Šport
30 ogledov

Kozmus: V finale bi moral z enim metom

Primož Kozmus Stanko Gruden/STA
Slovenski metalec kladiva Primož Kozmus je pred začetkom SP v Moskvi prepričan, da bi moral v prvem poskusu doseči normo, ki bi mu zagotovila nastop v finalu.

Primož Kozmus, nekdanji olimpijski in svetovni prvak, bo na 14. svetovnem prvenstvu v atletiki, ki se bo začelo v soboto v Moskvi, nastopil prvi dan tekmovanja v kvalifikacijski skupini B meta kladiva ob 16.35 po slovenskem času.

Avtomatična kvalifikacijska norma za finale meta kladiva bo 77 metrov, ki jo je Kozmus v tej sezoni krepko presegal. Nastopil bo drugi po vrsti takoj za Rusom Sergejem Litvinovom, čigar oče, ki ima isto ime in priimek kot sin, je bil prvi svetovni prvak v metu kladiva v zgodovini. Litvinov je slavil na prvem SP leta 1983 v Helsinkih in je naslov ubranil štiri leta pozneje v Rimu.

Kozmus biva v Kozmosu

Kozmus s slovensko reprezentanco biva v hotelu, ki je od stadiona Lužniki oddaljen kakšnih 20 km. Hotel ima zanimivo ime, Kozmos. Od tam bo Primož Kozmus odšel v boj za svojo šesto zaporedno medaljo na velikih tekmovanjih.

Krisztian Pars  | Avtor: EPA EPA
Njegova največja tekmeca za najvišje uvrstitve Madžar Krisztian Pars in Japonec Kodži Murofuši bosta kvalifikacijah tekmovala v prvi skupini, ki je nekoliko močnejša od druge, Kozmusove, in bo kvalifikacije začela uro in pol prej (15.05).

"Moj cilj je medalja in napad na zmago. Tekmeci bodo standardni, Pars, Murofuši, je pa še nekaj dobrih tekmovalcev, ki so letos metali prek 80 metrov. Bomo videli, vse bo treba pokazati na tekmi. Fizično sem bil vso sezono dobro pripravljen, v zadnjem tednu pa sem dvignil tudi tehnični model metov in mislim, da sem zelo dobro pripravljen," je pred SP dejal slovenski atlet.

Opravil s prvim treningom

Kozmus je kot zadnji izmed članov slovenske atletske reprezentance, ki so že prispeli na prizorišče 14. svetovnega prvenstva v Moskvi, dan pred začetkom tekmovanj opravil trening, po katerem je dejal, da si želi že v prvem poskusu doseči kvalifikacijsko normo za ponedeljkov finale.

Kozmus je trening opravil na pomožnem stadionu Lužniki, kot vsi metalci, nato pa je vadil še z utežmi. Pri tem mu je kot običajno pomagal pomočnik pri telesni pripravi in maser Primož Četrtič, trening metov pa je pospremil tudi fizioterapevt reprezentance Khalid Nasif.

"Zadovoljen sem z opravljenim treningom. Sem v drugi skupini, vendar mi je bilo vseeno, v kateri bom, ker so kvalifikacije obeh skupin popoldne. Norma je 77 m in to moram doseči. V Londonu na lanskih olimpijskih igrah sem jo zmogel v prvem poskusu. Tudi tu si želim tega, da ne bi bilo potem kakšnih nepredvidenih težav. Mislim, da z normo za finale ne bi smel imeti težav, lahko se le prikrade kakšna tehnična napaka in kot posledica le te neveljaven met. Drugače pa bi moral v finale z enim samim metom," je bil prepričan Kozmus, ki bo svoj kvalifikacijski nastop začel v soboto ob 16.35 po slovenskem času.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.