Šport
63 ogledov

Latvala najhitrejši v Mehiki

Jari-Matti Latvala VW Polo reli po Mehiki EPA
Finec Jari-Matti Latvala (Volkswagen) je zmagovalec tretjega relija za svetovno prvenstvo v sezoni 2016.

V mehiškem Leonu je Jari-Matti Latvala premagal moštvenega sotekmovalca svetovnega prvaka Sebastiena Ogierja in Španca Danija Sorda (Hyundai).

Finec je imel na mehiškem reliju vse pod nadzorom. Po sobotnem delu dirke je imel že minuto in pol prednosti pred Ogierjem. Latvala je tako že dan pred koncem dirke naredil velik korak k prvi zmagi na mehiškem reliju, pa tudi k prvim točkam v sezoni, saj na uvodnih dveh relijih v Monaku in na Švedskem ni bil uspešen. Tokrat mu je šlo precej bolje, vsak dan relija je svojo prednost pred zasledovalci le še povečal.

Ker je bilo v nedeljo dirkanja malo, na vrsti sta bila le še dva "brzinca", je tako Latvala že skorajda zmagal v soboto. Tudi Ogier je priznal, da se na mehiškem reliju ne bo mogel boriti za zmago, res pa je, da je Francoz na enem najbolj zahtevnih relijev v sezoni plačal davek startni številki, saj je kot prvi na progi večkrat "čistil" teren za druge tekmece na prašnih makadamskih cestah v okolici Leona.

Trojno vodstvo in morda tudi trojno zmago Volkswagna je zapravil Norvežan Andreas Mikklesen, ki je bil še na polovici predzadnjega dne tretji, a je naredil napako v 15. HP. Na mesta, ki prinašajo stopničke, je tako napredoval Sordo in tam tudi ostal.

Najdaljša po letu 1983

Danes so dirkači prevozili tudi hitrostno preizkušnjo Guanajuato. Ta je bila dolga kar 80 kilometrov, kar je najdaljša HP v svetovnem prvenstvu po letu 1983. Latvala ni preveč tvegal, je pa nadzoroval položaj in obdržal večino naskoka. Pred zadnjo HP je imel tako še minuto in 10 sekund prednosti, prestižne zmage pa se je razveselil Ogier, ki je za 80 km porabil dobrih 48 minut, 25 sekund manj kot finski tekmec.

Latvala je tako na zadnji preizkušnji, "power stageu", ki prinaša tudi dodatne točke prvim trem, kot zadnji na startu lahko umirjeno nadzoroval položaj.

Presenečenj ni bilo, Latvala se je z drugim časom na zadnji HP razveselil končne zmage, Ogier je bil drugi, a s tremi dodatnimi točkami za najboljši čas zaključne HP, Dani Sordo pa skupno tretji. Med prvim in drugim je bilo na koncu minuto in pet sekund razlike, Sordo je zaostal že več kot tri minute in pol.

Vzpon po slabem začetku

"Fantastično, krasno se počutim. Imel sem slab začetek sezone in bilo mi je težko. Zato je toliko pomembneje, da sem zdaj nastopil dobro. Danes sem vedel, da bo šel Sebastien na te tri dodatne točke in vedel sem, da tu nimam možnosti, ker sem pazil na skupno zmago. Vseeno pa sem seveda zelo vesel končne zmage," si je Latvala oddahnil po slabem začetku sezone, ko je imel dve zaporedni ničli, ob prvih 27 točkah nove sezone. V 159. nastopu v SP je dosegel 16. zmago.

"Zelo dobro. Seveda je bil tudi Latvala hiter, a sem zadovoljen s svojim časom. To je bilo največ, kar smo lahko naredili na tej dirki, sem pa vseeno zelo zadovoljen, saj je vse skupaj potekalo brez težav," je drugo mesto pospremil Ogier.

Francoz ima po treh dirkah 77 točk in je trdno v vodstvu SP, drugi je danes četrti Norvežan Mads Oestberg (Ford) z 39.

Reli po Mehiki, izidi:

1. Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (Fin/VW Polo) 4:25:27,4
2. Sebastien Ogier/Julien Ingrassia (Fra/VW Polo) +1:05,0
3. Daniel Sordo/Marc Marti (Špa/Hyundai i20) 3:37,9
4. Mads Oestberg/Ola Floene (Nor/Ford Fiesta) 5:36,4
5. Hayden Paddon/John Kennard (NZl/Hyundai i20) 6:22,6
...

SP skupno (3):

1. Sebastien Ogier (Fra) 77 točk
2. Mads Oestberg (Nor) 39
3. Andreas Mikkelsen (Nor) 33
4. Daniel Sordo (Špa) 33
5. Hayden Paddon (NZl) 29
...

Konstruktorji: 

1. Volkswagen I 97 točk
2. Hyundai 64
3. M-Sport Ford 45
4. Volkswagen II 30
5. Dmack Ford 26
...

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.