Šport > Košarka
74 ogledov

Zdovc in nadškofija spet na sodišču

Ljubljana Ciril Metodov trg Arhiv MOL
Zgodba se je začela leta 2010, se na sodišče prenesla leta 2011, v petek bo dobila novo epizodo.

V petek se bo na Okrožnem sodišču v Ljubljani nadaljevala obravnava pravnega spora med nekdanjim slovenskim košarkarskim selektorjem Juretom Zdovcem in Nadškofijo Ljubljana glede prenehanja vznemirjanja lastninske pravice in plačila odškodnine.

Zgodba ima že precej dolgo brado. Zdovc je leta 2010 od Mestne občine Ljubljana (MOL) kupil pet razpadajočih stanovanj v hiši na Ciril-Metodovem trgu 16 in jih nato začel preurejati v sedem nadstandardnih stanovanj.

Za prenovo je Zdovc kot investitor najel podjetje Vender Invest d.o.o. (danes je podjetje v stečaju), dela pa so na sosednjem objektu (Ciril-Metodov trg 17), v kateri je stanovanje nadškofije, naredila precej škode.

Ker bi bilo bivanje v takšni stavbi tvegano, je nadškofija za svojega stanovalca najela novo domovanje in leto dni za omenjene potrebe plačevala 750 evrov mesečno, je poročal časnik Delo. 

Škodo hitro saniral

Predstavniki vrhovnega cerkvenega organa na Slovenskem so zato leta 2011 zahtevali, da Zdovc kot večinski lastnik stavbe na Ciril-Metodovem trgu 16 popravi vso škodo na njihovem objektu in obenem plača 9000 evrov odškodnine zaradi nezmožnosti uporabe stanovanja. Po besedah odvetnikov nadškofije na glavni obravnavi je šlo za "prisilno izselitev".

Zdovc, oziroma izvajalec del, se je hitro lotil popravila škode, njegovi zastopniki iz odvetniške družbe Čeferin pa so izpodbijali tudi plačilo za nezmožnost uporabe stanovanja v sosednji hiši in za Delo dodali, da se "lahko pogovarjajo le o znesku 3000 evrov."

Priznali so, da je bila hiša nadškofije poškodovana, a izrazili dvom, da je bila zaradi tega potrebna izselitev.

Hiša s pestro zgodovino

Hiša na Ciril-Metodovem trgu 16 je stara meščanska stavba nasproti stolnice, zaradi večstoletne zgodovine je spomeniško zavarovana. Ob denacionalizaciji je MOL ni želela vrniti "v naravi", zato je za denacionalizacijske upravičence kupila stanovanji na Brodarjevem trgu in Bratovševi ploščadi.

Leta 2009 je MOL stavbo dala na dražbo za 480 tisočakov, ker pa odziva ni bilo, so naslednje leto znižali ceno na 198.000 evrov. Zdovc je za hišo maja 2010 odštel 200 tisočakov. Postal je lastnik enajstih dvanajstin stavbe, saj je v pritličju tudi gostinski lokal.

V petek se bo zgodba torej nadaljevala in zanimivo bo videti, ali bo Zdovc, ki trenutno v Atenah pri klubu AEK dela s pogodbo, ki ga na Grke veže do leta 2018, na sodišču tako uspešen kot na parketu.

 
Komentarjev 3
  • Lavdan 15:56 29.avgust 2016.

    Farjem 3000 in Čeferinu 6000 in stvar bo urejena..Važno, da se denar obrača.

  • izRODEk 15:16 29.avgust 2016.

    Oboji so svojega denarja vredni.

  • MK 13:11 29.avgust 2016.

    okej iz 5 navadnih bo naredil 7 nadstandardnih po 28m2 vsak....ja gremo kupit a ne?