Šport
2 ogledov

"Lahko sem najboljši"

damir dugonjić Reuters
Damir Dugonjić, dvakrat četrti na svetovnem prvenstvu v plavanju v Barceloni, se je dan po finalu na 50 prsno ozrl na opravljeno. Z dosežki v Španiji je zadovoljen, a potem, ko je dvakrat le tesno ostal brez odličja, priznava, da je lačen uspehov.

Dugonjić je na EP na 100 metrov prsno prvič v karieri dosegel izid svetovne vrednosti in se dokončno prebil med najboljše, tudi na 50 prsno pa je aktualni evropski prvak izboljšal osebni rekord za pol sekunde in postavil nov evropski rekord

"Zdaj, ko sem premlel vse, ne smem biti razočaran. Predvsem na 100 prsno sem napredoval veliko, to je olimpijska disciplina in mislim, da do Ria 2016 lahko še precej napredujem. Tam je bilo tudi več užitka na tekmi, saj ni vse tako hitro," je v pogovoru za STA povedal plavalec in dodal: "Lačen sem medalj na velikih tekmah. Zdaj, ko sta se mi dve izmuznili, še bolj."

Izjemen napredek

Dosežki zadnjega leta in pol ter napredek sicer kažejo, da je slovenski reprezentant dokončno postal sestavni del svetovnega vrha. "Izboljševal sem osebne rekorde za sekundo, skoraj kot pri 18 letih. Po eni strani morda sploh ni slabo, da se mi je vse to zgodilo. Lahko bi rekel, vse bom pustil, nimam sreče, lahko pa to obrnem sebi v prid. Zdaj vem, da sem lahko najboljši in to bo moj cilj. Rad bi bil na taki ravni, da se bom lahko igral s tekmeci. Že zdaj vem, da lahko vsakogar premagam in to se bo kmalu zgodilo. Sem talent in imam še rezerve."

Preskok v letu dni je bil ogromen, saj je bil Dugonjić v praktično identični konkurenci na lanskih olimpijskih igrah na 100 prsno le 18. "Mislim, da se bo trud poplačal in da se mi bo nekega dne vse to, kar sem tukaj izgubil, vrniloV malem bazenu sem že boljši na 100, zdaj sem tudi v velikem naredil ta korak. V samem plavanju sem eden najboljših in imam na 100 metrov celo prednost, moja višina je boljša za 100 prsno. Tudi presenečenj je tam manj, če si res dober."

Kot izjemno se je po študiju na Berkeleyju v ZDA pokazalo tudi delo z njegovim trenerjem iz mladih let Matijo Medveškom. "Morava narediti plan. Splača se tako trenirati in potrpeti." A vselej plavalcu ni enostavno. Priznava, da je bil v zadnji sezoni skupaj od doma šest mesecev: "Včasih mi manjka to, da bi bil doma, z ženo in bil bi tudi bolj srečen. Verjamem, da bi tudi tekmoval in treniral še boljše. Letos sem bil nekajkrat zaradi tega kar malo osamljen."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.