Šport
6 ogledov

Kozmus: Bil sem brez pravega občutka

Kozmus sp v atletiki met kladiva Reuters
Primož Kozmus po četrtem mestu v finalu meta kladiva ni skrival razočaranja. Zaveda se, da ni nastopil na ravni svojega potenciala.

Brežičan Primož Kozmus je bil po četrtem mestu na 14. svetovnem prvenstvu (SP) razočaran, saj je dejal, da bi lahko z boljšim metom osvojil celo srebrno kolajno, tako pa je po petih velikih tekmovanjih prvič za 14 centimetrov zgrešil zmagovalne stopničke.

"Zahvaljujem se v prvi vrsti družini, ki mi stoji ob strani, navijačem, ki me podpirajo, in sponzorjem, ki mi omogočajo, da se ukvarjam s športom na tako vrhunski ravni. Čeprav sem osvojil četrto mesto, pa gledam naprej z lepimi občutki in v svetlo prihodnost," je dejal Kozmus.

Kozmus je bil sicer v boju za prva tri mesta, vendar je po zlatu na olimpijskih igra v Pekingu (2008), srebru v Londonu (2012) ter zlatu na SP v Berlinu (2009), srebru na SP v Osaki (2007) in bronu na SP v Daeguju (2011) v ruski prestolnici ostal praznih rok.

Spremenil je taktiko

"Dejstvo je, da so me danes tekmeci premagali in sem ostal brez kolajne. Razočaran sem, to je treba priznati. Treba pa je znati tudi izgubljati. Poljak Pawel Fajdek nam je odčital lekcijo, sam pa bi lahko prišel na drugo mesto. Tehnično mi ni šlo in pravega meta nisem sestavil. Žal mi je, da se ni nadaljevala tradicija osvajanja kolajn, toda prišel je tudi ta dan," je dejal Kozmus, ki pa je svoje delo tudi zunaj tekmovališča opravil tako profesionalno, kot ga je v času zmagoslavij in prvih zlati odličij v slovenski atletski zgodovini na OI ali SP.

Tudi na Lužnikih v ruski prestolnici je po dveh serijah kazalo, da bo nadaljeval osvajanje kolajn, saj je bil tedaj na tretjem mestu. "Ko je Fajdek vrgel skoraj 82 metrov in šokiral vse, sem se odločil, da bom spremenil taktiko. Sprva sem pred tekmo nameraval napasti in presenetiti Madžara Krisztiana Parsa, vendar je Fajdek izjemno opravil svoje delo že v uvodnem metu. Zato sem šel korak nazaj, da sem z zanesljivim metom prišel med osem finalistov. V drugi seriji sem potem nekaj še dodal, pozneje pa ni šlo več. Ni opravičila, pripravljen sem bil za boljše izide, vendar pa tokrat nisem sestavil meta. Nisem imel pravega občutka," je priznal slovenski rekorder.

Fajdek sp v atletiki met kladiva | Avtor: Reuters Reuters
"Ni konec sveta"

Z 82,30 metra je državni rekord postavil 10. junija leta 2007 v Bydgoszczu, v državi novega svetovnega prvaka, svojega rekorda sezone, 79,70 metra, doseženega 28. julija v Celju, pa tokrat po nekaj letih prvič na veliki tekmi ni izboljšal. V zadnjih serijah je imel neverjetne težave in ga je v krogu za izmet premetavalo z ene na drugo stran.

"Hotel sem izvesti maksimalni met, kladivo pa je šlo drugam, po svoje ... Ne morem še delati analiz. Dejstvo je, da sem četrti in da je to poraz. Kljub temu grem naprej, ni konec sveta, čeprav po dolgem času na veliki tekmi nisem dosegel svojega najboljšega izida sezone. Po drugem metu sem bil prepričan, da bom danes vrgel več kot 80 metrov. Toda ko grem z maksimalno močjo v krogu, delam napake, kar bom moral popraviti," je pojasnil Brežičan.

S Parsom sta čestitala mlajšim

Čeprav so razen Parsa vsi drugi dosedanji svetovni prvaki in olimpijski zmagovalci ostali praznih rok, so vsi čestitali mlajšim tekmecem. "Prijatelji smo, privoščim kolajni Fajdku in Melichu. To sta njuni prvi veliki kolajni. Pars je bil razočaran, vendar sva mlajšima tudi midva čestitala. Dolgo ni bilo mladih v boju za odličja in smo se zanje borili starejši. Fajdek se je vso letošnjo sezono 'sestavljal', bil ves čas malo pod 80 metri, tu pa je na najboljši mogoč način pokazal, da bo krojil sam svetovni vrh. Danes je bil nepremagljiv. Do zadnjega sem poskušal doseči kolajno, do katere so me ločili centimetri, vendar mi ni uspelo. Letos me čaka še ena tekma, 21. avgusta v Dubnici, potem pa bom videl, kako naprej. Malo moram premleti to SP, potem pa sestaviti načrt za naprej," je sklenil Kozmus.

Komentarjev 1
  • puksicd 11:07 13.avgust 2013.

    To, da si brez pravega občutka, smo ugotovili že takrat, ko si javno podprl SDS.