Šport
23 ogledov

Krka prizadejala prvi poraz Olimpiji

Šport: Naš prvoligaš ostaja brez trenerja, vrača se Slaviša Stojanović! - Radomlje, Koper, Dejan Djuranović Anže Petkovšek
V 10. kolu se je končal niz neporaženosti Ljubljančanov. Ti so na gostovanju v Novem mestu klonili z 1:2. Domžale znova niso prejele gola, Maribor je v 93. minuti rešil Marcos Tavares, Radomlje pa so prišle do prve zmage.

Prvoligaš iz Radomelj je na svoji deseti tekmi med slovensko elito prišel do prve zmage. In to kar v gosteh, saj je v Kopru presenetil kanarčke. Kljub temu je ostal na zadnjem mestu prvenstvene lestvice, medtem ko je Koper, ta je nastopil malce oslabljen brez Mateja Palčiča in Domna Črnigoja, ostal šesti. Malce bolj vesel je bil kljub porazu Matej Pučko, saj je postal strelec 900. zadetka Kopra v prvoligaški konkurenci.

Večji del prvega polčasa je igra potekala na sredini igrišča, redke so bile priložnosti tako na eni kot drugi strani. Omeniti velja strel Matica Seferovića v 13. minuti, ko je meril previsoko, in Urbana Žiberta v 24. minuti, ko je streljal mimo vrat gostov. V 29. minuti pa so gosti povedli, ko je Goran Vuk visoko podajo lepo spustil za Nika Snoja, ki je streljal z roba kazenskega prostora ter premagal Ermina Hasića.

Takoj v začetku drugega polčasa je imel veliko priložnost za domače Jaka Štromajer, a je s petih metrov z glavo žogo poslal v naročje Vjekoslava Andrića. Štiri minute pozneje so gosti izvedli kot, najvišji je bil kapetan Janez Zavrl, ki je z glavo zadel že za 2:0. Domači so kmalu znižali zaostanek. V gneči v kazenskem prostoru se je najbolje znašel Pučko, ki je z diagonalnim strelom po tleh zatresel mrežo gostov. Sledilo je skoraj pol ure nogometa, v katerem sta bila oba vratarja pretežno nezaposlena.

V 85. minuti pa je glavni sodnik srečanja Matej Jug razveljavil zadetek za domače po strelu Nenada Srečkovića, Štromajer je po sodniškem mnenju namreč že prej storil prekršek nad enim gostujočih branilcev. Tik pred koncem je Jug izključil še Denisa Halilovića zaradi ugovarjanja. 

Tavares poskrbel za tri točke

Potem ko so imeli Velenjčani celo lepše priložnosti kot državni prvaki, so ti v praktično zadnjih sekundah tekme prišli do treh točk. Za sedmo zmago Maribora in skok na drugo mesto prvenstvene lestvice je poskrbel Marcos Tavares.

Moštvi v prve pol ure nista prišli do pravih priložnosti. Junak tekme proti Sportingu iz Lizbone Luka Zahović je v 14. minuti sicer spet nevarno meril z glavo, a malce previsoko, na drugi strani pa je v 16. minuti Ivan Firer žogo v prvi obetavnejši akciji Rudarja prav tako poslal čez prečko. V 27. minuti so bili znova nevarni domačini, najprej je Denis Klinar streljal z dobrih 20 metrov, Jasmin Handanović je žogo odbil, a le do Dragana Jeliča, ki pa je nato izgubil dvoboj ena na ena z mariborskim čuvajem mreže.

Tik pred koncem polčasa pa so državni prvaki zapravili dotlej svojo najlepšo priložnost. Velenjski vratar Matjaž Rozman je najprej posredoval pred Zahovićem, žoga se je odbila do Mitje Vilerja, ki je podal nazaj v sredino, tam pa je do strela prišel Tavares, a je domači čuvaj mreže njegov udarec ukrotil.

Takoj po začetku drugega polčasa se je izkazal Handanović, potem ko se je pred njim znašel Mario Babić, na drugi strani pa je moral Rozman posredovati po udarcu Sintayehuja Sallaicha. Malce zatem je po kotu do strela prišel Zahović in žogo poslal mimo stičišča prečke in vratnice. Že v sodniškem dodatku so imeli Velenjčani izjemno priložnost za zmago, najprej je Marko Šuler zatresel lastno prečko, nato pa je Firer z glavo žogo poslal čez gol. Kazen je sledila v zadnjih sekundah tekme, ko je po podaji Damjana Boharja z desne strani zadel Tavares. To je bil njegov 88. gol v prvi slovenski ligi, trenutno pa je Brazilec osmi strelec v zgodovini slovenskih prvenstev.

Prvi poraz Olimpije

Olimpija prvih devet kol ni poznala poraza, prvega pa je doživela proti do trga kola predzadnji ekipi prvenstva Krki. Ljubljančani tako v prvoligaški konkurenci še naprej ostajajo brez točk na Portovalu. Na drugi strani so Dolenjci vpisali drugo zmago v prvenstvu, prvo po drugem krogu.

Novomeščani so v uvodu tekme presenetili goste in povedli že v peti minuti, ko je po podaji Danijela Rašića zadel Josip Fuček. Olimpija je po prejetem zadetku pritisnila proti domačim vratom, Nik Omladič je nevarno streljal v deseti minuti, a je ostalo pri vodstvu domačih, tako kot po poskusu Mihe Zajca malce pozneje. Po njegovem prostem strelu se je izkazal vratar Tomislav Pelin.

