Šport
32 ogledov

Kozmus prvič prek 77 metrov

Primož Kozmus je v vse boljši formi. (Foto: AP) Žurnal24 main
Primož Kozmus je na tretji tekmi letošnje mednarodne lige AZS za veliko nagrado Vzajemne v Celju prvič po vrnitvi kladivo zalučal prek 77 metrov (77,17 m) in seveda zmagal.

Primož Kozmus (Brežice) je na tretji tekmi letošnje mednarodne lige AZS za veliko nagrado Vzajemne v Celju zmagal v metu kladiva in orodje prvič letos vrgel prek 77 m (77,17 m). Martina Ratej (Šentjur) je slavila v metu kopja (61,98 m), Snežana Rodić (Mass) pa je bila s 14,12 m pred Anjo Valant Velepec (Kladivar, 13,83 m) v troskoku.

Izkazala se je tudi Marina Tomič (Kladivar), ki je bila druga za Rusinjo Nino Argunovo (13,15) na 100 m ovire (12,26), vendar ob nekoliko premočni pomoči vetra (+2,2 m/s). V skoku s palico je bil najboljši Andrej Poljanec (Krka, 5,25 m), Robert Renner (Kladivar) pa je na drugem mestu s 5,15 m postavil mladinski slovenski rekord. Madžar Lajos Kurthy je v suvanju krogle za zmago presegel 20 m (20,20), brez najmočnejše slovenske konkurence pa je bil na 100 m prvi Ganec Aziz Zakari (10,33).

Tako kot Ratejeva je slovenski rekord v Celju dosegel tudi Kozmus, vendar je slednji še vedno veljaven. Olimpijski in svetovni prvak je leta 2008 v Celju dosegel najboljši rezultat sezone na svetu in tedaj napovedal naskok na zlato olimpijsko kolajno v Pekingu. V naslednjem letu pa je po vrnitvi s svetovnega prvenstva v Berlinu 2. septembra dosegel državni rekord (82,58 m).

"Vse gre po načrtih"
"V Celju so pogoji za mete zelo dobri. Izkoristil sem jih. Krog za izmet je zelo hiter in zato je izvajanje rotacije lažje. Ker sem še počasen v nogah zaradi priprav v tem delu sezone, je hiter krog zelo dobrodošel. Vse gre po načrtih in to je najpomembneje," je povedal Kozmus, ki konec tedna Celju zelo verjetno ne bo tekmoval na finalu atletskega pokala, ker se bo poskušal kar najbolje pripraviti za reprezentančno EP v Izmirju. Kozmus je moral do petega poskusa, ki je bil njegov najdaljši, stopnjevati izide, ker sta bila tesno za njim Ali Al Zenkawi iz Kuvajta (76,10 m) in Madžar Kristof Nemeth (75,74) ter ves čas ogrožala njegovo zmago.

Brez konkurence pa je bila Ratejeva. "Letos imam težave, ker na koncu zaleta popuščam z levo nogo. Zato rezultati nihajo. Če zadanem met, potem dosežem odličen rezultat. Zdaj me čaka nekaj dela, da to popravim do svetovnega prvenstva," je dejala Ratejeva. Od 25. maja, v dobrih dveh tednih, je nastopila na petih tekmah in pri tem opravila 30 tisoč kilometrov. "Sem utrujena, tudi zaradi časovne razlike po poletu iz ZDA in mitinga v Eugeneju," je po najbolj napornem delu sezone dodala slovenska rekorderka, ki bo konec tedna ponovno tekmovala v knežjem mestu.

Rodićeva ima že normo za SP, tokrat pa je prvič v poletni sezoni presegla 14 m. "Zadovoljna sem. Ker sem imela težave z zaletom, sva se s trenerjem Srdjanom Djordjevičem dogovorila, da ga bova poskušala skrajšati. Pri tem mi je pomagal v Celju, ker ne bo mogel z mano v tujino. Uspelo nama je vse narediti po načrtu, zato z zadovoljstvom upiram oči v naslednje tekme," je bila zadovoljna Rodičeva, ki bo že v petek nastopila v Torinu.

Zelo dobro je ponovno nastopila 33-letna doktorica znanosti Anja Valant Velepec, ki se vrača po petletni tekmovalni prekinitvi. "V življenju potrebujem izzive. Ko sem pred petimi leti prenehala skakati, sem se s športom ukvarjala rekreativno. Lani jeseni sem se vrnila na stadion. Prosili so me, da bi skakala na ekipnem prvenstvu za klub. Zelo dobro mi je steklo. Zdaj bom videla, kako bom napredovala iz tekme v tekmo. Pustimo se presenetiti," je povedala Valant Velepčeva.

Tomčevo je nekoliko iz tira vrgel padec Belgijke Elisabeth Davin na sosednji progi in je nato do cilja izgubila dvoboj z Argunovo. "Startala sem dobro, malo pa me je z ritma vrgla Belgijka, ki je padla. Kar zabobnelo je zraven mene. Tedaj mi je ušla Rusinja in me je nato prehitela. Do osme ovire pa sem bila še pred njo. To pomeni, da imam v nogah čas 13,20 sekunde ali tudi boljšega," je dejala Tomičeva, ki bo konec tedna v Celju poskušala doseči normo B za SP (13,15).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.