Šport
26 ogledov

Kraljica Žolnirjeva, Čop in Špik carja

urška žolnir kolajna medalja olimpijske igre london Stanko Gruden/STA
Med vsemi slovenskimi nastopi je danes seveda izstopala judoistka Urška Žolnir, ki je postala prva Slovenka z zlato olimpijsko kolajno. V finalu kanuja na divjih vodah je v preveliki želji pregorel Benjamin Savšek, poslovili pa so se vsi slovenski tenisači. Čop in Špik sta z odliko opravila s polfinalom.

"Samo Fabija (trenerja Marjana Fabjana, op. p.) sem pogledala in se nasmejala. Tudi on se je nasmejal. Tak čuden občutek je takoj, ne dojameš še. Ko pa prideš dol z blazine, ko ti trener čestita, ko narediš par korakov, potem pa: Madonca, pa saj sem ja olimpijska prvakinja, ne morem verjeti!"

S temi besedami je Urška Žolnir opisala občutke, ki so jo preplavili ob zmagi v finalnem dvoboju proti Kitajki Lili Xu. Žolnirjeva, sicer članica kluba Z'dežele Sankaku, je bila suverena skozi vseh pet dvobojev. Vse, razen zadnjega, je dobila predčasno in si tako prihranila dovolj moči za finale, kjer je po prednosti, ki si jo je priborila z vazarijem, rutinirano odbijala napade nasprotnice.

Od olimpijskih tekmovanj se je po prvem nastopu v kategoriji do 81 kilogramov poslavil slovenski judoist Aljaž Sedej. V uvodnem nastopu ga je predčasno z iponom ugnal Američan Travis Stevens. Sedej je nastopil že na igrah v Pekingu, kjer se je prav tako poslovil po prvi borbi.

Benjamin Savšek olimpijske igre London 2012 | Avtor: Stanko Gruden/STA Stanko Gruden/STA
Savšek pregorel v preveliki želji

Slovenski kanuist Benjamin Savšek je osvojil osmo mesto v slalomu na divjih vodah. Zmagal je Francoz Tony Estanguet, olimpijski prvak iz let 2000 in 2004, pred evropskim prvakom, Nemcem Siderisom Tasiadisom, in Slovakom Michalom Martikanom, zlatim z OI 1996 in 2008.

Petindvajsetletni Ljubljančan, varovanec trenerja Jožeta Vidmarja, ki je imel tako v kvalifikacijah kot polfinalu drugi čas, je v finalu hitro napravil napako in dotaknil vratca, zatem pa se mu je nastop povsem “podrl”, tako da je s 108 kazenskimi sekundami pristal na osmem mestu, zadnjem med finalisti.

Klinarjeva pol sekunde od finala, Čop in Špik suvereno

Slovenska plavalka Anja Klinar je v polfinalu na 200 metrov delfin s časom 2:07,84 osvojila 11. mesto in se ni uvrstila v finale. Klinarjevo je od finala ločilo 46 stotink, Britanka Jemma Lowe se je s časom 2:07,37 kot zadnja uvrstila med najboljših osem, do desetega mesta in Švedinje Martine Granstrom pa le stotinka.

iztok čop luka špik predstavitev olimpijcev | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Slovenska veslača Iztok Čop in Luka Špik sta z odliko opravila polfinale na olimpijski veslaški regati v Etonu. V svojem polfinalu sta suvereno ugnala tekmece in se z zmago prebila med najboljših šest posadk na igrah ter z zmago prevzela tudi vlogo favoritov.

Žbogar vse bližje kolajnam

Slovenski jadralec Vasilij Žbogar je po šestih regatah in po tretjem tekmovalnem dnevu v razredu finn napredoval na peto mesto. V petem plovu je bil osmi, v šestem pa peti in ima po odbitku najslabše regate 27 točk ter za tretjim mestom zaostaja le za štiri točke. V vodstvu je ostal Danec Jonas Hogh Christensen (sedem točk), branilec naslova in domačin Ben Ainslie je drugi (17), tretji je Francoz Jonathan Lobert (23), četrti pa Hrvat Ivan Kljaković Gašpić (24). Karlo Hmeljak po drugem tekmovalnem dnevu v razredu laser na 27. mestu in je napredoval za eno mesto. V tretji regati je bil 18., v četrti pa je končal na 33. mestu in ima skupno 104 točke.

Zgodnje slovo tenisačev

srebotnik klepač olimpijske igre | Avtor: STA/Stanko Gruden STA/Stanko Gruden
Slovenski teniški igralec Blaž Kavčič je končal nastope na olimpijskem turnirju v Londonu. Za najboljšega slovenskega igralca na lestvici ATP je bil v 2. krogu premočan četrtopostavljeni Španec David Ferrer, ki je zmagal s 6:2 in 6:2.
Danes sta v ženskih dvojicah nastopili tudi Andreja Klepač in Katarina Srebotnik, od slovenske naveze pa je bila boljša drugopostavljena italijanska kombinacija Sara Errani/Roberta Vinci, ki je zmagala s 7:5, 4:6 in 6:4.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.