Šport
20 ogledov

Kralji ob Chicagu in Bostonu prvi favoriti stavnic

Staples Center Los Angeles Kings San Jose Sharks liga NHL Reuters
Danes ponoči po slovenskem času bodo spet tekmovalno oživele ledene dvorane v najmočnejšem hokejskem tekmovanju v Severni Ameriki.

Liga NHL bo stopila v svojo že 98. izvedbo, kot vselej zadnja leta pa bo še posebej mikavna za slovenske ljubitelje tega športa, saj eden njenih največjih zvezdnikov Anže Kopitar spet brani naslov prvaka. Za Los Angeles Kings, ki so sezono 2013/14 končali sredi junija z zmagoslavjem proti New York Rangers za drugi naslov v treh sezonah, se bo nova začela hitro: že 8. oktobra, prvi dan tekmovanj, bodo branilci naslova stopili na led in se pomerili s starimi znanci iz San Joseja.

Slednji bodo zanesljivo imeli veliko motivov za maščevanje, saj so jih Kralji lani premagali po zaostanku z 0:3 v zmagah v prvem krogu končnice, nato pa spisali pravljico o zmagi. To bodo v losangeleškem taboru skušali nadgraditi še v sezoni 2014/15. A Kralje čaka težko delo, saj nobeni ekipi po Detroitu leta 1998 ni uspelo ubraniti naslova.

Za spodbudo pred novo sezono so hokejisti Los Angelesa v ponedeljek dobili še dragocene nagrade za dosežek iz prejšnje, saj so jim podelili diamantne prstane zmagovalcev lige NHL, na katerih so diamanti oblikovani v obliki logotipa njihovega kluba.

Pripravljalne tekme opravljene z odliko

Anže Kopitar je že dolgo "vroč" onstran in tostran Atlantika, a kljub vse večjim uspehom slovenski hokejski zvezdnik ostaja na trdnih tleh oziroma ledu. Poletne priprave je po kratkih, a sproščenih počitnicah kot vselej opravil doma, na Bledu, od koder se je pred mesecem dni odpravil v svoj drugi dom v Kalifornijo. Pred odhodom v ZDA je poudaril, da se on in soigralci ne smejo preveč obremenjevati s tem, da bodo ubranili prvo mesto: "To je breme, ki si ga ne smemo naložiti preveč. Najprej je treba priti v končnico, cilj je seveda ubranitev naslova, pomemben pa bo tudi naš začetek, da nam nato ne bo šlo preveč za nohte."

Vsaj v pripravljalnih tekmah Kraljem, ki bodo igrali v skorajda enaki zasedbi kot lani, ni šlo prav nič za nohte. Od sedmih so jih dobili pet, le prvo proti Arizoni in zadnjo proti Coloradu so izgubili po kazenskih strelih.

Na stavnicah visoko tudi Chicago in Boston

A sezona seveda ponuja še veliko. Že v uvodu poleg tekme Kraljev tudi dva kanadska derbija, med Torontom in Montrealom ter Vancouvrom in Calgaryjem, pa prav tako mikaven obračun med Bostonom in Philadelphio. Navijači pa se že veselijo tudi zimske klasike, letos oziroma 1. januarja 2015 bo na sporedu tekma med Washingtonom in Chicagom na baseballskem stadionu v ameriški prestolnici.

Stavnice na vrh kandidatov za naslov v prihajajoči sezoni uvrščajo prav Chicago, LA Kings in Boston, vse te ekipe so bile po letu 2010 po dvakrat v finalu. V Chicagu so poleti dosegli tudi enega največjih ulovov, saj so sklenili dolgoletni pogodbi s svojima prvima zvezdnikoma Jonathanom Toewsom in Patrickom Kanom. A kralji imajo Kopitarja, Mariana Gaborika, Jonathana Quicka in še koga, seveda pa sta tu še večna zvezdnika NHL Sidney Crosby iz Pittsburgha in Aleksander Ovečkin iz Washingtona, pa neuničljivi Jaromir Jagr, ki ga pri 42 letih čaka 21. sezona v NHL.

Daly: "Lahko smo še boljši"

Preden se bo začelo zares, pa bodo imeli v losangeleškem Staples Centru še prijetno obveznost. Pred sredino tekmo bodo namreč pod strop dvorane potegnili zastavo za osvojen naslov prvakov.

"Lani smo končali s sezono, ki so jo mnogi videli kot najboljšo v zgodovini, tako na ledu kot izven ledu. Imamo dobro izhodišče, a največji izziv je vedenje, da smo lahko še boljši. Lahko samo še zrastemo," je pred novo sezono prepričan izvršni direktor lige Bill Daly.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.