Šport
47 ogledov

Kozmus šesti, Vukmirovićeva sedma

Primož Kozmus EP v atletiki Zürich EPA
Nekdanji olimpijski in svetovni prvak v metu kladiva Primož Kozmus si je želel osvojiti svojo prvo kolajno na evropskih prvenstvih, a mu ni uspelo. Osvojil je šesto mesto.

Že v prvi seriji je Primož Kozmus kladivo vrgel do svoje letošnje najboljše znamke. Z metom 77,45 jo je sicer popravil le za centimeter. Pred drugim metom je bil Brežičan na drugem mestu, saj ga je prehitel le Madžar Krisztián Pars (78,11). Kozmus je v drugo zabeležil rezultat 77,46, po seriji pa je bil tretji. Vodstvo z metom 78,48 je sicer za nekaj časa prevzel aktualni svetovni prvak Poljak Pawel Fajdek, a je nato Pars v tretje vrgel kladivo do daljave 82,18.

Pred zadnjimi tremi meti osmerice najboljših je bil Kozmus še vedno tretji, v četrto pa je s kladivom zadel varovalno mrežo. A prehitel ga ni nihče. To se je spremenilo na začetku pete serije, ko ga je najprej ugnal Belorus Pavel Krivicki (78,05), nato pa je na drugo mesto skočil še Rus Sergej Litvinov (79,35). V zadnji seriji je Kozmusa, ki zadnje tri mete ni zabeležil rezultata, prehitel še poljski veteran Szymon Ziółkowski (78,41). Zlato je osvojil Pars (82,69), srebro Fajdek (82,05), bron pa Litvinov.

"Vedel sem, da bo še kdo napravil dober izid. Litvinov se je izkazal, izstopala sta Pars in Fajdek. Že po prvem metu sem bil prepričan, da bo šlo, mogoče tudi po drugi, nato pa se je podrlo. Sem še vedno skušal izboljšati svoj najboljši met. Nisem hudo razočaran, vendar cilja nisem izpolnil. Zelo sem bil oddaljen od medalje, bom pa delal naprej. Imel sem tehnično napako pri vhodu v met, mogoče pa sem bil tudi na prenizki fizični ravni glede na tekmece. Moram bom dvigniti fizično moč," se je že v prihodnost ozrl Kozmus.

"Moj cilj ostajalo olimpijske igre v Braziliji leta 2016. Bom pa počasi stopnjeval. Zaradi poškodbe hrbta, ki me je ovirala v pripravah, sem letos izpuščal vaje in počepe. Zelo postopoma se bom lotil dela, da ne bi ponovno napravil napake in se poškodoval. Že naslednje leto bo jasno, ali je možno, da se lahko priključim najboljšim. Prepričan sem, da sem tega še sposoben, vendar bo delo trdo. Načina dela pa na 'stara' leta ne bom spreminjal. To je moje mnenje, bom pa moral dvigniti vse parametre, ki so pomembni za uspešne nastope na najvišji ravni," je sklenil Kozmus.

Vukmirovićeva do lepega rezultata

V finalu svoje discipline je nastopila tudi Snežana Vukmirović. Ta se je z osmim rezultatom prebila med osem najboljših skakalk v troskoku, v predzadnji seriji pa je s skokom 13,82 metra napredovala za eno mesto. 

"Po taki sezoni, ki sem jo imela, sem s sedmim mestom zadovoljna. Nisem sicer izpolnila drugega cilja in preskočila 14 m. Res je, da sem imela malo sreče s centimetri, vendar so bili ti že mnogokrat v mojo škodo, tudi odličja sem izgubljala. Enkrat moram imeti tudi malo sreče. Včeraj na ogrevanju sem se dobro počutila, 'tonizacija' je uspela, 'letela' sem iz nekaj korakov zaleta v troskoku. Danes pa sem delala napake pri prihodu na desko. Sama sebe sem blokirala, vedela sem, kaj moram popraviti, vendar tega nisem mogla storiti. Tekmovala bom še naprej, sezono želim končati s skokom prek 14 m. Ker sem zaradi poškodbe izgubila veliko treningov za razliko od prejšnjih let, ne bom imela premora in bom takoj nadaljevala priprave na dvoransko sezono," je pojasnila Vukmirovićeva.

Sonja Roman, slovenska rekorderka, je v finalu predzadnjega dne atletskega evropskega prvenstva v Zürichu odstopila v teku na 5000 m.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.