Šport
14 ogledov

Maribor ostal brez evropske pomladi

Barnetta Rajčević Maribor Schalke
1/23
EPA
Nogometaši Maribora so v zadnjem kolu skupinskega dela Lige prvakov izgubili proti Schalkeju (0:1) in tako pristali na zadnjem mestu skupine G. Nemci so si z zmago zagotovili napredovanje, saj je Sporting klonil pri Chelseaju (3:1).

Slovenski prvaki bi si z zmago proti Schalkeju zagotovili tretje mesto v skupini G in s tem spomladansko nastopanje v Evropski ligi, a jih je pokopal gol Maxa Meyerja v 62. minuti. Nemci so s tremi točkami iz Ljudskega vrta prehiteli lizbonski Sporting, ki je klonil na Stamford Bridgu (3:1), in ob Chelseaju napredovali v osmino finala Lige prvakov.

Mariborski trener Ante Šimundža je tokrat rahlo spremenil osnovno postavitev, saj je najbližje edinemu pravemu napadalcu začel ofenzivni vezist Agim Ibraimi, medtem ko sta Jean-Philippe Mendy in Luka Zahović ostala na klopi. Šimundža je tako okrepil sredino za spopad s četo Roberta di Mattea, ki je začela v postavitvi 3-5-2. Pri gostih ni bilo dveh zvezdnikov, v Ljudski vrt nista pripotovala Kevin-Prince Boateng in Julian Draxler.

Uchida preprečil vodstvo Maribora

Srečanje se je začelo z izenačeno igro, do prve priložnosti pa so prišli Nemci, ko je v peti minuti Tranquilo Barnetta z okrog 18 metrov oddaljenosti streljal zelo slabo in zgrešil vrata Jasmina Handanovića. Prvi poskus Maribora smo videli v 12. minuti: Mitja Viler je z dolgo podajo našel Ibraimija, slednji je sprejel žogo na prsih, nato pa iz težkega položaja, iz obrata, meril nenatančno. V 15. minuti smo videli prvi strel v okvir vrat, Ralf Fährmann je ujel močan udarec Tavaresa z razdalje. Na drugi strani je z glavo, po predložku z desne, še drugič zapretil Barnetta, a je zgrešil. 

V 22. minuti pa je prišla na vrsto prva "smrtna" priložnost Štajercev. Po kotu z leve strani je do strela z glavo prišel Arghus in meril proti daljšemu kotu, tam je zadetek na golovi črti preprečil Atsuto Uchida, ki je nato, v ležečem položaju, blokiral še poskus Tavaresa iz neposredne bližine. Po krajši prekinitvi zaradi bakel, ki so jih na zelenico odvrgle Viole, je v 29. minuti z razdalje poskusil Viler, žoga pa je letela visoko čez gol. Kmalu je od daleč streljal še Sintayehu Sallalich, Fährmann pa ni imel težav. Na drugi strani Schalke ni našel dobre zadnje podaje, kljub večji posesti žoge. 

Huntelaar dvakrat zapretil

V 34. minuti je po predložku z desne z glavo streljal Eric Maxim Choupo-Moting, a preslabotno, da bi v težave spravil Handanovića. V 40. mniuti je do strela, po prodoru Petra Stojanovića, drugič na tekmi prišel Ibraimi, plasiran poskus je bil lahek plen za Fährmanna. V zaključku prvega polčasa so gostje prišli do dveh izrazitih priložnosti. Obakrat je bil v glavni vlogi Klaas-Jan Huntelaar, ki je sprva preigraval na desni strani kazenskega prostora in nato pred vrati ni našel osamljenega in vtekajočega Barnette, minuto kasneje pa je sam stekel v protinapad, a iz ugodnega položaja grdo zgrešil. Prvi polčas se je tako končal brez zadetkov.

Začetek drugega polčasa je minil v znamenju terenske premoči Schalkeja, ki pa ni prišel do izdelanega strela. Na drugi strani sta po hitrem protinapadu v 53. minuti kombinirala Bohar in Tavares, Brazilec je zaključil s strelom mimo gola. V 55. minuti pa je Ljudski vrt za trenutek obnemel. Mariborčani so slabo reagirali po predložku z desne, Barnetta je poskusil z volejem, do odbite žoge pa je prišel Huntelaar in z vsega petih metrov zadel vratnico, žogo pa je nato z golove črte izbil Rajčević. Takoj zatem je Di Matteo prvič menjal, Barnetto je nadomestil mladi Max Meyer

Meyer utišal Ljudski vrt

Prav Meyer je vnesel nemir v obrambo domačih, ki je v 62. minuti kapitulirala. Spet je nevaren predložek prišel z desne, Handanović je nizko žogo izbil, a točno na noge Meyerja, ki je odbitek pospravil v mrežo. Šimundža je brž reagiral, Sallalicha je zamenjal z Mendyjem. Tudi po vodstvu so gostje prevladovali, z razdalje je dobro meril Dennis Aogo, Handanović je žogo odbil v kot. Sledila je nova nevšečnost za Maribor, poškodoval se je namreč Stojanović. Šimundža je na desni bok premestil Boharja, na zelenico pa je pritekel Dare Vršič.

Nemci so še naprej kontrolirali potek srečanja, Maribor pa je bil omejen na strele z razdalje, dvakrat je nenevarno poskusil Željko Filipović. V 82. minuti je Šimundža povlekel še zadnjo potezo, Ibraimija je zamenjal Zahović. V 85. minuti so vijoličasti prišli do žoge na sredini igrišča, v napad je potegnil Bohar in oddal na levo do Vršiča, ta pa je meril mimo daljše vratnice.

Neuspešen zaključni pritisk

V zadnjih mniutah so Mariborčani pritisnili, vrstili so se predložki v kazenski prostor gostov, v napad je stekel tudi Handanović, a so bili branilci knapov zbrani, pazljivi pa so bili tudi pri odbitih žogah. Zadnjo priložnost domačih je imel Zahović, a je preveč okleval s strelom, žoga pa je na koncu pristala v rokah Fährmanna. V 93. minuti je pri gostih zapretil še Marvin Friedrich, ki je malce pred tem zamenjal Huntelaarja.

Srečanje se je tako končalo z minimalno zmago Schalkeja, ki je osvojil drugo mesto v skupini B in si priboril napredovanje v osmino finala Lige prvakov. V šestnajstini finala Evropske lige bo igral Sporting, Maribor pa je zaključil z evropskimi nastopi v letošnji sezoni.

Liga prvakov (skupina G), 6. kolo:

Chelsea : Sporting 3:1 (2:0)
Fàbregas 8./11m, Schürrle 16., Mikel 56.; Silva 50.

Maribor : Schalke 0:1 (0:0)
Meyer 62.

Maribor (4-4-1-1): Handanović; Stojanović (od 76. Vršič), Rajčević, Arghus, Viler; Sallalich (od 65. Mendy), Mertelj, Filipović, Bohar; Ibraimi (od 82. Zahović); Tavares.
Na klopi: Cotman; Šuler, Mejač, N'Diaye.

Schalke (3-5-2): Fährmann; Neustädter, Howedes, Kirchhoff; Uchida, Barnetta (od 56. Meyer), Aogo, Höger (od 88. Ayhan), Fuchs; Choupo-Moting, Huntelaar (od 92. Friedrich).
Na klopi: Giefer; Clemens, Sane, Sobotka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.