Šport
11 ogledov

"Pričakujem šest kolajn"

Bogdan Gabrovec vodja odprave olimpijske igre 2012 London Stanko Gruden/STA
Večina slovenske olimpijske reprezentance je že v Rio de Janeiru. Predsednik Olimpijskega komiteja (OKS) Bogdan Gabrovec v uspeh svoje odprave popolnoma verjame in napoveduje šest odličij.

"Verjamem v ekipo. Ponosen sem, ne zato, ker sem prvič v vlogi predsednika, temveč ker so tekmovalke in tekmovalci že s tem, da so se uvrstili na OI, dosegli velik športni uspeh. Cilj in želja vsakega športnika pa je, da doseže najboljši rezultat. Pritiska pa ni, ker bi bilo to nepošteno. So pa pričakovanja pri tistih, ki imajo več izkušenj, večja kot pri debitantih. Teh je 58 odstotkov in verjamem, da je to debitantstvo lahko tudi prednost, ker ti ne poznajo vseh pasti in slabih plati tega največjega tekmovanja. To pomeni, da lahko nekdo naredi odmeven rezultat tam, kjer ga niti ne pričakujemo," je v pogovoru za STA dejal predsednik OKS Bogdan Gabrovec.

Ta je že pred meseci drzno napovedal šest odličij za slovensko vrsto v Riu. Njegovo mišljenje se le nekaj dni pred Riom ni spremenilo. "Ne požiram besede. Pri takšni izjavi absolutno ne. Še vedno sem prepričan, da je to dosegljivo, tako kot sem bil prepričan, da lahko dobimo več kot dve medalji na zimskih igrah. Kar se je tudi uresničilo. Ker pa vendarle govorimo o športu, se lahko zgodi marsikaj. Bojim se le kakšne poškodbe, če tega ne bo, smo resnično lahko prepričani, da bodo izidi naših športnikov dobri," meni Gabrovec, ki pa noče povedati, v katerih disciplinah napoveduje kolajne. "To bi kdo lahko napak razumel kot pritisk ali obremenitev. Sem pa napovedal, da bo ena izmed teh šestih medalj ekipna. Je pa res, da imamo več možnosti za ekipne uvrstitve."

Vsake olimpijske igre so izjemen organizacijski zalogaj za olimpijski komite. Tudi tokrat ni bilo nič drugače, a prvi mož OKS pravi, da so svoje delo opravili po načrtih. "Kar se slovenskega dela tiče, zanesljivo. Tudi to, da smo zgodaj del vodstva poslali v Rio, kaže na to, da smo pri OKS te olimpijske igre vzeli še bolj obligatorno kot prejšnje, tudi zaradi tega, ker je okolje v Braziliji takšno, kot je. Vemo, da je tam nestabilna politična situacija, da so pričakovani nemiri, da je tu zdravstvena situacija z ziko ... Zato je vse skupaj malce bolj obremenjujoče kot običajno. Pri OKS smo naredili vse, da je to breme čim lažje, večina tekmovalk in tekmovalcev je med drugim že bila na odvzemu krvi pred igrami, sledi še analiza po igrah, da vidimo če je prišlo do kakšne okužbe. Verjamem pa, da bo vse v redu in da ne bo posledic," meni Gabrovec, ki se je dotaknil trenutnega stanja v Riu.

Tam je po izkušnjah prišlekov v Rio še marsikaj za postoriti. "Moram reči, da je vse normalno. Tako kot vedno pa se ta zaključna dela z opremo, namestitvijo, prehrano, izvaja v tem času. Do 5. avgusta mora biti vse pripravljeno. Na koncu koncev bi bilo slabo, če bi bilo vse na svojem mestu že kak mesec prej, saj vemo, kaj bi to pomenilo za hrano. Drugače pa bodo transportne poti podobne kot vedno, prednostne, predor je narejen, kar bo zmanjšalo čas potovanja za več kot uro. Če bodo prebivalci Ria tako disciplinirani, kot so bili gostitelji prejšnjih iger, potem ni nobene ovire, da ne bi šlo vse normalno," meni Gabrovec.

Kljub vsem zdajšnjim in pričakovanim težavam pa je predsednik OKS optimist in pravi, da bodo igre pravi praznik. "Zanesljivo. Ne glede na to, koliko realna je nevarnost terorizma in podobnih zadev. Je pa vseeno neka razlika. Brazilija je daleč, ta oddaljenost pa je pri težavah s terorizmom prednost. Priti v Brazilijo je težje. Z ladjo se seveda da, ampak so tako stroge kontrole, da se je zelo težko izmuzniti, na letalih pa je tako ali tako strog režim."

"Našim športnikom želim predvsem to, da bodo to dojeli kot nagrado za dosedanje delo in se ne bodo obremenjevali z rezultatom. Ker če ga potem ne dosežeš, sledi preveliko razočaranje, ki lahko usodno vpliva na odločitve za nadaljnjo kariero. Ni potrebe za to. Ker tudi če ne dosežeš tistega, kar si si zadal, ni rečeno, da ti ne bo uspelo na naslednjih igrah," je zaključil Gabrovec.

Komentarjev 1
  • Dixon 10:40 03.avgust 2016.

    On naj kar pričakuje. Ko se bo on vozil stisnjen kot sardela pa naj to od-pričakuje.