija odprla s porazom.

Slovenska košarkarska reprezentanca je obrambo evropskega naslova iz leta 2017 odprla s tekmo na gostovanju pri Madžarski. V slovenskem taboru so pričakovali težek dvoboj, tokratni gostitelji so namreč v kvalifikacijah za SP 2020 doma na primer premagali tudi Hrvaško in Litvo, in ga tudi dobili.

Prvih deset minut igre se je tako končalo s 16:16, Slovenija pa si je v drugi četrtini dvoboja priigrala že osem točk prednosti, a jih nato v zaključku prvega polčasa večino tudi zapravila. Madžari so v zadnjih sekundah prvega polčasa tako po skoku v napadu zadeli za 32:36.

Tudi začetek tretje četrtine je pripadel domačim, ki so celo povedli za točko, a je nato Slovenijo v vodstvo s svojim prvim košem iz igre vrnil sicer prvi strelec španskega prvenstva Klemen Prepelič, po petih zaporednih točkah Jordana Morgana pa so Slovenci kasneje povedli tudi s 47:41. Naturalizirani Američan je bil izjemno motiviran, morda še preveč, saj si je hitro prislužil četrto osebno napako, selektor Rado Trifunović pa ga je seveda potegnil na klop.

Jordan Morgan | Avtor: twitter KZS twitter KZS

To so Madžari izkoristili in izenačili na 48:48. Pri Slovencih je šepal predvsem met za tri točke, od 24 metov v prvih treh četrtinah so zadeli le tri; Aleksej Nikolić je bil natančen dvakrat; Luka Rupnik enkrat. Jaka Blažič in Blaž Mahkovic sta v zaključku četrtine poskrbela za +4, Madžari so odgovorili z enim zadetim prostim metom, Mahkovic pa je bil s črte prostih metov obakrat natančen za 54:49.

Drama v zadnjih sekundah

Zadnjo četrtino so Slovenci znova odprli z metom za tri točke, še osmič na tekmi je trojko zgrešil Prepelič, gostitelji pa so po dobrih dveh minutah prišli do izida 56:56. S trojko iz desnega kota je odgovoril Rupnik, po dobri Prepeličevi potezi v obrambi pa se je z metom za tri točke, tokrat iz levega kota po podaji Rupnika, izkazal še Blažič. Domača klop je pri -6 zahtevala minuto odmora.

Ta se je izkazala za uspešno. Madžari so še enkrat več izenačili, bilo je 64:64, dobre štri minute pred koncem pa so imeli tudi napad za vodstvo. A z ukradeno žogo in polaganjem v koš se je izkazal Blažič, po trojki Rupnika in košu Prepeliča pa so Slovenci povedli z 71:66. Z dvema prostima metoma so se gostitelji nato približali na tri točke zaostanka. 

Sledil je neuspešen napad Slovenije, sodniki pa so minuto in 14 sekund pred koncem dosodili tehnično napako Edu Muriću, ki naj bi skušal izsiliti osebno napako Madžarov v napadu. Sledil je zadeti prosti met, v naslednjem napadu pa še trojka za vodstvo domačih z 72:71. Morgan je zadel, z enako mero pa so odgovorili tudi gostitelji.

Na semaforju je ostalo še 34 sekund. Prvi poizkus Slovenije so Madžari prekinili z osebno napako, enako tudi v drugo, a so pri tem izpolnili bonus. Šestnajst sekund pred piskom sirene je Prepelič zadel oba prosta meta za vodstvo 75:74. Na drugi strani je tudi Madžarska prišla do dveh prostih metov in bila natančna (75:76). 

Ostale so še štiri sekunde in pol. A nato je pri podaji iz koša prišlo do napake, žogo je slabo lovil Blažič, nato pa mu je še spodrsnilo in žoga je odšla v avt. Slovenci so hitro naredili osebno napako. Madžari so zadeli prvi prosti met (77:75), drugega pa namerno zgrešili. Do žoge je prišel Murić in poizkusil z nemogočim metom in seveda zgrešil.

Blažič je dosegel 18 točk, Morgan 16 (9 skokov), Prepelič 12 in Rupnik 11.

Komentarjev 4