Šport
12 ogledov

Mazejeva, Prevc in hokejisti

Športnik leta 2010 Žurnal24 main
Najboljša športnika Slovenije v letu 2014 sta alpska smučarka Tina Maze in smučarski skakalec Peter Prevc, najboljša ekipa leta po izboru Društva športnih novinarjev Slovenije (DŠNS) pa je hokejska reprezentanca Slovenije. Tak je bil vrstni red tudi lani.

Dvakratna olimpijska zmagovalka Tina Maze je v glasovanju članov DŠNS dobila 386 točk in tako prehitela biatlonko Tejo Gregorin (191) ter smučarsko tekačico Vesno Fabjan (155). Za Prevcem, ki je dobil 318 točk, je bil drugi hokejist Anže Kopitar (196), tretji pa deskar Žan Košir (168). Olimpijske igre v Sočiju so določile dobitnika tudi v ekipni konkurenci; hokejska reprezentanca je za uvrstitev v četrtfinale OI dobila 69 glasov, nogometni klub Maribor na drugem mestu jih je prejel 55, košarkarska reprezentanca pa dva.

Obveznost za naprej

Mazejeva je na olimpijskih igrah osvojila zlato v smuku in veleslalomu, dve kolajni pa si je v Sočiju okoli vratu nadel tudi Prevc. Ta je osvojil srebro na manjši napravi in bron na veliki skakalnici. V skupnem seštevku svetovnega pokala je osvojil skupno drugo mesto.

"Nagrada je zanesljivo potrditev dobrega dela. Je naloga, da se moram odrezati dobro v prihodnosti. Ne pomeni samo, da sem jaz dobro delal, tudi vsi, ki so me podpirali. V prvi vrsti so to starši, potem pa vsi trenerji, ki se jih v teh letih ni tako malo zamenjalo," je po prejetju nagrade povedal Prevc.

Raven tekmovanja je odločila

Risi so presenetili svetovno javnost in se na olimpijskem hokejskem turnirju osvojili v četrtfinale, kasneje pa so si na SP v Južni Koreji znova priigrali vrnitev med elito. "Raven tekmovanja vpliva na to, kdo je najboljša ekipa. V Sloveniji je ogromno dobrih športnikov in kolektivov. Zmagati v taki konkurenci je še večji uspeh. Vem, da se ni bilo lahko odločiti. Sploh Mariborčani so izredni, slej ali prej bodo to nagrado dobili. Normalno pa, da ti godi, da je ekipa, ki jo vodiš, uspešna. Upam, da bo tako čim dlje. Mi se bomo trudili. Vemo, kakšna je situacija v vseh športih, ne samo hokeju. Upamo, da bo boljša in da bomo na osnovi tega imeli višje cilje in bodo ti cilji lažje dosegljivi," je dejal z nagrado v rokah selektor hokejistov Matjaž Kopitar.

Najobetavnejša Mišmaševa

Nagrado za izstopajočo mlado športnico leta, ta nagrada je bila podeljena prvič in bo odslej tradicionalna, je prejela atletinja Maruša Mišmaš. Janez Kocijančič je ob koncu mandata na čelu slovenskega olimpijskega gibanja, kjer je bil od leta 1991, dobil posebno priznanje DŠNS. To je prireditev Športnik leta v samostojni Sloveniji pripravilo štiriindvajsetič, skupaj pa je bila to že 47. prireditev. 

 

Komentarjev 2
  • 4krogci 08:51 10.december 2014.

    A ti ne piše pod sliko, da se letos ni udeležila ker je na Švedskem??

  • Avatar roksa
    roksa 08:42 10.december 2014.

    Lanska slika!!!!!!!!!!!!!!!!!Tina je na Švedskem!!!!!!!!!!!!