Šport
14 ogledov

Kozmus na SP v Moskvi cilja na kolajno

Primož Kozmus Stanko Gruden/STA
Na 14. svetovnem prvenstvu v atletiki bo nastopilo devet slovenskih predstavnikov, šest atletinj in trije atleti s Primožem Kozmusom na čelu, slovenskim favoritom za odličje v ruski prestolnici.

V Moskvi bodo nastopili Kozmus (Brežice, kladivo), Jan Žumer (Mass, 200 m), Rožle Prezelj (Kranj, višina), Sonja Roman (Štajerska, 1.500 m), Daneja Grandovec (Štajerska, maraton), Marina Tomić (Kladivar, 100 m ovire), Snežana Rodić (Mass, troskok), Barbara Špiler (Brežice, kladivo) in Martina Ratej (Kladivar, kopje).

Martin Steiner, predsednik strokovnega sveta Atletske zveze Slovenije (AZS), je kot osnovni cilj 17-članske slovenske ekipe navedel eno kolajno ter še eno ali dve finalni uvrstitvi.

"Moj cilj je 80 metrov in kolajna. V tej sezoni izstopa le Madžar Krisztián Pars, kar nekaj tekmovalcev pa je še, ki lahko posežejo v boj za kolajne," je dejal Kozmus, ki bo poskušal še na četrtem zaporednem SP (Osaka 2007 2., Berlin 2009 1., Daegu 2011 3.) osvojiti odličje. Tudi zadnji dve olimpijski preizkušnji je končal na zmagovalnih stopničkah z zlatom in srebrom ter dokazal, da je tekmovalec za velike tekme.

Visoki cilji Rodićeve in Ratejeve

Visoko meri tudi Rodićeva, ki z letošnjim osebnim rekordom 14,58 m deli četrto mesto po izidih sezone na svetu. "Želim si finalnega nastopa in čim višje uvrstitve. Zadnji treningi so potekali po načrtih, zato si v Moskvi želim izboljšati osebni rekord," je dejala Rodićeva.

Martina Ratej London olimpijske igre 2012 | Avtor: Stanko Gruden/STA Stanko Gruden/STA
"Čeprav mi na državnem prvenstvu v Celju ni šlo, kot sem si želela, pa cilji ostajajo isti, to je izboljšanje sedmih mest, ki sem jih kot najboljše doslej dosegla na velikih tekmah," je dejala Ratejeva, ki je bila v finalih olimpijskih in svetovnih prvenstvih v zadnjih letih. Na DP je nastopila iz polnega treninga, ker je morala nadomestiti čas, ki ga je s prisilnim premorom terjala poškodba.

Tomićeva v ligi Brigite Bukovec

Tomićeva je letos postala druga Slovenka po Brigiti Bukovec, ki je na visokih ovirah tekla pod 13 sekundami. "Tehnično si želim teči tako kot lani na OI v Londonu. To pomeni brez večjih napak, kar bo prineslo tudi zadovoljiv izid," je povedala Tomićeva. "Normo sem dosegla pozneje kot običajno. To je mogoče celo bolje, ker kaže, da sem v formi tik pred največjo tekmo leta, kar je potrdil tudi včerajšnji trening," je pojasnila Romanova.

Snežana Rodić | Avtor: Reuters Reuters

Prezelj in Žumer izpilila formi

Prezelj je v Celju na DP skočil 2,29 m in si v zadnjem možnem trenutku priboril nastop na SP. "Glede na vse zaplete v začetku sezone, ko mi ni šlo po načrtih, sem kljub temu verjel vase. To je prineslo tudi izid na DP, ki bi prinesel tudi visoko uvrstitev v Moskvi. Tam bom poskušal skakati kar najbolje," je dejal Prezelj.

Žumer je letos presenetil in se po nekaj letih uvrstil na veliko tekmovanje. "Po treh letih težav s poškodbami sem imel izjemno sezono. Izidi so se stopnjevali. Na zadnjih treningih sem še pilil malenkosti, da bom v Moskvi v najboljši formi letos," je pojasnil ljubljanski sprinter.

Špilerjeva, evropska podprvakinja do 23 let, je ostala na pripravah na Bjelolasici, ker bi nastopila šele ob koncu prvenstva konec prihodnjega tedna. Slovenska rekorderka si želi, da bi po uspešnih nastopih v nižjih kategorijah, kjer je osvajala kolajne na velikih tekmovanjih, tudi na članskem SP prvič prišla v finale. Grandovčeva si želi čim hitreje preteči maraton, o času in uvrstitvi pa ne razmišlja.

Steiner je dejal, da je zaradi poškodb doma ostala četverica atletov in atletinj, ki je sicer izpolnila mednarodne norme, že pred sezono pa kar nekaj tekmovalcev zaradi poškodb sploh ni moglo tekmovati, čeprav so v prejšnjih letih dosegali izide za nastope na velikih tekmovanjih. Tako bo razen Špilerjeve celotna slovenska ekipa v ruski prestolnici starejša od trideset let.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.