Šport > Košarka
6 ogledov

Vsak dan se zahvali, da igra

Sani Bečirovič v zadnjem času igra v življenjski formi. In v košarki zares uživa Žurnal24 main
Sani Bečirovič je postal najkoristnejši košarkar meseca novembra v Evroligi. Nagrade še ni prejel. Za reprezentanco bo igral na EP na Poljskem, če bo le zdrav.
Sani, ste že prejeli nagrado za najkoristnejšega košarkarja meseca novembra v Evroligi?
Ne, saj v četrtek zaradi poškodbe nisem igral. Predvidevam, da jo bom prejel na naslednji tekmi.

Poškodba?
Pretekli teden sem nekoliko pretiraval in si poškodoval gleženj. Na svojo željo sem potem odigral še dve tekmi in stanje se je tako poslabšalo, da moram zdaj teden dni počivati.
 
 

Italija je država, kjer je kultura nogometa na precej višji ravni kot kultura košarke. Tu sta dva kluba, ki pomenita vse. Ljudje imajo radi šport, a košarka vendarle ni številka ena.

Sani Bečirovič

 
Vseeno, kakšen je občutek postati najboljši med najboljšimi?
Ta lovorika me je zadela kot strela z jasnega, saj sploh nisem vedel, da obstaja taka nagrada. Vem, da razglasijo MVP zaključnega turnirja, pa MVP lige. Občutek je fenomenalen, saj veš, da se ves vloženi trud izplača. Zame je to veliko priznanje, ki pomeni, da sem se po vseh problemih vrnil na raven, na kateri sem bil pred poškodbo.

Lahko rečete, da igrate v življenjski formi?
V zadnjem mesecu res igram na ravni, na kateri sem bil pred poškodbo. Upam, da bo čim dlje trajalo oziroma da pozdravim ta gleženj in se vrnem na parket, saj se tam enostavno počutim dobro.

Pri izbiri ekip je imel doslej srečo. Tudi z Lottomatico je tako. © EPA

 
Po tistem, kar ste preživeli v zadnjih letih in ko so vam zdravniki napovedali, da zaradi poškodbe sploh ne boste mogli več normalno hoditi, kaj šele igrati košarko, se vse skupaj zdi kot čudež. Tudi vi tako mislite?
Dobro vprašanje (smeh). Po vsem tem je res videti, da ni nič nemogoče. Vesel sem, da sem dokazal sebi in ostalim, da se da z obilico želje, trdega dela in podpore družine ter prijateljev marsikaj narediti. Vsak dan se zahvalim, da sem dobil še drugo priložnost, da se vrnem na igrišče in igram šport, ki ga neizmerno ljubim.

Kjerkoli ste igrali, povsod ste postali ljubljenec navijačev. Je tako tudi v Rimu?
Rim ni tako košarkarsko mesto kot recimo Bologna ali Atene. Imamo manj navijačev, kot bi jih lahko imeli, saj smo le prvi v skupini v Evroligi. Navijači nas imajo radi in upam, da jih bomo v še večjem številu privabili na tekme.

 
 

Jure je naše najmočnejše ime. Je človek, ki je kot igralec dokazal marsikaj, nima pa izkušenj na tem mestu. Zato bo potrebna naša pomoč.

Sani Bečirovič o Juretu Zdovcu

 
Kaj ima Roma, česar druge ekipe, v katerih ste igrali, nimajo?
Selekcija igralcev je bila narejena pravilno. Res se dobro razumemo, kar je osnova za uspeh. Na srečo sem doslej vedno igral v velikih ekipah, kjer je bilo vse urejeno. Glede tega imam res veliko srečo.

So cilji po tem izvrstnem začetku v Evroligi kaj narasli?
Cilji so bili že na začetku postavljeni visoko. To je priti med najboljših osem v Evroligi ter zaigrati v finalu domačega pokala in prvenstva. Ne bo lahko. V Evroligi nam gre res zelo dobro, saj smo z eno nogo že v drugem delu. Zdaj se moramo posvetiti domačemu prvenstvu, kjer nam ne cvetijo rožice, saj smo izgubili že tri tekme. To bo treba čimprej popraviti, saj ne bi radi izgubili stika z vodilnimi.

Že dober teden dni je znan nov selektor. Kako ste zadovoljni z izbiro Jureta Zdovca?
Načeloma podpiram izbiro, saj je Jure naše najmočnejše ime. Je človek, ki je kot igralec dokazal marsikaj, nima pa izkušenj na tem mestu. Zato bo potrebna naša pomoč, treba bo vzpostaviti dober odnos. Sem optimist in verjamem, da nam bo uspelo.

Vesel je, da se na KZS dogajajo premiki. Na boljše. © EPA

 
Pa ima Jure Zdovc dovolj avtoritete, da združi vse najboljše igralce?
Težko rečem, saj z njim še nisem sodeloval na tak način. Tudi ne poznam veliko igralcev, ki bi jih vodil in od katerih bi lahko dobil infomacije. To bo zame nekaj novega. Z njim sem že igral, zdaj pa bo na drugi strani v vlogi trenerja, kot nekdo, ki ga je treba ubogati. Čudno bo.

Boste nastopili na EP?
O tem je še prezgodaj govoriti. Slovenski reprezentanci nisem nikoli rekel ne, če sem bil le zdrav. Če bo zdravje dopuščalo, potem bom igral 200-odstotno.

Kaj menite o potezi KZS, da reprezentante obiščejo generalni sekretar Iztok Rems, vodja reprezentanc Matej Avanzo in športni direktor Mario Kraljevič?
Pozdravljam to potezo. Vesel sem, da se na zvezi dogajajo določeni premiki, to, kar igralci govorimo že leta in leta. Da nam je treba dati vedeti, da smo pomembni tudi med letom, da nekdo misli na nas. Premalo je, da te pokličejo 6. junija in ti rečejo, da je zbor 20. junija, zato pošlji potrdilo, da se udeležuješ reprezentance.

Bi vas moral obiskati tudi Jure Zdovc?
Bilo bi dobro, saj bi bil tako vzpostavljen tisti prvi direkten kontakt. Tako bi lahko iz prve roke slišal, kako selektor razmišlja. Ni isto, če mi to razloži Rems ali Zdovc. A že to je velik korak, da te nekdo pride obiskat in se pogovarjat o prihodnosti reprezentance.

Pa ste imeli z novim selektorjem že kakšen kontakt?
Ne, še z nobenim.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.