Šport > Košarka
215 ogledov

Zvezdniku izbrisan rdeči karton, kazen za tekmece, čez lužo pa protesti

Vinicius Jr. Profimedia
Valencia je prejela kazen zaradi rasističnih žaljivk njihovih navijačev.

Španska nogometna zveza (RFEF) je izbrisala rdeči karton napadalcu Reala Madrida, Brazilcu Viniciusu Juniorju. Ta je v zadnjih dneh v ospredju zaradi rasistično usmerjenih žaljivk proti njemu na nedeljski prvenstveni tekmi v gosteh pri Valencii.

Sodnik Ricardo de Burgos Bengoetxea je v sodniškem dodatku izključil Brazilca, ker je udaril tekmeca v pretepu z igralci Valencie. Sodniki v sobi za Var pa so videli, da je pravzaprav domači nogometaš prvi udaril Viniciusa, ta pa mu je vrnil.

Viniciusa so navijači pred tem žalili na rasni osnovi, kar je pripeljalo do desetminutne prekinitve tekme, pri čemer je Realov nogometaš kazal na ljudi, ki so ga žalili.

Španska policija je v torek priprla sedem ljudi v povezavi z rasističnimi izpadi. RFEF pa je objavil, da je klub dobil 45.000 evrov kazni ter zaprtje južne tribune na stadionu Mestalla za pet tekem.

Pri Valencii menijo, da je kazen "neproporcionalna" in "nepravična". Menijo, da škoduje navijačem, ki niso bili vključeni v "sramoten incident". Dodali so, da se bodo pritožili na kazen delnega zaprtja stadiona.

V Braziliji protesti

Incident pa ni ostal le znotraj španskih meja, v Braziliji je namreč prišlo do protestov pred špansko ambasado v Sao Paulu, kjer je množica vpila "La Liga racista" oziroma rasistična španska liga. Od španske vlade so zahtevali, da ukrepa zaradi teh incidentov, je poročal časnik Folha de S. Paulo.

Vinicius Jr. | Avtor: Profimedia Profimedia

Vinicius Jr. | Avtor: Profimedia Profimedia

Dvaindvajsetletni brazilski nogometaš je špansko ligo na Twitterju sicer obtožil, da je zanjo rasizem nekaj običajnega, normalnega. Predsednik lige Javier Tebas je zavrnil obtožbe in poudaril, da so na sodišče prijavili devet primerov rasizma. Vinicius je bil žrtev v osmih od teh.

Težave na tekmi v Valencii so hitro postale tudi politična tema. Brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva in španski predsednik vlade Pedro Sanchez sta kritizirala žaljivke.

Vodilni konzervativni politiki v Španiji so prav tako obsodili vse vrste rasizma, a zavrnili Viniciusovo trditev, da se ljudem v Braziliji zdaj Španija zdi dežela rasistov. V Braziliji pa so nekateri medijski komentatorji in politiki pozvali brazilsko nogometno zvezo, naj junija v Španiji organizira prijateljsko tekmo z eno od afriških držav.

 dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.