Šport
7 ogledov

Ligetyjeva druga sanjska vožnja

Ted Ligety si želi biti v prihodnosti bolj konkurenčen tudi v boju za veliki kri Žurnal24 main
V Bormiu je bil na sporedu zadnji veleslalom sezone za moške. V boju za mali globus so bili še trije tekmovalci. Zmage in malega kristalnega globusa se je na koncu veselil Ted Ligety.
 

Bormio, veleslalom (M)

1. T. Ligety (ZDA) 2:18,04
2. B. Raich (AVT) +0,31
3. R. Cyprien (FRA) +0,52
24. A. Jerman (SLO) +2,95

Po prvi vožnji je imel najboljše izhodišče za osvojitev malega kristalnega globusa v veleslalomskem seštevku Avstrijec Benjamin Raich , saj ga je v prvem teku prehitel le Američan Bode Miller . Njegova največja tekmeca Manfred Mölgg , pred tekmo tretji v seštevku veleslalomov, in predvsem Ted Ligety pa sta za njim zaostala. Tretje mesto po prvem teku je zasedel Italijan Massimiliano Blardone . Na prvi progi sta nastopila tudi dva slovenska tekmovalca. Dobro je nastopil predvsem Aleš Gorza , ki je po dveh superveleslalomskih tretjih mestih v zgornjem delu proge svoje delo odlično opravil in imel tudi nekaj prednosti pred vodilnim Millerjem, a jo je v spodnjem delu izgubil in na koncu pristal na 12. mestu, ki si ga je delil z Italijanom Davidom Simoncellijem . Drugi slovenski predstavnik Andrej Jerman je zaostal za dve sekundi in pol, kar je bilo dovolj za 27. mesto. Po prvem teku je bilo kar 15 tekmovalcev znotraj ene sekunde zaostanka, kar je napovedovalo zelo zanimivo drugo vožnjo.


Benjamin Raich se je moral zadovoljiti z drugim mestom. © Action Images

 
V drugem teku je bilo po Mölggovem nastopu jasno, da Italijan ne bo osvojil malega kristalnega globusa. V cilj je prismučal šele kot tretji in verjetnost, da bi tako Ligety kot tudi Raich zaostala za njim, je bila majhna. Svojo nalogo pa je mnogo bolje opravil 23-letni Ligety, olimpijski zmagovalec v kombinaciji. Drugo progo je odpeljal izjemno, v cilju je z 52 stotinkami naskoka pred 30-letnim Francozom Richardom Cyprienom prevzel prednost. Slednji je prvič v karieri osvojil zmagovalne stopničke in z njih izrinil Grangea , ki pa je s četrtim mestom dosegel najboljši izid v tej disciplini. Vsi tekmovalci so nato zaostali za Američanom in pred nastopom Raicha je Ligety še zmeraj vodil. Američanov čas pa je bil tudi za Raicha nedosegljiv in potem ko je Avstrijec v cilj prismučal kot drugi, je bilo jasno, da je Ligety osvojil svoj prvi mali kristalni globus. Vodilni po prvi vožnji Bode Miller, ki si je že v četrtek zagotovil veliki kristalni globus, je v drugo naredil napako in Ligety se je tako ob osvojitvi malega kristalnega globusa za najboljšega veleslalomista veselil še zmage v Bormiu . Z najboljšim časom druge vožnje je Ligety po Kranjski Gori dosegel še drugo v sezoni in tretjo v karieri. Raich, olimpijski slalomski in veleslalomski zmagovalec, je na drugem mestu ostal brez kristalnega globusa. S 47 točkami zaostanka je bil na koncu drugi za Ligetyjem, ki tako kot Lindsey Vonn , ki si je dobri dve uri prej zagotovila skupno zmago v pokalu med dekleti, živi v Park Cityju .

 

Veleslalomu (M), skupni vrstni red za sezono 07/08

1. T. Ligety (ZDA) 485 točk
2. B. Raich (AVT) 438
3. M. Moelgg (ITA) 376
24. A. Gorza (SLO) 66
52. B. Vajdič (SLO) 6

Aleš Gorza je dobro opravil tudi zgornji del druge vožnje, nato pa je po veliki prednosti v zadnjem delu izgubil ravnotežje in zdrsnil po pobočju ter zapravil priložnost za verjetno največji veleslalomski uspeh v karieri. Na zadnjem merjenju časa je imel še 63 stotink prednosti pred takrat vodilnim Fincem Marcusom Sandellom . Andrej Jerman je na drugi progi prehitel italijanskega smučarja Blardoneja in zadnji veleslalom te zime končal na 24. mestu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.