Šport > Košarka
898 ogledov

Zgrešeni 'zicer' za podaljšek

Luka Dončić Grega Valančič
Slovenska košarkarska reprezentanca je doživela prvi poraz v pripravah na evropsko prvenstvo.

Na prijateljskem turnirju v Opatiji je slovenska izbrana vrsta morala priznati premoč Hrvaški, ki je slavila z rezultatom 85:81 (19:25, 46:45, 67:63). Najboljši strelec pri Sloveniji je bil tako kot na vseh prejšnjih tekmah 18-letni Luka Dončić, ki je dosegel 27 točk, 20 pa jih je zbral Edo Murić. Slovenci so bili tudi brez poškodovanega Vlatka Čančarja in Anthonyja Randolpha, ki je na tekmo prišel pravzaprav z letališča in nato ni stopil na parket, povsem enakovredni domačinom. Tri sekunde pred koncem dvoboja je imel Gašper Vidmar izjemno priložnost za izenačenje in podaljšek, a se je žoga pri njegovem metu izpod koša skotalila z obroča.

Za Slovenijo je bila to četrta pripravljalna tekma in prva od treh proti hrvaški izbrani vrsti. Naslednja sledi 24. avgusta v Stožicah, zadnjo pred odhodom na eurobasket v Helsinki pa bosta reprezentanci odigrali 25. avgusta pred zaprtimi vrati oziroma brez prisotnosti gledalcev. Slovenija bo v Opatiji odigrala še eno tekmo, in sicer v nedeljo ob 18. uri proti Ukrajini.

V prvem delu je Slovenija le enkrat izpustila vodstvo iz rok - tik ob izteku časa za rezultat polčasa 46:45, pred tem pa je bila vseskozi boljši tekmec. Že v začetku je povedla s 7:0, najvišjo prednost pa je imela v 14. minuti pri 34:25. Več kot polovico vseh točk Slovenije v prvem delu sta dosegla Dončić, ki je imel v prvih dvajsetih minutah stoodstotni met iz igre in 16 točk (4 skoki, 4 podaje), ter Murić, ki je zgrešil en met in dosegel 10 točk.

Tudi v drugem delu je bil najboljši posameznik na parketu 18-letni Ljubljančan na začasnem delu pri Real Madridu. Za atraktivne poteze, podaje in prikaz razkošnega talenta si je prislužil aplavze celotne dvorane v Opatiji. Na vseh dosedanjih štirih tekmah je bil najboljši strelec Slovenije, njegov točkovni izkupiček pa je iz tekmo v tekmo boljši - 14, 18, 20, 27 točk (povprečje 19,7).

Žal Dončićev prispevek (trojke 6:8, met iz igre 10:13, 8 skokov, 5 podaj) in tudi 20 točk Murića (7:12 iz igre) ni bilo dovolj za zmago na zanimivi in borbeni tekmi, ki se je odločila v zadnjih minutah. Sloveniji je tokrat manjkal še kakšen razpoložen igralec več (Goran Dragić iz igre 3:14), morda kakšen več zadeti prosti met (17:30), zagotovo pa večja natančnost v končnici. Vidmar je v zadnjih sekundah zgrešil dva 'zicerja' za izenačenje, Dragić je bil dvakrat nenatančen za tri točke, tudi ostalim igralcem z izjemo Dončića žoga v zadnjih dveh minutah ni hotela skozi obroč.

Izjave po tekmi:

Igor Kokoškov, selektor Slovenije: "Vedeli smo, da nas čaka težka tekma, saj je Hrvaška odlična ekipa, ki je v teh pripravah dosegla že dve odmevni zmagi proti Franciji in Litvi. Bogdanović in Šarić sta njena moč in to sta dokazala tudi danes. Kljub porazu sem zadovoljen s pristopom mojih igralcev, z energijo, ki so jo prikazali, ter tekmovalnim duhom, a za premagati najboljše to ni dovolj. Potrebuješ tudi več natančnosti, predvsem v odločilnih trenutkih. Jutri nas čaka še ena tekma, ki je pomembna, ker bo pokazala kakšen karakter ima ekipa in kako se zna pobrati po takšnem porazu."

Luka Dončić: "Mislim, da smo odigrali kar dobro tekmo, žal smo na koncu izgubili, a tudi iz porazov se da potegniti kaj pozitivnega. Hrvaška ima zelo dobro reprezentanco, dva izjemna posameznika in take tekme so zelo dobrodošle. Nerad izgubljam, moje točke niso pomembne, če ekipa na koncu ne zmaga. Še naprej moramo trdo trenirati, da bomo prišli na eurobasket v čim boljši formi."

Edo Murić: "Za take tekme, kot je bila današnja, treniramo in igramo košarko. Hrvaška je odlična reprezentanca in točno take ekipe bomo morali premagati na evropskem prvenstvu, če bomo hoteli doseči cilj, ki smo si ga zastavili. Bilo je sicer nekaj iskric na obeh straneh, a to je zdaj že pozabljeno. Komaj čakam naslednjo tekmo proti Hrvaški v Stožicah 24. avgusta."

Komentarjev 1
  • vladek 06:42 13.avgust 2017.

    Bravo eni in drugi za dobro košarko

Sorodne novice