Šport
364 ogledov

Toliko bodo dobili za zlato medaljo

urška žolnir london 2012 finale Stanko Gruden/STA
Nagrade za osvojene kolajne za igrah v Riu bosta podelila Olimpijski komite Slovenije (OKS) in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ).

Kljub zajetni finančni pogači Mednarodni olimpijski komite (MOK) ne nagrajuje dobitnikov medalj na olimpijskih igrah, ampak so za to pristojne posamezne države.

V Sloveniji dobitniki medalj dobijo denar iz dveh naslovov. Tudi morebitni nosilci žlahtnih odličij v Riu bodo prejeli denar z računa OKS in MIZŠ.

OKS bo za zlato kolajno športniku podelil 20.000 evrov, za srebrno 17.500 in za bronasto 15.000. Enak znesek bo primaknilo MIZŠ. Nagrada OKS ima 25-odstotno davčno stopnjo, upošteva se tudi pri dohodnini. Zato pa denar s strani MIZŠ ni obdavčen.

Za zlato kolajno bo slovenski športnik ali športnica (po obdavčitvi in pred obračunom dohodnine) torej dobil 35.000 evrov.

Rokometaši po drugem ključu

Drugače je pri edinem kolektivnem športu, pri katerem sodeluje Slovenija. Tako bo posamezni član rokometne reprezentance v primeru kolajne prejel pol manjši znesek kot tisti pri individualnih športih.

Trenerji olimpijcev bodo v primeru odličja dobili 80 odstotkov zneska, ki je pripadel njegovemu ali njenemu varovancu ali varovanki.

Slovenske nagrade so bile enako visoke že za olimpijske igre leta 2008 v Pekingu in leta 2012 v Londonu.

Britanci in Švedi ne dajo nič

V primerjavi z drugimi državami je Slovenija nekje na sredini po višini nagrad. V Veliki Britaniji in na Švedskem nagrad denimo sploh ne bodo izplačevali, največ pa za žlahten kos kovine ponujajo v Azerbajdžanu in Uzbekistanu, kjer bo zlato nagrajeno kar z 800.000 evri.

Naši južni sosedi Hrvati bodo za zlato kolajno izplačali 14.000 evrov, Avstrijci 17.000 evrov. Zato pa so razred zase Italijani, ki za najvišjo stopničko obljubljajo kar 140.000 evrov. 20.000 evrov bodo za zlato namenili Nemci, malce več Američani.

Komentarjev 1
  • sprehajalec 15:18 03.avgust 2016.

    Ni problema, MOK lahko podvoji. Ker verjetnost medalje je zelo majhna.