Šport > Košarka
15270 ogledov

Toliko naj bi bil v resnici 'težak' Luka Dončić

luka dončić Reševalni pas/Twitter
Mladi zvezdnik Dallas Mavericks pri komaj 21 letih že služi mastne denarce.

Luka Dončić bo sčasoma postal eden najbolje plačanih športnikov na svetu, a trenutno njegovo plačo omejuje kolektivna pogodba, ki jo je podpisal kot novinec.

Plače novincev so v ligi NBA določene glede na njihovo uvrstitev na naboru. Predvideni zneski se iz leta v leto spreminjajo, odvisni pa so tudi od ligaškega "salary capa" (109,14 milijona za sezono 2019/2020).

luka dončić | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter
Kolektivna pogodba klubom sicer dopušča izplačila novincem od 80 pa do 120 odstotkov predvidenega zneska.

Dončić je kot tretji izbor drafta v krstni sezoni zaslužil slabih 6,6 milijona ameriških dolarjev. Relativno nizek znesek glede na doprinos na igrišču je posledica že omenjene kolektivne pogodbe z novinci.

V drugi sezoni je Dončić pred plačilom davka v žep pospravil 7,6 milijona dolarjev, vendar v znesek niso všteti bonusi za nastop na All-Star tekmi, uvrstitev v prvo peterko lige ali preboj v končnico. Igralci so prav tako upravičeni do bonusov za promocijske nastope, kar nanese najmanj 3500 dolarjev na dogodek.

Pri Dallasu so že pred začetkom druge sezone pričakovano izkoristili možnost podaljšanja z Dončićem za tretje leto, v katerem bo prejel dobrih osem milijonov zelencev. V četrtem letu bo 21-letni slovenski reprezentant upravičen do 26,4-odstotne povišice glede na tretjo sezono, lahko pa mu Dallas ponudi novo večletno pogodbo, kar je precej verjeten scenarij. Po ugibanjih ameriških medijev naj bi šlo za eno najdonosnejših pogodb v NBA zgodovini.

"Pravi denar" se skriva drugje

Luka Dončić, Jordan | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter
Velik del zaslužka športnikom predstavljajo tudi pogodbe s pokrovitelji. Dončuć v tem pogledu ni nobenga izjema, saj je v zaključku lanskega leta podpisal pogodbo z blagovno znamko Air Jordan, ki spada pod okrilje podjetja Nike. 

Slovenski as je bil pred tem nekakšen "prost agent", kar zadeva obutev, potem ko mu je potekla predhodna dvoletna pogodba z ameriškim gigantom s področja športne opreme. 

Finančne podrobnosti aktualnega dogovora javnosti niso bile razkrite, je pa znano, da je le nekaj mesecev prej Deandre Ayton podpisal sedemletno pogodbo v vrednosti 75 milijonov dolarjev, zato se predvideva, da je Dončićeva pogodba v približno enakem rangu.

Ni vse rožnato

Na prvi pogled se zdi, da NBA igralci služijo astronomske vsote, a je treba upoštevati, da so zaslužki podvrženi visokim davkom, za nameček pa morajo poravnati še številne pristojbine in provizije, kar po grobi oceni praktično prepolovi omenjene zneske.

Kljub temu jih večina zasluži več kot dovolj za luksuzno življenje, kar velja tudi Dončića, čigar aktualno premoženje po neuradnih podatkih znaša osem milijonov dolarjev.

Komentarjev 1
  • suha 14:46 28.oktober 2020.

    ja,jaz mislim da okrog 100kg!