Šport
9 ogledov

Lepa priložnost za nove slovenske kolajne

Janja Garnbret plezanje Profimedias
Na igrah v Tokiu bodo sodelovali tudi športniki iz pet doslej neolimpijskih športov.

Baseball, surfanje, skateboarding, karate in športno plezanje bodo novi športi na olimpijskih igrah v Tokiu 2020. Med petimi športi je del olimpijske družine doslej bil le baseball, vsi ostali pa so debitanti. Mednarodni olimpijski komite je na zasedanju izvršnega odbora v Riu de Janeiru tako odločil, da bo v Tokiu na programu 33 športov.

V baseballu Slovenci čez štiri leta ne bodo posegli po visokih mestih, prav verjetno pa je, da se bodo za odličja potegovali tudi odlični slovenski športni plezalci. V športnem plezanju je Slovenija v zadnjih letih namreč ena izmed najuspešnejši držav, predvsem v ženski konkurenci.

"Olimpijski komite Slovenije je zelo vesel te novice in čestita Planinski zvezi Slovenije, ker je stopila v družino olimpijskih športnih panog. Odločitev je pomembna za slovenski šport, ker smo zelo uspešni v športnem plezanju in si tako na olimpijskih igrah v Tokiu povečujemo možnosti za slovenske medalje, hkrati pa je velika spodbuda in dosežek za sam šport, saj je pridobil bistveno večje možnosti za nadaljnji razvoj," je za Planinsko zvezo Slovenije (PZS) povedal generalni sekretar Olimpijskega komiteja Edvard Kolar.

Načelnik Komisije za športno plezanje PZS Aleš Pirc pravi, da to pomeni za naše plezalce veliko priložnost, da svojo kakovost potrdijo tudi na največji športni prireditvi. "Ob uvrstitvi plezanja v razred olimpijskih športov si od sponzorjev in javnih virov obetamo večje finančne vložke, ki bodo tekmovalcem omogočili kar najboljše pogoje za štiriletni olimpijski ciklus priprav. Čim prej moramo v Sloveniji začeti načrtne priprave tudi v disciplini hitrost, ki bo ena od treh olimpijskih preizkušenj. Te discipline do zdaj v Sloveniji na najvišji ravni nismo gojili. Nastop v Tokiu bo omogočen le peščici najboljših na svetu, med katerimi, upam, bosta vsaj dva slovenska predstavnika. Glede na vrhunske rezultate naših plezalcev v zadnjih letih in močan potencial lahko čez štiri leta računamo tudi na olimpijsko medaljo," meni Pirc.

Uvrstitev plezanja na OI pozdravljata tudi Tomo Česen ter selektor reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren. Mina Markovič, evropska prvakinja, svetovna podprvakinja in trikratna skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnostnem plezanju, pa je odločitev pokomentirala: "Olimpijska prihodnost bo plezanju omogočila tudi dober razvoj in tako splošno kot tudi medijsko prepoznavnost. Škoda je edino, da je za zdaj v olimpijsko središče sprejeta le kombinacija vseh treh tekmovalnih disciplin (težavnost, balvani in hitrost), ki so med seboj precej različne in vsaka zase zahtevajo specializacijo. Takšen sistem tekmovanja bo sicer odražal najbolj vsestranskega plezalca, vendar vprašanje, kako vrhunskega v le eni od teh disciplin. Vsekakor pa ogromna in zelo dobrodošla pridobitev za športno plezanje, ki si mesto med olimpijskimi športi zagotovo zasluži!"

Evropska podprvakinja v težavnosti ter svetovna in evropska mladinska prvakinja v težavnostnem in balvanskem plezanju Janja Garnbret, letos nepremagljiva v svetovnem pokalu v težavnosti, se pri rosnih 17 letih lahko nadeja nastopa na OI Tokio 2020: "Udeležba na olimpijskih igrah so sanje vsakega športnika. S strastno predanostjo vlagamo ogromno truda za doseganje čim boljših rezultatov na tekmah, kjer vsak spoštuje tekmece. Udeležba na olimpijskih igrah z dobrimi rezultati bi bila vrhunec naših prizadevanj ter izpolnitev mojih ambicij in želja."

Domen Škofic, najuspešnejši slovenski reprezentant s tremi zmagami v svetovnem pokalu v težavnosti, ob olimpijskem obetu prav tako razmišlja o prilagojenem formatu športnega plezanja: "To se sliši sanjsko, vendar ni vse tako pozitivno, kot se zdi. Plezanje naj bi se pridružilo olimpijskim športom v obliki kombinacije vseh treh disciplin, kar pomeni drastično spremembo športa, kot ga poznamo. Hitrostno plezanje se je v zadnjih letih drastično spremenilo. Zaradi istega naklona, istih oprimkov in istih gibov je po mojem mnenju postalo bolj podobno atletiki kot pa plezanju. Čar plezanja je, da je vedno nekaj novega, da je treba razmišljati in uporabiti vse možne gibe za rešitev ugank v steni. Menim, da mora priti plezanje na igre kot kombinacija težavnosti in balvanov, saj sta najčistejši in najosnovnejši obliki plezanja! Kaj nam pomaga, da pridemo na olimpijske igre, če bo šport popolnoma drugačen, kot ga poznamo? Vsekakor pa bom užival v plezanju popolnoma enako, kot če ne bi postal olimpijski šport."

Pod okriljem Planinske zveze Slovenije oziroma njene Komisije za gorske športe deluje tudi slovenska reprezentanca v tekmovalnem turnem smučanju, ki jo je pred dvema dnevoma razveselila novica, da je tekmovalno turno smučanje postalo šport, priznan s strani Moka, kar mu daje možnost, da se pojavi na prihodnjih zimskih olimpijskih igrah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.