Šport > Košarka
472 ogledov

"Vsi vemo, da selektor ni glavni krivec za neuspeh"

košarka Slovenija-Ukrajina Saša Despot
Na košarkarski zvezi ne razmišljajo o zamenjavi selektorja.

Slovenski košarkarji letos septembra ne bodo udeleženci svetovnega prvenstva na Kitajskem. V kvalifikacijah so zbrali zgolj tri zmage, kar je za aktualne evropske prvake zagotovo velik neuspeh. A temu so botrovali faktorji, ki niso bili le v rokah selektorja Rada Trifunovića, zato vodstvo KZS ne razmišlja o menjavi na trenerskem stolčku.

Generalni sekretar Košarkarske zveze Slovenije Rašo Nesterović je v pogovoru za STA povedal: "Ko pride do neuspeha, je vedno najlažje zamenjati trenerja, vendar tokrat vsi vemo, da Trifunović ni glavni krivec za neuspeh. On je bil vržen v to godljo, ki so jo skuhali vodilni v evropski košarki."

"Ko smo začeli kvalifikacije, smo vedeli, da nam bo trda predla, nikoli pa si nismo predstavljali, da bo tako hudo. Prepričan sem, da če bi imeli za selektorja tudi najboljše svetovne trenerje, ne bi imeli kaj prida več zmag. Zato na zvezi ne razmišljamo o menjavi selektorja," je dodal Nesterović.

košarka Slovenija-Ukrajina FOTO Šport Zadnji juriš za častno slovo

Slovenija je kvalifikacije za SP zaključila z izkupičkom 3:9, reprezentanca pa se bo znova zbrala letos novembra, ko se bodo začele kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2021. Zaenkrat je znano le, da se bodo te igrale v štirih terminih (ukinjen je junijski termin), torej novembra 2019, februarja in novembra 2020 ter februarja 2021. V kvalifikacijah bo nastopilo 32 ekip, razdeljenih v osem skupin, na EP 2021 pa se jih bo uvrstilo štiriindvajset.

košarka Slovenija-Ukrajina | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Uganka so prireditelji evropskega prvenstva ter sistem tekmovanja. Neuradno naj bi bilo kar trinajst kandidatov za štiri predtekmovalne skupine, med njimi je tudi Slovenija, vprašanje, ki se ob tem poraja, pa je, ali bodo prireditelji tekmovalnih skupin "oproščeni" kvalifikacij oziroma, kako se bodo upoštevali njihovi izidi v kvalifikacijah, glede na to, da bodo imeli prireditelji seveda zagotovljeno mesto na EP.

KZS je še pred časom napovedala, da bo kandidirala tako za organizacijo evropskega prvenstva 2021 kot za kvalifikacije za olimpijske igre 2020. Namero za EP 2021 mora na sedež Fiba poslati do 15. marca, odločitev pa bo krovna organizacija sporočila letos julija, ko naj bi bil tudi žreb kvalifikacijskih skupin.

Rado Trifunović Kvalifikacije Šport Že leto dni brez zmage

Kar se tiče kvalifikacij za olimpijske igre, pa je treba najprej počakati na razplet svetovnega prvenstva in videti, kateri dve evropski reprezentanci se bosta uvrstili v Tokio 2020 in katerima dvema bo Fiba podelila povabili za sodelovanje na kvalifikacijskih turnirjih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.