Šport > Košarka
2822 ogledov

Zdaj trije naturalizirani: Omić mora razčistiti pri sebi

Rado Trifunović Saša Despot
Slovenska košarkarska reprezentanca bo čez slab mesec zaigrala v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo.

Slovenija bo obrambo evropskega naslova odprla s kvalifikacijskima tekmama proti Madžarski in Avstriji. Slovenski reprezentantje so sicer izpustili zadnje svetovno prvenstvo, ob nedogovoru med funkcionarji Fibe in Evrolige so bile namreć na udaru predvsem izbrane vrste z manjšim kadrom. Pri Sloveniji se je poznala predvsem odsotnost nekaterih visokih košarkarjev. Na KZS so na to odreagirali, pred pridobitvijo slovenskega državljanstva pa je zdaj nekdanji član Olimpije Jordan Morgan, ki naj bi tako Sloveniji v kvalifikacijah pomagal kot naturalizirani igralec.

"Gledali smo še druge košarkarje, Jordana Morgana pa sem spremljal že pri Olimpiji. Kasneje je odšel v Turčijo k Banvitu, kjer je imel dobro sezono in se preselil k Pınar Karşıyaki. Zanj sem tudi najlažje prišel do informacij, kakšen je kot človek. Slišal sem samo pohvalne besede, tudi sam sem se prepričal, da je tako. Tretja reč pa je ta, da razmišljaš še o tem, da je igral v Sloveniji in ga ljudje poznajo, morda bo to tudi pripomoglo k pridobitvi državljanstva. Ker je tu že imel prebivališče. Za igranje v kvalifikacijah pa je potrebno izbrati tudi takšnega igralca, ki ne igra v Evroligi. Nekaj smo se naučili v prejšnjih kvalifikacijah, brez centra ne želimo več prihajati na tekme," je izbor 28-letnega Američana pojasnil selektor Rado Trifunović.

V igri za naturalizacijo so bili sicer še nekateri drugi košarkarji. "Bil nam je ponujen tudi Vince Hunter, ki igra v Bologni. Ampak Virtus želi drugo leto v Evroligo, se pravi, da ta opcija odpade. Bilo je še več igralcev, a ne bi zdaj o teh."

Po beseah selektorja Morgan ni postavil nobenih pogojev za iganje v izbrani vrsti: "Vprašal sem ga, če je pripravljen igrati za slovensko reprezentanco in odgovoril je, da z veseljem, ker se zaveda, kaj je Slovenija naredila v košarki. Druga stvar je ta, da sta z ženo že razmišljala, da bi morda nekoč živela v Sloveniji in bi mu slovensko državljanstvo tako zelo ustrezalo. Ni imel nobenih pogojev. Dejal je, da bo vsakič prišel, če bo zdrav. Če bo vse normalno, bi moral državljanstvo dobiti pred kvalifikacijami. Pri Randolphu je šlo vse hitreje, ker je šlo za izredno naturalizacijo. Zdaj gre vse skupaj po bolj normalni poti."

Jordan Morgan | Avtor: Igokea/Nenad Vuruna Igokea/Nenad Vuruna

Košarkar, ki je bil rojen v ameriški zvezni državi Illinois, sicer ni edini kandidat za mesto naturaliziranega igralca: "Razložil sem mu, da sta tu še Anthony Randolph in Alen Omić. Rekel je, da je vedno pripravljen pomagati, tudi če se ga bo potrebovalo le za igro na treningih; če lahko vsaj tako pomaga, da bo Slovenija boljša. Ne gre mu le za državljanstvo. Igra v Turčiji, kjer slovensko državljanstvo pravzaprav nič ne pomaga. Trener v  Pınar Karşıyaki ga je po sestanku z nami celo vprašal, koliko bo dobil denarja za igranje za Slovenijo in mu je pojasnil, da nič. To je Turkom čudno, saj oni za naturaliziranega igralca dobro plačajo." 

"Omić se mora zavedati, da ni zagotovljenih mest"

Na Eurobasketu 2015 je kot naturalizirani košarkar sicer igral Alen Omić, enako v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2017, pred njim pa ga je zamenjal Anthony Randolph, ki je nato s Slovenijo osvojil zlato kolajno. Omiću razumljivo takšen razplet ni bil všeč. Za nadaljnje sodelovanje si je želel zagotovilo, da bo igral tudi na največjih tekmovanjih.

Anthony Randolph Slovenija Naturalizacija Šport Imamo "Tončkovega" naslednika? Še en Američan postaja Slovenec

"Alen Omić v preteklosti res ni rekel dokončni ne izbrani vrsti, a je dejal, da ima pogoje za igranje v njej. Da on ne bo bil v reprezentanci in bil pri tem nekaj časa notri in drugič zunaj. Omića sem obiskal in mu povedal, da ne želim biti brez centra. Konec koncev lahko prestopi tudi v evroligaški klub. Glede pogojev bo še moral malce razčistiti pri sebi, rekel je, da bo poizkusil. Če bo, bo spet v pogonu. A mora razumeti, da zagotovljenega mesta ni. Saj ga na primer v boju z Blažem Mesičkom nima niti Gregor Hrovat. Ni zagotovljenih mest. Neke reči mora Alen razumeti in razčistiti. Randolpha zaradi Evrolige na začetku kvalifikacij ne moreš poklicati. Omić mora zadeve rešiti pri sebi," pravi selektor. 

