Šport
97 ogledov

Kump in Mohorič pod kitajskim okriljem?

Matej Mohorič Profimedias
Konec avgusta je italijanska kolesarska ekipa Lampre-Merida sporočila, da je našla novega pokrovitelja, kitajski TJ-Sports, s tem pa sprožila ugibanja, ali je v nastanku nova, kitajska ekipa, ki bo tekmovala v svetovni seriji. Zdaj je znanih nekaj več podrobnostih, zdi pa se, da bosta v njej ostala Marko Kump in Matej Mohorič.

Direktor Lampre-Meride Giuseppe Saronni je v intervjuju za Gazetto dello Sport prvič po objavi, da Lampre ne bo izginil iz kolesarskega sveta, razkril nekaj več podrobnosti o novem sodelovanju. Ko je ekipa Bahrain Merida ugledala luč sveta, se je namreč zdelo, da bo Lampre povsem izginil, bahrajnsko moštvo pa bo vzelo vse njene kolesarje, vendar temu ne bo tako.

Sarroni je namreč zatrdil, da bo še naprej vodil ekipo, Lampre oziroma TJ Sports-Lampre pa ne bo imel nobenih stikov z Bahrain Merido. Za finančno ozadje ekipe bo skrbelo podjetje CGS Cycling, pokrovitelji bodo kitajski, kar pomeni, da bo to prva kitajska ekipa, ki bo nastopala v svetovni seriji, za kolesa pa bo skrbel italijanski proizvajalec Colnago. Cilj ekipe bo razvoj kolesarstva in kitajskih kolesarjev; vsaj z enim se bodo skušali uvrstiti na naslednje olimpijske igre v Tokio 2020.

Ostajajo vsi s pogodbami

Nova ekipa naj bi zadržala vse kolesarje Lampre-Meride, ki imajo podpisane pogodbe, tudi Marka Kumpa in Mateja Mohoriča ter Italijana Sacha Modola in Južnoafričana Louisa Meintjesa. Luka Pibernik se je ob izteku pogodbe odločil za selitev v Bahrain Merido, status Jana Polanca, ki bo ob koncu sezone ostal brez pogodbe, pa še ni znan.

"Na žalost je postalo neizbežno, da nekega dne ne bo kolesarske ekipe v svetovni seriji. O tem sem govoril zadnjih pet let. Ni bilo dovolj italijanskih podjetij, ki bo investirala denar. Zaradi tega smo morali biti pametni in uporabiti sredstva od drugod in pomagati italijanskemu kolesarstvu. Tak je naš načrt," pravi Sarroni.

"Vlada odloča o vsem in v našem primeru je to športno ministrstvo. Nismo imeli direktnega kontakta z njim, imeli smo ga preko TJ Sports. V 20 dneh so zbrali 120 milijonov evrov, med znamkami, ki so vključeni so Alibaba, J-one, Wanda Sport. Je boj za to, da postanejo pokrovitelji ekipe," je razložil Sarroni.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.