Šport > Košarka
3 ogledov

Zdovc: To dolgujemo celi Sloveniji

1/21
Žurnal24 main
Napetost pred polfinalnim srečanjem na EP v košarki med Slovenijo in Srbijo se stopnjuje. Selektor Jure Zdovc pravi, da želijo celi Evropi pokazati, da uvrstitev v polfinale ni slučajna. Naj pokažejo!
Kaj je odločilo dvoboj s Hrvati?
Moje navodilo igralcem je bilo, da morajo le počakati pravo priložnost. Hrvati že na prejšnjih tekmah enostavno niso zdržali ob vodstvu. Začeli so igrati egoistično, individualno. To je bilo opazno tudi v drugem polčasu. Ko so začutili, da jim teče voda v grlo, so padli, mi pa smo začutili, da jih lahko premagamo. Tudi, ko smo ob odmoru stopili v slačilnico, sem jim dejal, da se tekma pravzaprav šele začenja. Bila je polna dvorana Slovencev in dejal sem, da morajo odigrati le enako kot na prejšnjih tekmah. Verjeli smo v to zmago. Oni so tisti, ki se na parketu mečejo na glavo, mi jih samo usmerjamo in lahko jim samo čestitam.

Greste lahko zdaj do konca?
Moramo biti realni. Morda sem tudi sam zastavil prevelike cilje, še zlasti po poškodbah Smodiša, Udriha in Dragića. Kljub temu je cilj ostal polfinale, tudi zato, da so igralci verjeli vanj. Sam sem verjel v svoje košarkarje in oni so mi to na parketu tudi vrnili. Nekje v glavi pa morda veš, da vse skupaj ni čisto realno. Slej ali prej se mora realna slika pokazati. Na srečo smo na dvoboju proti Hrvaški izdržali in v drugem polčasu odlično igrali obrambo. Menim, da takšne obrambe na evropskih prvenstvih ni pokazal še nihče.

Zdovc pravi, da bodo naredili vse, da bodo Srbom preprečili, da se maščujejo za poraz iz predtekmovanja. © Reuters

 
Zdaj vas čaka tekma s Srbijo ...
Srbi so zdaj vsekakor v boljšem položaju, saj so bolj spočiti od nas. Na prvem dvoboju v Varšavi smo imeli več časa za počitek mi. Ampak spet je to samo ena tekma. Mi imamo obveznost iti do konca, želimo celi Evropi pokazati, da naša uvrstitev v polfinale ni slučajna. Dolžni smo tudi samemu sebi in vsem Slovencem, da proti Srbiji pokažemo svoj maksimum.

Srbi bodo verjetno tokrat tudi zelo motivirani ...
Seveda bodo zelo motivirani, tudi zaradi poraza, ki so ga doživeli na tekmi v predtekmovalni skupini v Varšavi. Mi jim bomo maščevanje vsekakor poskušali preprečiti.

Sami ste na velikih tekmovanjih že stali na zmagovalnih stopničkah. Kako se počuti igralec, ko nekako že lahko voha kolajno?
Od takrat je minilo že veliko časa. Jaz se v glavo igralcev ne morem postaviti. Je pa res, da so vsi fantje neverjetno osredotočeni in živijo za to evropsko prvenstvo. Kaj takšnega jaz še nisem doživel. Nič ne prepuščaju slučaju, vse jih zanima, vse želijo vedeti. Menim, da je to eden glavnih razlogov za takšen rezultat. Verjamem, da bodo tudi pred tekmo s Srbijo maksimalno skoncentrirani in bodo od strokovnega štaba zahtevali vsako malenkost, ki bi jih bolje pripravila na dvoboj. Imam tudi izvrstne pomočnike, s Tomotom Mahoričem na čelu, ki je po znanju in metodologiji eden najboljših evropskih trenerjev. Vsak daje delček v ta mozaik naših rezultatov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.