Šport
23 ogledov

Pregled: Drakšič jezen na sodnike

Drakšič Jun Ho Cho svetovno prvenstvo judo bronasta kolajna tretje mesto Pariz F EPA
Drugi dan olimpijskih iger je iz slovenskega zornega kota najbolj odmeval nastop judoista Roka Drakšiča. Odlično so se odrezali tudi Bojan Tokič, Vasilij Žbogar, Peter Kauzer in Benjamin Savšek. Tenisači niso imeli sreče z vremenom.

Rok Drakšič je prvi od slovenskih judoistov preizkusil olimpijski tatami. V kategoriji do 66 kilogramov je v drugem krogu (v prvem je bil prost) suvereno opravil z Venezuelcom slovitega priimka Ricardom Valderramo, v osmini finala pa nato tesno izgubil z Madžarom Miklošem Ungvarijem. Drakšič po izpadu ni skrival razočaranja. Proti Madžaru je namreč izgubil zaradi kazenske točke, ki jo je dobil zaradi dveh rumenih kartonov, oba mu je sodnik dosodil zaradi domnevne grobosti. Sicer je bil povsem enakovreden tekmec nekdanjemu evropskemu prvaku. ''Bil je zelo taktičen dvoboj. Zelo sva se poznala, to se je videlo od samega začetka. Vem, da sem treniral, vsem sem podredil olimpijskim igram, da bi mi uspel odličen rezultat. Ampak ne vem, zakaj se mi ni izšlo. Sami ste videli borbo, kje je bila glavna napaka,'' je nekaj minut po uničenih olimpijskih sanjah razlagal Drakšič in na vprašanje, ali sta bili kazni dosojeni zaradi grobosti, odgovoril: ''Sam ne vem, zakaj sem dobil kazen.''

Tokić med 32 najboljših

Bojan Tokič je bil v prvem krogu prost, v drugem pa upravičil vlogo favorita. A 40-letni Liu Song je bil trd oreh. Pa čeprav je Tokič prvi niz dobil v vsega treh minutah, tekmecu pa ni oddal niti točke. "Prvi niz je bil tudi zame presenečenje. Zmaga z 11:0 … Takoj, ko sem po tem nizu prišel do trenerja, sem mu rekel, da tako ne bo šlo naprej, da je malo čudno. Vedel sem, da bo težko držati tako raven igre, tak ritem. V vsakem primeru sem imel zadevo pod nadzorom, saj sem vodil s 3:1 v nizih, kajne? Potem je bilo nekaj neumnih napak, nihanj. A morate vedeti, da je Liu Song kakovosten igralec. Trenutno je res 120. na svetovni lestvici, a to ni realno stanje. On ne igra na turnirjih, odigra  ameriške igre in svetovna prvenstva, to je vse. Dosti višje bi bil, če bi igral na pro touru," je po zmagi dejal Tokič. Časa za počitek ne bo veliko. V ponedeljek se bo ob 13. uri po lokalnem času pomeril s favoriziranim Singapurcem Gao Ningom, ki je v Londonu 10. nosilec. "V tej sezoni sva igrala dvakrat. Enkrat sem zmagal jaz, enkrat on. To mi daje nek optimizem, da je tudi ta ovira premagljiva. Gao Ning je vrsto let  med 15, 20 na svetu. To kaže, da je kakovosten igralec, ampak ne nepremagljiv," meni Tokič in doda: "Je napadalec, čvrst, stabilen, nad mizo stoji. Je zelo dober igralec in raven igre bo zagotovo treba dvigniti."

Kauzer in Savšek v polfinalu

Slovenska slalomista na divjih vodah, kajakaš Peter Kauzer in kanuist Benjamin Savšek, sta uspešno začela olimpijsko preizkušnjo. Oba sta se prebila v polfinale. Kauzer je med kajakaši v kvalifikacijah osvojil peto mesto, Savšek pa med kanuisti drugo. Hrastničan, ki napoveduje lov na zlato kolajno, je v prvi vožnji z enim dotikom dosegel deveti čas, v drugo pa je odveslal brez dotika in imel skupno peti (v drugi vožnji četrti) čas. V sredin polfinale se je prebilo 15 tekmovalcev, najhitrejši med njimi pa je bil Nemec Hannes Aigner. V divjevodaškem centru v Lee Valleyju pa se je izkazal tudi Savšek, ki si je polfinale zagotovil že s prvo kvalifikacijsko vožnjo, v kateri je bil najhitrejši. V drugi pa se je Savšku nastop popolnoma ponesrečil, prislužil si je kar 110 kazenskih sekund, a po zaslugi odlične prve vožnje njegov nastop v torkovem polfinalu, kamor se je uvrstilo 12 kanuistov, ni bil vprašljiv. Najhitrejši v kvalifikacijah je bil sloviti Slovak Michal Martikan.

Odličen začetek Žbogarja

Slovenski jadralec Vasilij Žbogar je uspešno začel pohod proti tretji zaporedni olimpijski kolajni. Po prvem dnevu tekmovanja in dveh plovih v razredu finn je na odličnem petem mestu. V prvem je osvojil osmo mesto, v drugem pa šesto. V naslednjih dveh dneh ga čakajo še štiri regate, sreda je prost dan za razred finn, deseta, zadnja regata pred takoimenovanim plovom za kolajno pa je na sporedu v petek, 3. avgusta. Na prvih treh mestih so Danec Jonas Hogh Christensen, Britanec Ben Ainslie in Hrvat Ivan Gašpić Kljaković.

Batageljeva končala v glavnini

Polona Batagelj je na ženski cestni preizkušnji končala v glavnini in na svojih prvih olimpijskih igrah zasedla 22. mesto. Zmage se je veselila Nizozemka Marianne Vos, ki je bila v zaključnem sprintu trojice boljša od Elizabeth Armitstead (osvojila je prvo kolajno za domačine) in Olge Zabelinske.

Golobova se poslavlja

Edina telovadka v slovenski olimpijski odpravi Saša Golob je uspešno opravila današnji kvalifikacijski nastop v razprodani londonski dvorani O2, ki se v času olimpijskih iger sicer imenuje North Greenwich Arena. Golobova je tri nastope opravila brez večje napake, a s skupnim zbirom 38,569 točke po težavah na preskoku ostala brez mnogoboja. Golobova je imela pred igrami sicer cilj, da bi v skupnem seštevku štirih orodjih – mnogoboju – zbrala okoli 52 točk, a danes je v točkovni zbir dodala le tri: na dvovišinski bradlji, gredi in parterju. V prvem nastopu dneva na preskoku se ji ni izšel zalet, prišla je preblizu orodja, tako da je le skočila čez. S tem je ostala brez ocene na preskoku. "Res je, pričakovala sem 52 točk za nastope s štirimi orodji, a potem sem imela težave s preskokom in skoka nisem izvedla, saj nisem želela tvegati poškodbe," je po kvalifikacijskem nastopu o točkovnem zbiru povedala mlada slovenska telovadka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.