Šport
50 ogledov

Leškijeva do srebra na grand slamu

Andreja Leški Epa
V prestolnici Uzbekistana so se zbrali najboljši judoisti in judoistke.

Slovenska judoistka Andreja Leški je na grand slamu v Taškentu osvojila srebrno kolajno. V velikem finalu jo je hitro premagala svetovna podprvakinja Japonka Tashiro Miku.

V prestolnici Uzbekistana je Japonka dokazala, da ostaja nepremagljiva za slovenske tekmovalke. Desetim zmagam nad olimpijsko prvakinjo Tino Trstenjak je dodala še prvo nad Andrejo Leški. V manj kot pol minute je Japonka za končno zmago izkoristila predvsem dobro delo nog in dvakrat na napačni nogi ujela Slovenko, v drugem poskusu pa ji je uspel met za ipon.

Pred tem je Leškijeva po hitrem postopku najprej odpravila Španko Cristino Cabano Perez in Italijanko Mario Centracchio, tretjo z zadnjih evropskih iger v Minsku. Pri čemer ji je pri prvi uspel predčasni met za zmago, pri drugi pa je bila blizu zmagi že v parterju, a je dvoboj predčasno dobila po diskvalifikaciji tekmice.

Težak zalogaj je bila v četrtfinalu Britanka Amy Livesey. Koprčanka, ki trenira za Bežigradom, jo je z vazarijem ugnala šele v podaljšku. V polfinalu je bila brez prave možnosti nosilka štirih odličij z vseameriških iger Venezuele Anriquelis Barrios iz Venezuele, 24-letna Leškijeva jo premagala s končnim prijemom v parterju. Obe sta na koncu osvojili bron.

V nedeljo bodo slovenske barve v odprti kategoriji branili Patricija Brolih, Enej Marinić in Vito Dragić.

Anka Pogačnik je v kategoriji do 70 kilogramov osvojila peto mesto. V boju za bron jo je po vsega 15 sekundah s tehniko "uchi mata" premagala srebrna z azijsko-pacifiškega prvenstva, Uzbekistanka Gulnoza Matnijazova.

V uvodu je imela Pogačnikova malo dela s Korejko Seongyeon Kim, nato pa je morala v podaljšek z nekdanjo svetovno podprvakinjo Španko Mario Barnabeu. Slednja je v končnici delovala celo bolj prepričljiva, napačen prijem pa je bil usoden za Španko, saj si je prislužila tretjo kazen.

Kranjčanka je v četrtfinalu izgubila z Brazilko Ellen Santana. Nižjerasla Brazilka je bila pri prijemu spretnejša in izkoristila eno od več priložnosti za končni met.

V repasažu je Pogačnikovo čakal težak dvoboj s petkratno afriško prvakinjo Assmo Niang iz Maroka. Slovenska reprezentantka je bila spretnejša predvsem v parterju, kjer si je priborila prednost vazarija, brezglavo zaganjanje tekmice v končnici pa je izkoristila še za končni met. Zlato kolajno je osvojila Japonka Chiruzu Arai.

klara apotekar Druge prioritete Šport Slovenska evropska prvakinja prekinja kariero, izpušča OI

V prvem nastopu pa je v kategoriji do 73 kilogramov izpadel 23-letni Martin Hojak. V boju s svetovnim in olimpijskim podprvakom Rustamom Orujovom iz Azerbajdžana je pokazal dobro prvo polovico borbe, v drugi pa je izkušenejši tekmec prevzel pobudo, najprej izvedel met za vazari, nato pa v naslednji akciji še za predčasni konec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.