Šport > Košarka
9086 ogledov

Tu so nore napake sodnikov: težko verjetno, a resnično

Eurobasket 2022 Saša Despot
Sodniki so na tem Eurobasketu (med drugim) pozabili na en prosti met, izgubili 22 sekund na semaforju, poskrbeli pa še za množico vprašljivih situacij, kar meče slabo luč na organizacijo Fibe.

V skupinskem delu letošnjega Eurobasketa, ki ga gostijo Češka, Gruzija, Italija in Nemčija, smo bili priča številnim sodniškim napakam, ki se na tako velikem in pomembnem tekmovanju, kot je prvenstvo stare celine, ne bi smele zgoditi. Pa se dogajajo, a košarkarji in selektorji morajo molčati, sicer sledijo globe.

Na tekmi med Litvo in Nemčijo so sodniki ob osebni napaki nemškega reprezentanta Maoda Loja najprej dobili dodeljena dva prosta meta. Nato je tehnično napako dobil še nemški selektor, kar ob obstoječih pravilih pomeni še en dodatni prosti met za litovsko reprezentanco. A ta se nikoli ni zgodil: Litovci so prejeli le dva prosta meta za osebno napako Loja. V oči bode tudi to, da so organizatorji v uradni statistiki prvi prosti met označili za zgrešenega, čeprav se nikoli ni zgodil. Kasneje so to napako sicer popravili. Litva je tekmo z Nemčijo izgubila po dveh podaljških in kdo ve, morda je prav ta prosti met bil glavni krivec za poraz Litve.

Litovec Marius Grigonis je po tekmi razkril, da so kasneje sodniki priznali svojo napako. "In kaj potem? Uničili so našo tekmo, zdaj pa se lahko vrnejo v hotel. Če bodo ti sodniki še naprej sodili na Eurobasketu, potem ne vem več, kaj naj rečem. Zato raje nič ne rečem, no, razen če bi Bild plačal kazen namesto mene," je v pogovoru za nemški Bild dovolj zgovorno povedal Grigonis.

O sodnikih je med skupinskim delom spregovoril tudi slovenski reprezentant Luka Dončić, prvi zvezdnik skupine B v Kölnu, kjer se je na sam vrh zavihtela prav Slovenija. A pri tem je morala nekajkrat premagati tudi sodnike. "Mislim, da ste lahko videli: čas na tekmi s Turčijo, tehnična napaka na tekmi z Litvo. Veliko stvari se dogaja, toda to je nekaj, s čimer se mora ukvarjati Fiba, jaz nimam kaj reči," je diplomatsko povedal Dončić, ki – tako kot smo že vajeni iz lige NBA – tudi na tem prvenstvu pogosto pogleduje proti sodnikom in išče nedosojene osebne napake. V skupinskem delu prvenstva smo videli, da so se nasprotnikove obrambe pogostokrat koncentrirale na Luki, vseskozi vršile pritisk na meji osebne napake, včasih tudi čez, a le malo je bilo dosojenih. Luka je tako pogostokrat tekme končal precej pretepen. Najhuje je bilo na tekmi s Francijo, kjer ga je Vincent Poirier s komolcem tako močno kresnil po glavi, da so ga morali med polčasoma celo "na živo" šivati. 

Ena izmed bolj očitnih in nelogičnih napak sodnikov se je zgodila tudi na tekmi med Slovenijo in Francijo, kjer se je selektor Francije Vincent Collet ob protestih zaletel v sodnika, ga prijel za vrat, odnesel pa jo je brez tehnične napake. In to v ključnem delu tekme, pri izidu 82:82. 

O slabem delu sodnikov na tem prvenstvu je za nas spregovoril tudi legendarni košarkar, zdaj pa komentator, Peter Vilfan. Kaj je imel povedati čez delo delivcev pravice, si lahko preberete tukaj

Na tekmi med Turčijo in Gruzijo so imeli sodniki zares slab dan, na koncu pa je vse skupaj zasenčil še pretep v garderobah med turškimi in gruzijskimi reprezentanti. Sodniki so ob grobi osebni napaki Dude Sanadzeja nad Furkanom Korkmazom (to naj bi bil tudi povod za kasnejši pretep) zaustavili igro 4 minute in 48 sekund do konca tekme. Nato pa se je tekma nadaljevala s časom 4:26 do konca, kar pomeni, da je neznano kam izginilo 22 sekund igralnega časa.

Eden bolj glasnih kritikov dela sodnikov je bil nekdanji izvrstni NBA-košarkar Hedo Turkoglu, ki ob vseh krivicah, ki so se zgodile turški reprezentanci, preprosto ni mogel držati jezika za zobmi. "Moj pogled na vse skupaj je takšen, da se Fiba iz dneva v dan sesuva, kar se tiče sodniških napak in organizacije. Še posebej če pogledamo na skupini v Gruziji in Nemčiji, lahko opazimo, da Fiba izgublja moč iz dneva v dan," je bil Turkoglu, zdaj predsednik turške košarkarske zveze, besen kot ris. 

Nad delom sodnikov so se pritoževali tudi Hrvati. "To je grozno. Rad bi se udeležil njihovih sestankov to poletje. Ne vem, če lahko govorim, ali bom zaradi tega kaznovan ali ne, toda ne bojim se. Sodnik mi ob polčasu reče: 'Oprosti, nisem bil v dobrem položaju'," se je čudil Mario Hezonja. "Ne vem, kako naj se pripravljam za tekmo od dve do tri ure, da pridem, da pustim dušo na parketu, medtem ko se sodniki na tekmo ne pripravijo. Tudi oni bi morali narediti skavting," je bentil Hezonja.

 

Komentarjev 1
  • jakec1575 14:37 09.september 2022.

    francoski drekac od trenerja.