Šport
18 ogledov

Kranjc zapečatil usodo Fancozov

Žiga Pance slovenska hokejska reprezentanca hokej
1/16
Saša Despot
Slovenska hokejska reprezentanca je na turnirju EICH zabeležila še drugo zaporedno zmago. Po slavju nad Italijani (4:0) so risi z dvema goloma v zadnji tretjini odpravili še Francoze (3:1).

Po lepem uvodu novembrskega turnirja, ko je Slovenija premagala Italijo, je izbrance selektorja Matjaža Kopitarja v petek čakala še za stopnjo težja naloga. Francozi so se v zadnjih letih utrdili v elitni skupini, nazadnje so bili deveti na svetovnem prvenstvu, zato je Kopitar pred dvobojem opozarjal, da bo tekma zahtevna in negotova.

Selektor je naredil zamenjavo v vratih - ker je že pred tekmovanjem napovedal, da bodo zaigrali vsi trije povabljeni čuvaji mreže -, tako da je namesto v četrtek nepremaganega Luke Gračnarja v golu Slovenije stal Robert Kristan. Na koncu so Slovenci po boljšem začetku in izenačenem drugem delu tekme dosegli drugo zmago, ki so jo potrdili z zadetkoma tik pred koncem.

Slovenci so v uvodu današnjega dvoboja nadaljevali všečno predstavo iz druge polovice četrtkove tekme. Tako kot proti Italiji so tudi proti Franciji narekovali ritem in bili nevarnejši. Vratar Cristobal Huet je imel več dela kot Kristan, prva pa sta zapretila Jan Urbas in Klemen Pretnar.

Občasno so tudi Francozi izpeljali nevarno akcijo, tako so do strelov prišli Charles Bertrand, pet minut pred koncem pa še Damien Raux in Nicolas Ritz. A takrat je Slovenija že vodila, saj je na polovici tretjine po spretnem obratu pred golom odbiti plošček za hrbet Hueta pospravil Žiga Pance.

Anže Kopitar zgrešil "nemogoče"

Gol je pomenil spodbudo domačim, ki so pred tokrat nič kaj navijaško razpoloženim občinstvom nizali lepe akcije. Znova Urbas, Rok Pajič in Aleš Kranjc so imeli priložnosti za povišanje izida, a je po prvih 20 minutah ostalo pri 1:0.

V nadaljevanju je tudi največji slovenski hokejski zvezdnik Anže Kopitar pokazal, da lahko tudi NHL-ovec zgreši prazen gol, ko odbitega ploščka ni pospravil v nebranjeno mrežo. Kljub temu spodrsljaju pa so bili Slovenci takrat še vedno za odtenek boljši, priložnosti pa sta zapravila še Rok Tičar in Robert Sabolič.

V prvih desetih minutah je imela vsaka ekipa po enkrat igralca več, izid se ni spremenil. Nato pa so gostje začeli stopnjevati pritisk, plošček je bil vse več v slovenski obrambni tretjini, sad takšne igre pa je bil izenačujoči zadetek v 32. minuti, ko je od daleč natančno meril Antonin Manavian. Slovenska igra je padla, Francozi pa so postajali vse nevarnejši in ob koncu tretjine se je moral Kristan ob prodoru Antonyja Recha pošteno potruditi, da je ostalo pri 1:1.

Kranjc prek igrišča dokončal delo

Približno enakovredni sta bili ekipi tudi v zadnjem delu. Slovencem ni stekel "power-play", saj so imeli v tem delu tekme dve prednosti, vendar prave akcije za zadetek ni bilo. Kristan pa je na drugi strani igrišča reševal soigralce ob nevarnih prodorih gostov, še posebej hitri Teddy da Costa bi lahko dvakrat poskrbel za francosko vodstvo.

A nazadnje so se veselili domači igralci in navijači; tik po koncu francoske kazni je v 58. minuti Jeglič namreč zadel za 2:1 in odprl vrata novi zmagi. Francija se še ni predala, ob izključitvi Marcela Rodmana so tekmeci iz vrat potegnili še Hueta in skušali z razmerjem 6-4 na ledu doseči izenačenje. Vendar pa je dobro minuto pred koncem do ploščka ob ogradi prišel Aleš Kranjc ter ga prek celega igrišča poslal v prazen gol za končnih 3:1.

"Tekma je bila bolj naporna kot z Italijo, to smo tudi pričakovali. Igrali smo z boljšim tekmecem in se nanj tudi temeljito pripravili. Ne glede na rezultat smo imeli tekmo več kot polovico tekmo pod kontrolo. Na koncu smo to nadgradili še z zmago. Če bi lahko, bi seveda zmagovalca odločili že v prvi tretjini, ker bi imeli potem lažje delo. A to je hokej, moraš biti zbran 60 minut in mi smo danes to naredili," je tekmo ocenil vratar Kristan.

Slovenija se bo v soboto, zadnji dan turnirja, ob 17.30 pomerila še z Avstrijo.

Turnir EIHC, 2. dan:

Slovenija : Francija 3:1 (1:0, 0:1, 2:0)
Ž. Pance (11), Jeglič (57), Kranjc (59); Manavian (33)

Italija : Avstrija 2:6 (0:0, 1:2, 1:4)
Felicetti (40), Tudin (48); Latusa (33), Trattnig (38), M. Raffl (44), (55), T. Raffl (53), Ulmer (60)

odigrano v četrtek:
Avstrija : Francija 0:2 (0:1, 0:0, 0:1)
Tardif (17), Treille (60)

Slovenija : Italija 4:0 (1:0, 2:0, 1:0)
Kranjc (6), Jeglič (21), E. Pance (26), G. Kopitar (47)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.