Ta je še dodal: "Lahko se hipotetično zgodi, da bomo za olimpijske kvalifikacije poklicali vse tri. Verjetno tega sicer ne bomo naredili. Če si pripravljen priti, boš prišel, če si se pripravljen boriti za mesto… Tudi slovenski igralci se morajo boriti za mesta. V preteklosti so kot naturalizirani igralci nastopali Mirza Begić, Jurica Golemac, pa Aleksandar Ćapin, pa spet malo Begić. Menjavali so se. Igral je tisti, ki se ga je potrebovalo."

alen omić | Avtor: EPA EPA
In kaj lahko prinese Morgan? "Za moje pojme je igralec, ki lahko veliko doprinese. Zelo podoben je Gašperju Vidmarju. Je zelo energetski igralec, je 'finišer', zaključuje zadeve, ko dobi žogo, enako kot Gašper. Res je, da je nekoliko nižji, je pa močan igralec, lahko teče, je zelo atletski. Naši fantje so v preteklosti pokazali, da jim paše igra s takšnim centrom."

Dvaintridesetletnemu Vidmarju, ki si trenutno služi kruh v Italiji, je član Reyer Venezie, so v zadnjem času minutažo zmanjšale taževe s poškodbami. "Gašper je dejal, da bo za olimpijske kvalifikacije sigurno na voljo, če bo zdrav. A ni več v takšnem stanju, da bi odigral več kot 15 minut. Je realen. Za februarske kvalifikacije se morava še slišati. Lahko se zgodi, da bo imel v klubu spet kakšen manjši poseg na kolenu in potem bo znova rabil pavzo. Če se to ne bo zgodilo, bo prišel."

Na mestu branilcev ni večjih težav. Luka Dončić je medijem že izjavil, da bo igral v kvalifikacijah za olimpijske igre, zaradi igranja v NBA pa nanj in Vlatka Čančarja, ki sicer ne sodi med branilce, ne bo mogoče računati. "Organizatorjev igre imamo zdaj kar veliko na razpolago, tudi večinoma dobro igrajo. Žan Mark Šiško je sicer zdaj odšel v Evroligo, pomeni, da februarja verjetno ne bo igral. Ima dobro sezono, tudi prejšnjo je imel takšno. Tisto njegovo lansko odpoved reprezentanci sva že takrat na začetku razčistila in veva, zakaj je šlo. Aleksej Nikolić ima dobro sezono, Luka Rupnik odlično igra v Belgiji, Matic Rebec se je počasi začel prebujati v Ciboni, na poziciji ena in dva lahko igra tudi Jan Špan. Na tem mestu imamo bolj sladke skrbi."

Veseli tudi vrnitev Zorana Dragića, ki bo po poškodbah, izpustil je tudi zmagoslavje na Eurobasketu 2017, tokrat na voljo: "Zoki se je vrnil, tu je Jaka Blažič, ampak lahko se jutri zgodi, da bo kdo od slovenskih košarkarjev dobil povabilo v Evroligo. Dobro igrajo. Vemo, da je Klemen Prepelič dogovorjen, da celo sezono odigra pri Joventutu in gre potem nazaj v Real. On sigurno pride, če bo Zoran ostal v Nemčiji enako, Blažič tudi. Nihče ni zavrnil igranja v kvalifikacijah."

Za razliko od brata je Goran Dragić ameriškim medijem še enkrat zagotovil, da je njegovo igranje za izbrano vrsto končana zgodba. A poizkusiti ni greh. "Ne vem, kaj naj rečem. Jaz ne bom nikoli pritiskal nanj, če bi pa sam želel priti, pa bomo izjemno veseli. Ga bom pa vsekakor vsaj malce zbodel. Seveda. Ne bom pa vrtal vanj, saj je resnično veliko storil za reprezentanco, vsako njegovo odločitev je potrebno spoštovati," je o minimalnih možnostih udeležbe Gogija na OI kvalifikacijah dejal Trifunović. 

Rado Trifunović | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Komentarjev 1
  • mihatirs 12:18 25.januar 2020.

    Ma teraj tega Omiča, nič od njega že 10 let, tistih nekaj skokov in točk pa tudi Dimec da od sebe...tako da podpiram da se je šlo v iskanje nekoga drugega, ne pa bosanca ki se obnaša kot da je ...prikaži več top center na svetu...na žalost ni pa niti med top 20 v evropi!