Šport
233 ogledov

Kristjan Čeh z državnim rekordom do naslova evropskega prvaka

Kristjan Čeh Instagram
Kristjan Čeh zlat v finalu Evropskega prvenstva za mlajše člane.

Dvajsetletni Kristjan Čeh je na atletskem evropskem prvenstvu za mlajše člane, ki se je končalo v Gavleju na Švedskem, osvojil zlato medaljo v metu diska z novim državnim rekordom za to kategorijo (63,82 m).

"Neverjeten in nepričakovan končni razplet v finalu. Fantastičen zaključek, saj sem z zadnjim metom na tekmi dosegel svoj najboljši izid kariere. To sem čutil že ko je disk poletel iz roke. Osebni in državni rekord do 23 let, več si ne bi mogel želeti. Pred prvenstvom sem imel sicer visoke cilje, sem dobro pripravljen in sem dobro treniral. Zmage pa nisem pričakoval, bila je namreč velika konkurenca, peterica je imela osebne rekorde čez 60 m. Že po prvi seriji sem bil drugi z zelo dobrim dosežkom in sem vedel, da imam medaljo praktično že v rokah, da lahko spremenim le barvo. V peti serija mi je že uspelo prevzeti vodstvo. Ta dosežek mi pomeni veliko, pomeni, da sem sposoben doseči tudi normo za člansko svetovno prvenstvo," je bil zadovoljen Čeh.

Pred Čehom, enim najobetavnejših slovenskih atletov, so na teh tekmovanjih doslej le trije Slovenci osvojili zlate kolajne. Rožle Prezelj v skoku v višino leta 2001, Robert Renner v skoku s palico leta 2015 in Luka Janežič na 400 m, slednji na prejšnjem prvenstvu leta 2017.

Čeh je izboljšal svoj državni rekord do 23 let in se je zelo približal tudi normi (65 m) za člansko svetovno prvenstvo v Dohi.

Na tem prvenstvu je bil za novim evropskim prvakom Clemens Prüfer iz Nemčije (62,35 m). Dva metra in šest centimetrov visoki Ptujčan je bil po prvi seriji finala na drugem mestu, po uvodnem 61,40 m dolgem metu. Prüfer je zmogel 62,35 m in v naslednjih dveh poskusih ostal brez izida, Čeh pa je vrgel še 60,19 in 58,80 m, v četrti seriji, ko je Nemec vrgel 60,93 m, pa je sam ostal brez izida.

Po 62,78 m dolgem poskusu v peti seriji je Čeh prevzel vodstvo, saj je Prüfer znova ostal brez veljavnega dosežka. Ko je Nemec v zadnji seriji vrgel 61,23 m, se je lahko Čeh že veselil zlata in s tem svojega največjega uspeha kariere.

Ostali tekmeci tema dvema tekmovalcema niso bili nevarni, še najbližje je bil Poljak Oskar Stachnik s 60,01 m. Temu izidu se je Čeh približal že v sobotnih kvalifikacijah, ko je bil s 57,49 metra tretji.

 

Zupinova peta

 

Agata Zupin je v finalu na 400 m ovire zasedla peto mesto s časom 56,97 sekunde. Zupinova je za normo zaostala natanko 97 stotink sekunde (56,00).

V finalu na 400 m ovire je z osebnim rekordom zmagala Belgijka Paulien Couckuyt (56,17), za bronasto odličje pa je bilo treba teči 56,37.

"Zadovoljna sem z nastopom, saj je bil vsak tek na tem EP hitrejši. Se je pa videlo, da imam še vedno težave s koraki med ovirami, saj sem pred EP naredila le en trening ovir. Od 9. julija sem delala po prilagojenem programu treninge v bazenu. Poškodba se počasi celi, vendar bom vseeno vzela nekaj dni premora zaradi natrganega srednjega dela iste mišice, ki me je od tekmovališč oddaljila že v prejšnji sezoni," je povedala Agata Zupin.

Agata Zupin | Avtor: Profimedia Profimedia

Zupinova si je sredi junija lani poškodovala tetivo ene od treh zadnjih stegenskih mišic na desni nogi. Zaradi tega lani ni veliko tekmovala, predlani pa je bila na 400 m ovire druga na EP do 20 let in se je uvrstila v polfinale članskega SP (21. mesto).

V polfinalu na tem EP je s 57,27 dosegla drugi čas polfinala, Aneja Simončič je finale zgrešila le za eno mesto in nastop končala na končnem devetem mestu z 58,94. Zupinova je bila druga v kvalifikacijah na Švedskem (58,30) in je zmagala v drugi predtekmovalni skupini. Izmed treh Slovenk v teku na 400 m ovire se ni v polfinale prebila le Tjaša Železnik, ki je bila 29., (1:01,77), predzadnja med uvrščenimi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice