Šport
4583 ogledov

Logotip olimpijskih iger požel posmeh

Pariz OI 2024 logo Profimedia
Francoski prireditelji OI 2024 so izbrali zanimiv simbol.

Novi olimpijski logotip za poletne igre leta 2024 v Parizu, ki so ga v ponedeljek slovesno razkrili prireditelji, naj bi vzbudil spomin na francosko zgodovino. A zaradi očitne podobnosti s stereotipično Parižanko je postal tarča posmeha na družbenih medijih.

Dizajn logotipa vključuje slog artdecoja v spomin na čas, ko je Pariz nazadnje gostil OI, kar je bilo leta 1924, prikazan je tudi olimpijski plamen znotraj zlate medalje.

Na njem so tudi ustnice in obris francoske narodne junakinje Marianne, ki pooseblja svobodo in francosko republiko vse od revolucije leta 1789. In temu dodatku se mnogi posmehujejo, saj naj bi dal motivu nepotreben zapeljiv karakter.

Francoska novinarka Megan Clement je o logotipu na Twitterju slikovito zapisala: "Francoski olimpijski logotip se je ravno zvalil iz postelje na pariško jutro. Dekle si je razmršilo lase v pažu, se odelo v bretonske črte in balerinke ter po stopnicah iz stanovanja v petem nadstropju odhitelo v pekarno po bageto. Nato je poslalo enigmatični sporočili dvema moškima, s katerima je romantično vpletena."

Pariška novinarka je nadaljevala v podobnem slogu: "Nato spije espresso in si za kosilo prižge cigareto. Skoči na starodobno kolo in vrti pedala mimo Eifflovega stolpa do kavarne, kjer se usede, bere pesmi Baudelaira, ob nogah pa ji leži njen mali beli puhasti pes."

Drugi so olimpijski motiv pomerjali z logotipom aplikacije za iskanje zmenkov Tinder in namignili, da je Mariannina silhueta spet oživela retro-pričesko, ki ji je svetovno slavo prinesla ameriška igralka Jennifer Aniston v ameriški komediji Prijatelji.

"Gre za muzo umetnika, sanje pesnika in dekle, na katero te je opozorila že mati. Vedno 'modno' zamuja na vse. Brez slabe vesti se bo na zabavi poljubljala s tvojim možem, nato pa se čudila, zakaj si jezna," je prav tako na Twitterju zapisal eden od uporabnikov.

"Želim si slediti francoskemu logotipu na Instagramu," je zapisal drugi.

Parižani so prvič novi logotip za igre 2024 uzrli v ponedeljek, ko so ga prireditelji razkrili v slovitem kinematografu in koncertnem prizorišču Grand Rex.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice