Šport > Košarka
937 ogledov

Slovenija si lahko z Dončićem še priigra OI

slovenska košarkarska reprezentanca ukrajina eurobasket 2017 Epa
Dobra novica za slovensko košarko.

Mednarodna košarkarska zveza (Fiba) je po svetovnem prvenstvu na Kitajskem določila seznam 24 udeležencev kvalifikacij, na katerih bodo razdelili še štiri preostale vozovnice za poletne olimpijske igre prihodnje leto v Tokiu. Iz Evrope sta posebni povabili na kvalifikacije, ki bodo od 23. do 28. junija, prejeli Slovenija in Hrvaška.

Slovenija je na najnovejši računalniški jakostni svetovni lestvici Fibe sicer pričakovano - upoštevajoč dejstvo, da se ni udeležila svetovnega prvenstva na Kitajskem - izgubila devet mest, zdrsnila je s 7. na 16. mesto.

Evropski prvaki Slovenci, ki so v kvalifikacijah za SP nastopali močno oslabljeni zaradi odsotnosti tako igralcev iz NBA kot tudi iz evrolige, so povabilo na olimpijski kvalifikacijski turnir dobili kot druga najvišje uvrščena evropska reprezentanca za Hrvaško, ki je 14. Ostale evropske ekipe so si kvalifikacije prislužile na Kitajskem.

''Z današnjo objavo smo dobili dokončno potrditev vabila za kvalifikacije za olimpijske igre v Tokiu, kar je FIBA z objavljenimi kriteriji napovedala že pred začetkom pravkar končanega svetovnega prvenstva. O organizaciji kvalifikacijskega turnirja ne razmišljamo. Bo pa Košarkarska zveza Slovenije igralcem ter štabu zagotovila najbolj optimalne pogoje za vrhunsko pripravo in želimo si, da se bo reprezentanca zbrala v najmočnejši zasedbi,'' je po potrditvi povedal Rašo Nesterović, generalni sekretar Košarkarske zveze Slovenije.

košarka Slovenija-Ukrajina Selektor Šport "Dajte mi mesec časa in me nato ocenjujte" košarka Slovenija-Ukrajina Po kvalifikacijah Šport "Vsi vemo, da selektor ni glavni krivec za neuspeh"

Na olimpijske igre 2020 v Tokio se je s svetovnega prvenstva uvrstilo sicer sedem reprezentanc: dve iz Evrope (Španija, Francija), dve iz Amerik (ZDA, Argentina), po ena pa iz Oceanije (Avstralija), Afrike (Nigerija) in Azije (Iran). Osma ekipa v Tokiu so gostitelji Japonci, preostala štiri moštva pa bodo znana po dodatnih kvalifikacijah.

Na vrhu Fibine lestvice ostajajo reprezentanti Združenih držav Amerike, kljub velikemu spodrsljaju, ko so prvič po letu 2002 ostali brez medalje in s sedmim mestom zabeležili svoj najslabši rezultat v zgodovini SP. Drugi so Španci, ki so na Kitajskem osvojili drugo zlato medaljo na svetovnih prvenstvih po Tokiu 2006.

Za kar osem mest so svojo uvrstitev izboljšali Avstralci, ki so po novem na tretjem mestu pred svetovnimi podprvaki Argentinci, ki so četrti. Med Top 10 so še Francija (5.), Srbija (6.), Grčija (7.), Litva (8.), Rusija (9.) in Češka (10.), ki je po SP na Kitajskem za kar štirinajst mest skočila po lestvici navzgor.

Španija, Rudy Fernandez Finale SP Šport Španija drugič na vrhu sveta, Slovenija zdaj v kvalifikacije za OI

V kvalifikacije se je uvrstilo 16 držav na podlagi rezultata na SP: Srbija, Poljska, Češka, Litva, Italija, Grčija, Rusija, Brazilija, Venezuela, Portoriko, Dominikanska republika, Nemčija, Nova Zelandija, Tunizija, Kanada in Turčija.

Še osem pa je prejela posebna povabila na podlagi njihove uvrstitve na svetovni lestvici. Iz Evrope sta to kot že omenjeno Slovenija in Hrvaška, iz Afrike Angola in Senegal, iz Amerike Mehika in Urugvaj, iz Azije in Oceanije pa Kitajska in Južna Koreja.

Štiriindvajset udeleženk kvalifikacijskih turnirjev bo na podlagi žreba razdeljenih na štiri turnirje, katerih gostitelji bodo določeni naknadno. Mesto na OI si bodo priigrali zmagovalci posameznih turnirjev.

Andrew Bogut SP v košarki Šport Avstralski Hrvat: To je sramota. Podkupljeni ste!

Slovenija je sicer do zdaj dvakrat nastopila na kvalifikacijskem turnirju za olimpijske igre leta 1992 v Barceloni in leta 2008 v Pekingu, a obakrat neuspešno, tako da na svoj prvi olimpijski nastop še čaka.

Pred igrami v Španiji je v Zaragozi tesno izgubila zadnjo tekmo proti Skupnosti neodvisnih držav (82:84). Vozovnice za igre na Kitajskem pa so slovenski košarkarji zapravili po porazu v četrtfinalu kvalifikacijskega turnirja v Atenah proti Portoriku (70:81).

Komentarjev 2
  • marsal 17:43 19.september 2019.

    in se s prvim letalom vrne domov !