Šport > Košarka
228 ogledov

ZDA se v zadnji desetinki rešile šokantnega poraza

Ameriška košarkarska reprezentanca Profimedia
Po Poljski, Argentini, Rusiji, Španiji, Srbiji in Italiji so si po 2. krogu košarkarskega svetovnega prvenstva na Kitajskem mesto med najboljšimi 16 zagotovile še reprezentance Avstralije, Litve, Dominikanske republike, Brazilije, Francije in ZDA.

Prvi favoriti za naslov Američani so v skupini E danes igrali proti Turčiji (oboji doslej po zmago) in po podaljšku zmagali s 93:92. Tekma je bila zelo izenačena, Turki pa so bili že na pragu zmage v rednem delu, ko je Ersan Ilyasova 12 sekund pred koncem svojo ekipo povedel v vodstvo z 81:79.

Desetinko pred zadnjo sireno pa je Cedi Osman storil prekršek ob metu Jaysona Tatuma za tri točke. Sledili so trije prosti meti, Američan je enega zgrešil, kar je pomenilo podaljšek.

Tudi ta je bil zelo razburljiv. Turki so bili znova na pragu zmage, ko so imeli devet sekund pred koncem dva prosta meta in žogo s strani, zatem pa še dva prosta meta, a sta Dogus Balbay in Osman vse zgrešila. Tako je na drugi strani do prostih metov prišel Khris Middleton, ki pa je zadel oba za zmago Američanov dve sekundi pred koncem. Sledil je le še neuspešen met za tri točke Ilyasove.

Prav Middleton je bil s 15 točkami najboljši strelec ZDA, Ilyasova pa je bil s 23 točkami in 14 skoki najboljši pri Turkih. Že pred tem je v tej skupini Češka prišla do prve zmage, ko je z 89:76 odpravila Japonsko.

Alessandro Gentile Kot Zidane Šport Košarkar na svetovnem prvenstvu z glavo udaril italijanskega zvezdnika (video)

V skupini F so Novozelandci svojo prvo zmago dosegli proti Črnogorcem, ki so po dveh porazih ostali brez možnosti za med 16. Corey Webster je k zmagi kivijev s 93:83 prispeval 25 točk, pri Črnogorcih jih je 18 dosegel Nikola Ivanović. V boju neporaženih Grčije in Brazilije pa so bili v tesni tekmi boljši Južnoameričani z 79:78.

Grki so imeli dve sekundi pred koncem priložnost za izenačenje, a je Kostas Sloukas zgrešil zadnjega od treh prostih metov. Anderson Varejao je bil prvi mož Brazilije z 22 točkami in devetimi skoki, Georgios Printezis je za Grke dosegel 20 točk. Njihov zvezdnik Giannis Antetokounmpo je tekmo končal s 13 točkami.

V skupini G je Dominikanska republika tesno s 70:68 odpravila Nemčijo in se z drugo zmago prebila v drugi del tekmovanja. Zadnjo točko je s prostim metom že 1:15 minute pred koncem prispeval Ronald Roberts. Victor Liz je bil s 17 točkami najboljši strelec zmagovalcev, pri poražencih je Dennis Schröder tekmo končal z 20 točkami.

Na drugi tekmi je Francija ugnala Jordanijo s 103:64 in se prav tako prebila med 16. Nando De Colo z 19 točkami in osmimi podajami ter Rudy Gobert s 16 točkami in 13 skoki sta bila najboljša pri Franciji.

Rudy Gobert Na prvenstvu Šport NBA zvezdnik znorel: "Grozno je, kar ste mi napravili! Nimate spoštovanja!"

Avstralci so si napredovanje priigrali prvi v skupini H, potem ko so z 81:68 odpravili Senegal. Patty Mills je dosegel 22 točk, Joe Ingles pa 17 točk, 10 skokov in devet podaj. Litva pa je nato premagala Kanado z 92:69 in se prav tako prebila med 16. Jonas Valančiunas in Edgaras Ulanovas sta dosegla po 13 točk za Litvo. Pri Kanadi je s 24 točkami izstopal Kyle Wiltjer.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.