Šport
19 ogledov

Ljubljančanke sedme na SP

BTC City Ljubljana, kronometer EPA
S preizkušnjo v ekipni vožnji na čas za ženske se je v Dohi začelo svetovno prvenstvo v kolesarstvu.

V uvodni dirki svetovnega prvenstva, ženski klubski ekipni vožnji na čas, je zmagala nizozemska ekipa Boels Dolmans, slovenska BTC City Ljubljana je končala na sedmem mestu.

Zmagovalke iz ekipe Boels Dolmans, kolesarile so Chantal Blaak, Karol-Ann Canuel, Elizabeth Deignan, Christine Majerus, Evelyn Stevens in Ellen van Dijk, so na 40-kilometrski preizkušnji dosegle čas 48:41. Druge so bile kolesarke nemske zasedbe Canyon-SRAM (+ 0:48), tretje pa Švicarke iz ekipe Cervelo Bigla (+ 1:57).

BTC City Ljubljana je kronometer končala na sedmem mestu z zaostankom 3:43. Za slovensko ekipo so tekmovale Polona Batagelj, Eugenia Bujak, Corinna Lechner, Olena Pavluhina, Anna Plichta in Mia Radotić.

Ljubljančanke so na ekipnem kronometru na SP nastopile tretjič, 12., osmo in sedmo mesto pa je izkupiček ekipe, ki jo vodi Gorazd Penko. Verjetno bi se kolesarske slovenskega moštva borile za šesto mesto z norveškim Hitec Products, na koncu je ekipi ločilo 19 sekund, če ne bi Bujakova predrla zračnice, pa tudi Plichta in Radotićeva sta kmalu popustili in proti cilju so morale kolesariti le štiri članice edine slovenske ženske profesionalne ekipe.

"Pred SP sem rekel, da sem vesel, ker smo med osmimi ekipami. Vremenski pogoji so naredili svoje. Vedno imamo nekaj smole z defekti na SP. Servis je zamenjal okvaro izredno hitro, nismo izgubili več kot 30 sekund. Brez tega bi bili šesti. To je šport. Tudi Rabobank bi bil pred nami, če ne bi padle. Vročina je dekletom zmešala glavo. Videli smo nekaj neumnosti deklet, ki jih sicer ne bi počele. Razočaran sem nad predstavo Radotićeve in Plichte. Preostale so vozile skupaj, s štirimi smo šli hitreje kot prej s šestimi. Potem pa defekt 12 km do cilja ... Mislim, da je sedmo mesto kar realna pozicija," je črto pod ekipni kronometer potegnil alfa in omega BTC City Ljubljane Penko.

"Nastop je bil zelo težek. Čutili so se vplivi visokih temperatur. Dobro smo začele, dobro menjavale. Zgodaj smo ostale brez dveh punc. Vseeno smo širi ohranjale razliko. Šlo nam je dobro. Škoda defekta v zadnjih desetih kilometrih. Eugenija je prebila prednjo gumo, morale smo počakati. Šlo je pol minute za šesto mesto. Padel nam je ritem. Morale smo ga spet ujeti, hitrost smo dvignile v zadnjih sedmih kilometrih. To je šport, rabiš veliko sreče. Želele smo si šesto mesto, morale bomo počakati vsaj še eno leto," je v cilju menila Batageljeva.

Roglič peti z nizozemsko ekipo

V moški konkrenci je slavila belgijska ekipa Etixx-Quick Step. Drugo mesto si je prikolesarila branilka naslova, ameriška zasedba BMC Racing Team, tretje pa avstralska ekipa Orica BikeExchange. Nizozemski LottoNl-Jumbo s Primožem Rogličem je končal na petem mestu.

Etixx je do tretjega naslova prišel po treh letih, vmes je dvakrat slavila BMC. Danes je belgijsko in ameriško ekipo ločilo 12 sekund. Orica, sicer ekipa Luke Mezgeca, ki pa ni nastopil, je zaostala 37 sekund.

LottoNl-Jumbo z Rogličem se je dobro boril, prišel v cilj z minuto in šestimi sekundami prednosti pred Katjušo, a so na prvem mestu ostali kratek čas, saj ga je britanski Sky prehitel za vsega pol sekunde. Do konca so Nizozemci izgubili še tri mesta.

"Kakorkoli obrnemo, smo dosegli peto mesto, kar je za našo ekipo dober rezultat. Kaj več težko pričakujemo. Smo zadovoljni, vsi smo dali maksimum od sebe. Nekaj sekund nas je ločilo od tretjega mesta," je bila prva ocena najboljšega slovenskega kolesarja v letošnji sezoni, ki se je na presenečenje mnogih uveljavil kot specialist za vožnjo na čas.

K temu je pripomogla tudi njegova ekipa LottoNl-Jumbo, h kateri se je letos preselil iz novomeške Adrie Mobil. "Dosti truda vložimo v pripravo na ekipni kronometer. Verjamem, da se nam bo obrestovalo. Nekaj stvari še moramo spremeniti, vsak posameznik lahko naredi kaj več. Na koncu lahko to prinese dobro uvrstitev," meni Zasavec.

Roglič je v dresu slovenske reprezentance letos odpeljal dva kronometra, prvega na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, drugega na evropskem prvenstvu v Franciji, tretji pa ga čaka v sredo v Katarju. Iskreno priznava, da ima ur resnice počasi dovolj, a je vseeno motiviran še za zadnje dejanje sezone. "Po startu sem si mislil, da imam dosti kronometer kolesa. Spet sem se 'matral'. Skušal se bom spočiti. Pripravljenost je zelo dobra. Želim optimalno odpeljati še zadnjo dirko," je zaključil Roglič.

Najboljši slovenski rezultat v ekipni vožnji na čas na SP tako še vedno drži Kristijan Koren, ki je s Cannondalom leta 2014 končal na četrtem mestu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.