Šporar Kalcer Radomlje Olimpija Ljubljana | Avtor: SPS/NkOlimpija SPS/NkOlimpija
V 14. minuti je iz bližine na začudenje gledalcev zgrešil še Nemanja Mitrović, tri minute pozneje pa so Ljubljančani prišli do najstrožje kazni. A tudi te priložnosti niso izkoristili, saj je Pelin strel Andraža Šporarja obranil. V 30. minuti je bil le malce premalo natančen Omladič z roba kazenskega prostora, deset minut pozneje pa je bil Pelin dobro postavljen po strelu Filipa Valenčiča z glavo. Sledilo je še nekaj nenatančnih poskusov Ljubljančanov (Darijan Matić, Šporar, Boban Jović) in eden Novomeščanov (Nikola Žižić).

Uvod drugega polčasa je minil v pobudi Ljubljančanov, a so bili Novomeščani tisti, ki so v 58. povedli z 2:0. V kazenskem prostoru je najprej do strela prišel Fuček, žoga se je odbila do Danijela Dežmarja, ki je zadel s približno desetih metrov. Deset minut pozneje je Pelin ustavil nov Šporarjev poskus, v 77. minuti pa še strel Nika Kapuna. V 88. minuti pa so Ljubljančani le premagali Pelina, uspešen je bil Marko Vukčević, a je bil to le kozmetični popravek izida.

Remi Zavrča in Celja

Ekipi, ki se bosta srečali v četrtfinalu pokala Slovenije, sta se na Ptuju razšli brez zadetkov. Pri Zavrču škripa predvsem pri zaključkih akcij, saj njihovi igralci niso dosegli gola že 298 minut. Domačini so sicer prvi resno zagrozili, v deveti minuti je Dino Kresinger s strelom z glavo zatresel okvir celjskih vrat.

Sledila je konkretnejša igra gostov, ki so si priigrali kar nekaj (pol)priložnosti, najbolj nevarno pa je bilo 22. minuti. Tilen Klemenčič je žogo iz avta oddal Mislavu Oršiću, ki je podal pred vrata do Benjamina Verbiča, domači branilci pa so mu žogo tik pred golovo črto izbili. V 39. minuti so bili Celjani spet blizu vodstva, saj je Nikola Šafarić po kotu v gneči pred vrati malce nespretno odreagiral in zadel prečko domačih vrat.

V uvodu drugega polčasa sta ekipi sprožili po nekaj nenatančnih oziroma preslabih strelov, v 77. minuti pa je Lovro Cvek z 20 metrov spet resneje zagrozil, ko je za malo zgrešil cilj. Zadnjo lepšo priložnost na tekmi je v 87. minuti zapravil celjski nogometaš Valon Ahmedi, čigar strel je obranil Marko Ranilović.

Vidmar še naprej nepremagan

Domžalski nogometaši še naprej prevladujejo v slovenski ligi. Po deseti tekmi so še vedno nepremagani (devet zmag in neodločen izid) in zanesljivo na vrhu prvenstvene lestvice. Za nameček je svoj rekord povečal tudi vratar Nejc Vidmar, ki je po novem nepremagan že 990 minut. Svetovni rekorder je sicer Brazilec Mazaropi (1816 minut, Vasco da Gama), evropski pa Belgijec Danny Verlinden (1390 minut, Brugge).

Nejc Vidmar Domžale Maribor PLTS | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Ekipi v prvem polčasu nista zatresli mreže, čeprav sta imeli za nekaj priložnosti. V 12. minuti je Rudi Požeg Vancaš meril pod prečko goriškega gola, a je vratar Vasja Simčič s konicami prstov žogo odbil čez gol. Že v isti minuti je moral Luigi Apolloni opraviti prvo menjavo, saj se je poškodoval Dejan Žigon. Zamenjal ga je Junior Venturim. Takoj zatem je proti vratom sprožil Benjamin Morel, a previsoko. Pet minut pozneje je poizkusil Sasha Aneff, žoga pa je šla mimo  vratnice goriškega gola. Na drugi strani se je junak dosedanjega dela prvenstva, vratar Domžal Vidmar, znova izkazal v 23. minuti, ko je ustavil strel Alessia Innocentija. Nov plen domžalskega vratarja je postala žoga v 37. minuti, ko je do neoviranega strela z glavo prišel Ezekiel Henty. Še en dvoboj teh dveh nogometašev je domžalski čuvaj mreže dobil v sodniškem dodatku prvega polčasa po strelu Nigerijca z razdalje.

V 55. minuti je Aneff Domžalčane popeljal v vodstvo, potem ko je zadel s strelom z glavo po podaji Aladina Šišića. Vsega dve minuti pozneje so domačini vodili že z 2:0. Nejc Skubic je po prostem strelu podal v kazenski prostor, primorski branilci so slabo reagiral in žogo odbili do Kenana Horića, ki jo je potisnil v prazno mrežo. V 80. minuti je Joshua Parker postavil le še piko na i visoki zmagi Domžal, potem ko je po Skubičevi podaji iz kota zadel z glavo.

Prva liga TS, 10. kolo:

Zavrč : Celje  0:0

Krka : Olimpija 2:1 (0:0)
Fuček 4., Dežmar 57.; Vukćević 87.

Domžale : Gorica 3:0 (0:0)
Anef 55., Horić 57., Parker 80.

Luka Koper : Radomlje 1:2 (0:1)
Pučko 55.; Seferović 29., Zavrl 52.

Rudar Velenje : Maribor 0:1 (0:0)
Tavares 93.

Lestvica:

1. Domžale 28 točk
2. Maribor 21 (-1) 
3. Olimpija 18 (-1)
4. Zavrč 17
5. Celje 16
6. Luka Koper 12
7. Rudar Velenje 10
8. Krka 7
9. Gorica 6
10. Kalcer Radomlje 4

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.