Šport
25 ogledov

Kozmus ob vrnitvi zadovoljen

Primož Kozmus (v sredini) je bil zadovoljen s prvim nastopom po vrnitvi. (Foto: Žurnal24 main
Primož Kozmus je v nedeljo po eno letnem premoru prvič nastopil na uradni tekmi. Na mitingu za VN Vzajemne v Slovenski Bistrici je kladivo letelo prek 75 metrov. Izid sezone za Martino Ratej.

Martina Ratej (Šentjur) je na mednarodni atletski ligi za veliko nagrado Vzajemne v Slovenski Bistrici zmagala v metu kopja in s 65,89 m dosegla najboljši izid sezone na svetu. Primož Kozmus, zlati olimpionik in svetovni prvak. je v metu kladiva in sezono po letu dni premora začel z zmago (75,10 m).

Nina Kolarič (Ptuj) je bila najboljša v skoku v daljino in se s 6,46 m približala normi B (6,65 m) za nastop na svetovnem prvenstvu v južnokorejskem Daeguju (od 27. avgusta do 4. septembra). Marina Tomič (Kladivar) je na 100 m ovire zmagala s 13,38 sekunde, Damjan Zlatnar (Mass) pa je bil na visokih ovirah s 14,18 drugi za Hrvatom Jurico Grabušićem (13,93).

Gregor Kokalovič (Krka) je na 100 m zmagal z 10,41, med atletinjami pa je bila na tej razdalji najboljša Sabina Veit (Štajerska, 11,61). Rožle Prezelj (Kranj) je v skoku v višino za zmago dosegel (2,20 m), Hamza Alič iz Bosne in Hercegovine pa je v suvanju krogle presegel 20 m (20,38 m) in za Kozmusom dosegel drugi izid po mednarodnih tablicah Iaaf med atleti.

Ratejeva je v četrti seriji izboljšala izid sezone Rusinje Marije Abakumove (65,40 m), ki ga je ta dosegla v četrtek na diamantni ligi v Rimu, kjer je bila slovenska rekorderka peta. Ratejeva je imela le tri veljavne mete, 59,96 m s prve, ter še 56,92 m s tretje serije. V drugi je prestopila, v zadnjih dveh pa ni metala.

"Zelo sem zadovoljna. Danes sem dobila potrebno samozavest, da sodim v svetovno elito. Letos mi manjka stalnih metov prek 60 m. Letos je prvič kopje letelo daleč, lani je bilo več takih metov. Telesno sem dobro pripravljena, težave pa mi dela tehnika. Pri izmetu odmikam konico kopja, poleg tega pa na koncu ne pospešim in ne izkoristim sile pospeška iz teka v izmetu. Ko bom to popravila, bom v sami eliti meta kopja, kar si tudi želim. V ponedeljek odpotujem na tekmo na Češko, potem pa me čakata nastopa v ZDA in Celju," je povedala Ratejeva.

Kozmus je pred tekmovanjem napovedal podobno daljavo, kot jo je potem za prepričljivo zmago tudi dosegel. "Zadovoljen sem, čeprav so bili meti dobri in slabi. Imel sem dva zelo dobra meta, sicer pa imam še nekaj tehničnih težav. V nogah imam še veliko več in potrebujem nekaj tekem, da pridem v ritem. Dosegel sem 75 m, kot sem napovedal in kot kaže na treningih. Vesel sem tudi, da sem se uspešno vrnil na tekmovališča. V ponedeljek bom nastopil še v najmočnejši svetovni konkurenci v Ostravi. Sedaj si želim, da bi čim prej prišel do željnih obljubljenih 78 metrov," je dejal Kozmus, ki je svoj najboljši izidi dosegel v drugi seriji. Najboljši je bil v skupnem seštevku VN AZS od prve izvedbe naprej, lani pa je zaradi prekinitve kariere prvo mesto prepustil Maticu Osovnikarju (Mass, 100 in 200 m).

Serija najmočnejših tekmovanj Atletske zveze Slovenije (AZS) se bo v šesti sezoni nadaljevala z drugim mitingom VN prihodnjo nedeljo v Postojni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.