Šport
22 ogledov

''Kralj David'' končal teniško kariero

david nalbandian EPA
Nekdanja številka tri svetovnega tenisa Argentinec David Nalbandian je po 13 letih oznanil konec profesionalne kariere.

Teniško karavano je zapustil David Nalbandian, eden izmed najbolj nadarjenih tenisačev širše generacije Rogerja Federerja, ki v času kariere ni izpolnil svojega velikega potenciala.

Nalbandian je odločitev sprejel zaradi poškodbe rame, ki mu onemogoča, da bi ponovno zaigral na vrhunskem nivoju. ''Lahko igram tenis, vendar mi rama ne dovoljuje, da bi nadaljeval kariero. Tako ne morem igrati na profesionalni ravni,'' je novinarjem v Buenos Airesu povedal 31-letni Argentinec.

Nalbandian je v karieri zbral 11 turnirskih zmag, zadnjo avgusta 2010, ko je v finalu turnirja serije ATP 500 v Washingtonu premagal Ciprčana Marcosa Baghdatisa. Skupno je zaigral v 24 finalih ATP turnirjev, zadnjič februarja 2013, ko ga je v finalu turnirja ATP 250 v Sao Paulu premagal Rafael Nadal.

Finalist turnirja za grand slam

Leta 2002 je zaigral v finalu Wimbledona, kjer je izgubil proti Avstralcu Lleytonu Hewittu, tri leta kasneje pa je v finalu zaključnega turnirja najboljše osmerice v Šanghaju v podaljšani igri petega niza premagal Rogerja Federerja.

Po finalnem nastopu v Wimbledonu si nikoli več ni priigral priložnosti, da bi osvojil eno izmed štirih največjih teniških lovorik. Zaigral je še v polfinalih OP Avstralije (2006), OP Francije (2004, 2006) in OP ZDA (2003).

Marca 2006 je bil prvič uvrščen na tretje mesto lestvice ATP,  zelo uspešen pa je bil tudi v sezoni 2007, ko je osvojil dva zaporedna turnirja serije masters. V Madridu - takrat se je igralo na trdi podlagi na notranjem igrišču - je premagal Federerja, v Parizu pa Nadala.

Uspešen tudi v Davisovem pokalu

Argentini je trikrat pomagal do finala Davisovega pokala (2004, 2008, 2011), kjer so moral trikrat priznati premoč nasprotniku. ''To je dogodek, ki se razlikuje od ostalih. Pritisk, podpora gledalcev. To je nekaj edinstvenega. Škoda, da Argentina ni zmagala, a je, kar je,'' je o spominih na reprezentančno akcijo povedal Nalbandian.
Argentinec se bo od navijačev uradno poslovil z nekaj ekshibicijskimi obračuni, kjer bo zaigral z Nadalom. ''Do takrat je še dolgo. Še vedno okrevam po poškodbi in čaka me trening,'' je povedal 31-letnik.

Smrtonosni dvoročni backhand

Nalbandian bo večini teniških gledalcev ostal v spominu po izjemnem dvoročnem backhand udarcu, s katerim je pogosto zadeval neubranljive udarce po paraleli. Pred vzponom Novaka Đokovića, ki se lahko pohvali z neuradno najboljšim backhandom na svetu, je Argentinčev udarec veljal za najbolj smrtonosnega v karavani ATP.

Poškodoval stranskega sodnika

Nalbandian bo ostal v spominu tudi po incidentu, ki se je zgodil lani v finalu turnirja v Queensu. Pri vodstvu z 1:0 v nizih in zaostanku s 3:4 v drugem je jezno brcnil oglasno desko ob igrišču in do krvi poškodoval stranskega sodnika. Po ogledu poškodbe se je glavni sodnik odločil, da Nalbandiana diskvalificira, tako da je lovorika pripadla Hrvatu Marinu Čiliću. Argentinec se je za svoje dejanje takoj opravičil.

''Težko je, saj se poslavljam od športa, ki mi je dal toliko. Hvaležen sem,'' je zaključil Argentinec. Srečno, David Nalbandian, in hvala za spomine!

Incident v Queensu:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.