Šport > Košarka
32 ogledov

"Upam, da govorice o atu Lorbku niso resnične"

Vilfan pričakuje, da bo Olimpija dvignila raven igre. (Foto: Boštjan Tacol) Boštjan Tacol
Novica o odpovedi Erazma Lorbka je šokirala tudi nekdanjega slovenskega reprezentanta Petra Vilfana. "Joooj, bože, pravkar sem izvedel," je bila njegova prva rekacija, ko smo ga povprašali za komentar o Lorbkovi odpovedi. Preberite, kaj je povedal v intervjuju za zurnal24.si.

Komentar ob odpovedi Erazma Lorbka tik pred zdajci?
Kar se mene tiče, je to čista, navadna strahopetnost. V slovenski reprezentanci moških imajo v zadnjih letih vrhunske pogoje za trening, bivanje in potovanje. Sedaj so dobili še vrhunskega selektorja in dejstvo je, da izgovorov praktično ni več, da je javnost upravičeno pričakovala, da ne bom rekel kar zahtevala, tudi vrhunski rezultat. In ker večina igralcev, ki so odpovedali nastop, še zdaleč niso taki zvezdniki oz. taki vrhunski igralci, kot si verjetno sami domišljajo, so preprosto sledile te odpovedi.

Kar pa se tiče Lorbkov ... Hja, tu pa so do mene prišle govorice, za katere tudi jaz upam, da niso resnične. Namreč govori se, da so delno te odpovedi posledica tega, da ata Lorbek (oče Klemna, Domna in Erazma - Radovan Lorbek, op. p.) najprej ni bil direktor slovenske reprezentance, v zadnjem času pa menda tudi direktor Eurobasketa 2013.

A ni malce nenavadno, da sta oba Lorbka odpovedala sodelovanje z reprezentanco tik pred začetkom priprav?
Te zgodbe so že leta dokaj nenavadne in argumenti, ki jih poslušamo so seveda neprepričljivi. Vse skupaj je pravzaprav kar žalostno in spominjam se, recimo svetovnega prvenstva na Japonskem, ko mi je pet ali šest igralcev, ko sem bil tam in komentiral (za TV Slovenijo, op. p.), reklo, da so pravzaprav razočarani, ker jih tisti v Sloveniji ne tretirajo kot vrhunske zvezdnike. Takrat sem jim rekel: 'Pa dajte enkrat nekaj naredit za to Slovenijo, za to slovensko reprezentanco.' Ampak veš ... to je tako, da oni tega niso sposobni, ali pa nočejo in mislim, da bodo v prihodnosti, s tem ko so zdaj bolj ali manj pokazali pravi obraz, še bolj razočarani.

Kaj pa o načinu odpovedi Lorbka: novico je sporočil tik pred 12.?
V takšne podrobnosti se ne bi spuščal. V življenju je tako: vsak se mora pač spopasti in nositi posledice svojih odločitev. Vsak mora pri sebi razčistiti, ali je v nekem trenutku neka poteza pravilna ali ne, ali je fer ali ne, in seveda enako velja tudi za Erazma Lorbka, tako da mislim, da sem v vsem tem povedal dovolj, če ne celo preveč za naše slovenske razmere ...

Slovenija ima pod košem sedaj le Smodiša, Begića, Zupana in Slokarja. Je lahko konkurenčna na prihajajočem EP?
Ne samo igra pod košem, tudi nekatere druge odpovedi pomenijo veliko težavo za slovensko reprezentanco. Ampak takole bom rekel: slovenska javnost mora narediti eno stvar, mora maksimalno podpreti te fante, ki so na pripravah, selektorja Božidarja Maljkovića in tudi če bo ta reprezentanca deseta na prihajajočem EP, jo je treba podpreti in ji izreči zaupanje. Nikakor pa se spraviti na njih in na selektorja, temveč jim poskušati dati nek določen ačs, da bodo skupaj z Maljkovićem vsaj do leta 2013 sestavili tako reprezentanco, ki bo na domačem prvenstvu leta 2013 naredila dober rezultat.

Zdrahe v reprezentanci se dogajajo le dve leti pred domačim prvenstvom. To najbrž ni dobro, ko je govora o Eurobasketu 2013.
Take stvari nikoli niso dobre, ampak dve leti sta seveda dovolj časa, da se nekatere stvari spremenijo in pozabijo, kakšna se tudi ne bodo. Mislim, da bo EP 2013 v Sloveniji ne glede na vse, kar se bo v tem času dogajalo, vrhunsko prvenstvo, z vrhunsko organizacijo in obiskanostjo, in prepričan sem, da bo pravi užitek za vse ljubitelje slovenske košarke.

Komentarjev 5
  • zic 10:51 12.julij 2011.

    slabo mi pride od vaših škodoželnjih komentarjev. Upam le, da ste kakšen nedorasel pubertetnik, ker drugače ste goden za psihiatrijo!!!

  • zic 10:50 12.julij 2011.

    Vsak športnik z veseljem igra za Slovenijo, a od reprezentančnega športa ni mogoče živeti - tam je ekipa skupaj vsega 15 dni na leto. Zato je prav, da ima klub kateri te plačuje prednost, pa da se vi zdaj ...prikaži več na glavo postavite in bruhate primitivne kometarje...verjetno ste pa vsi športniki tipa kavč in daljinec v roki!! Sram me je od kod sem, ko berem vaše nizkotne komentarje. Vsak lahko dela kar hoče in se sam odloči kje bo!!!

  • d 06:53 11.julij 2011.

    Oba Lobrka: želim vama neuspešno nadaljnjo kariero in veliko težkih poškodb.