Šport
33 ogledov

Košir, Prevc in Sever Bloudkovi nagrajenci

Košir Soči olimpijske igre paralelni slalom podelitev Stanko Gruden/STA
Deskar na snegu Žan Košir, smučarski skakalec Peter Prevc in Miklavž Sever, nekdanji športnik, športni delavec, novinar in publicist, so dobitniki Bloudkovih nagrad za leto 2014.

Žan Košir, ki sta ga tako kot Petra Prevca predlagala zdaj že nekdanji generalni sekretar Olimpijskega komiteja Slovenije Tone Jagodic in Smučarska zveza Slovenije, si je nagrado prislužil za vrhunski mednarodni dosežek. Zanj je poskrbel na olimpijskih igrah v Sočiju, kjer je s srebrom v paralelnem slalomu in bronom v paralelnem veleslalomu Sloveniji priboril sploh prvi deskarski olimpijski kolajni.

Olimpijski uspehi pripomogli k nagradi

"Med letoma 2010 in 2014 je kar nekajkrat stal na stopničkah za zmagovalce na tekmah svetovnega pokala tako v paralelnem slalomu kot veleslalomu. A olimpijsko sezono 2013/14 je kljub temu začel zanj značilno zadržano, brez pompa in velikih obljub. Trdo je treniral in v ozadju razmišljal o enem samem cilju. Ravno njegovi bistrosti in razgledanosti ter predanosti in tudi potrebni trdnosti ter samozavesti, ki ju športnik potrebuje na velikih tekmovanjih, gre pripisati skrivnost njegovega uspeha," so med drugim v obrazložitvi zapisali pri odboru za podeljevanje Bloudkovih priznanj.

Peter Prevc s kolajnama | Avtor: STA STA
Prevc si je nagrado prav tako v veliki meri prislužil zaradi olimpijskih odličij v Sočiju, kjer je bil srebrn na srednji in bronast na veliki skakalnici. "V sezoni 2013/14 je iz tekme v tekmo nizal dobre rezultate in na OI v Soči odpotoval kot eden favoritov za medalje. Kot se za šampione spodobi, na obeh najpomembnejših tekmah v zadnjih štirih letih ni razočaral. Prav nasprotno, pri svojih rosnih 22 letih je navdušil z zbranostjo, odločnostjo in odličnimi skoki. V domačo Dolenjo vas se je vrnil z dvema olimpijskima medaljama," pa so pri odboru obrazložili Prevčevo nagrado. Prevc je sicer ob koncu olimpijske sezone na svetovnem prvenstvu v Harrachovu osvojil še bron, na finalu svetovnega pokala v Planici pa je drugo mesto v skupnem seštevku zapečatil z zmago na novi Bloudkovi velikanki.

Priznanje za življenjsko delo

Bloudkovo nagrado za življenjsko delo pa je na predlog Akademske športne zveze Olimpija Ljubljana dobil Miklavž Sever. "Že kot gimnazijec je dosegel prve športne rezultate v atletiki, namiznem tenisu in rokometu, to je ponovil tudi na univerzitetnih tekmovanjih in pozneje v članski konkurenci. Bil je soustanovitelj in igralec Rokometnega kluba Olimpija, zaradi odličnih organizacijskih sposobnosti in učinkovitih idej za reševanje problemov kadrovsko podhranjenih športov v okviru Akademske športne zveze Olimpija Ljubljana je bil dvakrat tudi njen generalni sekretar," so zapisali pri odboru.

Sever je svoje znanje uspešno uporabil kot predsednik Rokometnega kluba Prule, predsednik Golf kluba Olimpija in predsednik Ljubljanske skupnosti za bowling. Konec 70. in v začetku 80. let je bil tudi sam odličen igralec bowlinga, med drugim je tudi lastnik jugoslovanskega rekorda, saj je v eni igri dosegel maksimalno število možnih točk (300 kegljev). Dobrih pet mandatov je bil tudi direktor Zavoda športno rekreacijski center Tivoli.

Podeljene tudi Bloudkove plakete

Podelili so tudi Bloudkove plakete. Prejeli so jih telovadec Sašo Bertoncelj, plesalca Nadja Bičkova in Miha Vodičar, plezalec Jernej Kruder, judoistka Tina Trstenjak, šahistka Laura Unuk, ženska mladinska odbojkarska reprezentanca (vsi za pomemben tekmovalni dosežek), Albin Felc in Tone Ficko za življenjsko delo, Nogometno društvo Adria Miren, Martina Pertot (za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa) in Samo Petrač za pomemben prispevek k razvoju in popularizaciji določene športne panoge oziroma športa v Sloveniji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.